2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Népdalkörök nagy találkozója Kalocsán - Huszadszor emlékeztek Cserey József zenetanárra, népdalgyűjtőre

Zsiga Ferenc  |  2023. 11. 13., 16:50

Tíz, zömmel kalocsai és környékbeli, valamint dunántúli népdalkör, hagyományőrző egyesület részvételével rendezett találkozót immár 20. alkalommal a 102 éve született Cserey József zenetanár, népdalgyűjtő emlékére a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör és a Kalocsai Népművészetért Alapítvány. A november 11-én, szombaton délután a Kék Duna Vendéglőben megtartott kórustalálkozó feledhetetlen közösségi élményét az a közel kétszáz népdalénekes szolgáltatta, akik a hagyományőrzésbe vetett hittel, a közös éneklés örömével évről-évre, hétről-hétre próbák százaival csiszolják énekhangjukat arra a szintre, hogy nagyobb közönség számára is zenei élményt nyújtsanak. És ha már Kalocsa és környéke, a fellépők természetesen a magukra öltött, az utolsó darabig autentikus, szemet-lelket gyönyörködtető viselettel is hangsúlyozták mindazt, hogy számukra mit jelentenek a generációkon átívelően őrzött népi értékek.

A találkozó kezdete előtt a rendezvény főszervezője, Vén Ferencné, a Mezei Virágok Népdalkör vezetője portálunknak elmondta:

A kétévente megrendezett találkozó kiváló alkalmat teremt a népdalkörök, az egyes énekesek közötti kapcsolatok építésére, és hogy közösen fejet hajtsunk Cserey József zenepedagógus, népdalgyűjtő munkássága, emléke előtt. A találkozó résztvevőit összehozza a közös érdeklődés, a rendszeres intenzív munka, a különböző fellépéseken, ezúttal a teljesen kötetlenül együtt töltött idő. Az ilyenfajta összejövetelek amellett, hogy egymás tudásának, képességeinek, új repertoárjának bemutatására alkalmasak, elsősorban a népdalkörök tagjai közötti emberi kapcsolatok elmélyítéséről, szorosabbra fűzéséről szólnak. Itt nincs zsűri, pontozás, nem csak az elsőknek jár a dicsőség, itt valamennyi résztvevő nyertes!” – mondta a Mezei Virágok vezetője, aki köszöntőbeszédében Kodály Zoltán szavait idézte:

„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is”

Képgaléria megtekintése (28 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A rendezvényt Pécsi Vivien, Kalocsa Város Képviselő-testülete Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg. A képviselő Cserey József életútja főbb állomásainak ismertetésekor kiemelte: Cserey József munkásságát 1964-ben azzal ismerték el, hogy első ízben 130 dallal adták ki a Kalocsai kertek alatt című népdalgyűjteményét. Ez a gyűjtemény 1976-ban másodszor is kiadásra került, húsz dallal kiegészítve. Pécsi Vivien emlékeztetett, hogy a kiadvány harmadik, majd negyedik kiadást is megélt, köszönhetően Bencze Károlyné Évának, aki mintegy 50 dallal megtoldotta az összeállítást, amely így már 200 dalt tartalmaz. Miután Pécsi Vivien megköszönte azt a munkát, amelyet a Mezei Virágok Népdalkör, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány és valamennyi résztvevő a hagyományok őrzése, a város, a térség értékeinek megőrzése érdekében tesz, kezdetét vette a kórustalálkozó.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az első fellépő a házigazda Mezei Virágok Népdalkör volt, de előtte a résztvevők közösen elénekelték a Kalocsai kertek alatt folyik el a kanális című, természetesen a Cserey József gyűjteményében is szereplő dalt. A Mezei virágok produkcióját - - egyúttal talán a kitűnő szervezést is - erős tapssal ismerte el a közönség.


A folytatásban a Szakmári menyecskék a tőlük megszokott igényességgel léptek a közönség elé.

A profizmus jegyeit valamennyi fellépésén felmutató Dunapataji Népdalkör ezúttal is remekelt. Ezen alkalomból azzal is felhívták magukra a figyelmet, hogy a kórus a legkülönbözőbb korosztályokat egyesíti, soraik között még a kitűnő hangú általános iskolai tanulók is ott vannak. 

