2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Október elseje, a zene világnapja – Kalocsa a Liszt AMI tanárainak koncertjével ünnepelt

Illés György Cinó  |  2022. 10. 05., 08:07

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre 1975-ben tette október 1-jét a zene világnapjává. A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (AMI) hagyománya, hogy koncerttel ünnepelnek, együtt a város zenekedvelő közönségével. A kezdetektől fogva hosszú ideig diákhangversenyt tartottak ez alkalomból, jó tíz éve már az iskola tanárai muzsikálnak e napon. A koncertet a zene világnapjának előestéjén, szeptember 30-án, pénteken este hat órai kezdettel tartották a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK), azaz a Művelődési Ház Kamaratermében.

Amióta Yehudi Menuhin 1975-ben életre hívta a zene világnapját, így már 47 éve, a kalocsai zeneiskola évről évre koncerttel emlékezik meg az alkalomról. Sokáig növendékhangversenyt tartottak.

Történetesen az első ilyen alkalmon én is szerepeltem, mint növendék. Nemrégiben kezembe is akadt egy meghívó arra az első ilyen koncertre, ami nagyon érdekes élmény volt, mert emlékszem is a szituációra. Azóta is minden évben megünnepeljük ezt a jeles napot.”– nyilatkozta munkatársunknak az alkalom kapcsán Fehérvári István, a Liszt AMI igazgatója.


Fehérvári István elmondta:

JÓ TÍZ ÉVVEL EZELŐTT DÖNTÖTTEK ÚGY, HOGY A KELLEMEST A HASZNOSSAL ÖSSZEKÖTVE EGY PEDAGÓGIAI JELLEGŰ TANÁRI KONCERTTEL ÜNNEPELNEK.

Aztán így maradt, hiszen egy zenedarabot megtanulni nem kis feladat, komoly felkészülést igényel, amit már nyáron el kell kezdeni, ezért ezzel is igyekeztek levenni ezt a terhet a növendékeikről.

Látni kell, hogy manapság 15-20 kilós táskákkal járnak, nyolc órában készülnek, tanulnak, ezért örülünk, hogy jönnek hozzánk is."– idézte föl a nap hagyományait Fehérvári István, aki a repertoárral kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Bachtól az ABBÁ-ig minden belefér.”


Igyekeznek úgy összeállítani a műsort, hogy a nézőtéren mindenki találjon benne ízlésének megfelelőt.

Munkaköri kötelezettségeinken túli örömzenélésről van szó, és a nemes értelemben vett szórakozást szolgálja.”A közönség soraiba a diákjaik közül elsősorban a haladó szinten tanulókat várják, hiszen minden növendék be sem férne a Kamaraterembe. Az alsóbb évesek számára más jellegű alkalmakat szerveznek, amilyen a Mikulás-koncert, ahol a kicsik szoktak játszani, vagy a Tavaszi vidámságok, ahol tanárok és diákjaik közösen állhatnak közönség elé.

A mostani koncert azonban nem csak az iskola apraját-nagyját és a növendékek szüleit szólította meg, hiszen az nyílt: ilyenkor minden érdeklődő előtt, Kalocsa egész zenebarát közönsége előtt nyitva áll az ajtó.
Kérdésünkre, hogy mennyire „profi” a csapat, mennyire izgulnak a színpadon, az igazgató így válaszolt:

Nem vagyunk profik! Pedagógusok vagyunk.” Ám hozzátette: természetesen hozzátartozik az életükhöz, hogy elő is adják a műveket, annál is inkább, mert azt meg is kell tanítaniuk, hogy hogyan kell viselkedni a színpadon.A közönség hátradől és reményeink szerint élvezni fogja a