A Drágszéli Asszonykórus, a Rémi Gyöngyvirág Népdalkör színes helyi népdalválogatásának elhangzását követően a Bátyai Rozmaring Népdalkör magyar és horvát nyelven szépen, lendületesen adta elő a többnyire közismert, részben Kalocsa környéki népdalokat.

Az Öregcsertői Népdalkör nem csak a három, nyolcvan év feletti énekesével, de a dalok előadásának koreográfiájával is kitűnt a sorból. Nem is beszélve a népdalkör tagjai saját keze által készített, remekbe szabott, illetve hímzett viseleti darabokról. Az öregcsertőieknek valahogy ahhoz is különös érzékük van, hogy előadásmódjukkal is magukkal ragadják a közönséget, így aztán a záró számot szinte már mindenki ütemesen tapsolva énekelte.

A Madarasi Búzavirág, a Homokmégyi Kék Nefelejcs Népdalkör, a Jánoshalmi Pöndölösök figyelemre méltó produkcióját Szabadi András, a Mezei Virágok férfi szólóénekese követte, aki jellegzetes, férfiasan csengő hangján Petőfi Sándor megzenésített verseiből énekelt.

A találkozót az Asszonykarikázó zárta, Szeleczki Attiláné, Kákonyi Istvánné, Dusnoki Bálintné, Vörös Ferencné, Kákonyiné Szintai Vivien kalocsai népdalokat énekelve járta a jellegzetes kalocsai táncot.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A jó hangulatú rendezvény ezzel még nem ért véget. A résztvevők a megterített asztalokhoz ültek, majd a finom vacsora elfogyasztása után a közös tánc, éneklés következett. Szombati Ferenc és Hegedős László zenészek a késő esti órákig szórakoztatták a népdaltalálkozó vidám, felszabadultan szórakozó közönségét. 

Cserey József 1950-ben kezdte meg a népdalok gyűjtését. Kezdetben kerékpárjával járta a falvakat, a tanyákat, és meghallgatás után lejegyezte a nép ajkán megszólaló szép dallamokat, később magnetofon segítette a munkáját. Együttműködött a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének népzenekutató csoportjával.  Számos esetben zsűrizett népdalversenyeken, részt vett például a tévé Röpülj páva műsorában is. 1964-ben munkásságát Kalocsa Város Tanácsa azzal is elismerte, hogy első ízben adta ki a Kalocsai kertek alatt című népdalgyűjteményét, 130 dallal. A gyűjtemény 1976-ban másodszor is kiadásra került, húsz dallal kiegészítve. Így már 150 gyűjtött dala volt a tanár úrnak. Ez a kiadvány harmadik, majd negyedik kiadást is megért. Köszönhető Bencze Károlyné Évának, aki mintegy ötven dallal egészítette ki a kötetet, azaz jelenleg a Kalocsai kertek alatt című népdalgyűjtemény 200 dalt tartalmaz. Benczéné Évának volt az ötlete, hogy dalversenyeket szervezzenek Cserey József tiszteletére. Így került sor arra, hogy 1986-ban az első Cserey József népdalversenyt megrendezték. Kalocsa Város  Önkormányzata 1997-ben posztumusz Kalocsa Város Művelődési Díját adományozta Cserey Józsefnek, valamint 2006-ban szintén posztumusz Pécsiné Ács Sarolta díjat kapott. A 2023. november 11-i rendezvény főszervezője, Vén Ferencné elmondta: nagyon büszkék lehetünk arra, hogy ilyen néptanító, népdalgyűjtő élt és alkotott városunkban. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-12-01 10:07:09
Nagy izgalommal készülnek a keceli Flora Virágfesztivál és a kapcsolódó, immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Fazekas Kiállítás szervezői a hétvégén tartandó nagyrendezvényre, hiszen három év alatt talán a biciklizésből is ki lehet esni. Azt remélik, a közönség is hasonló várakozással tekint a visszatérő, ma nyíló fesztiválra.
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 15:38
Az eset azért különösen kegyetlen, mert majdnem meghiúsította az első közös gyertyagyújtást. Még >>>
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK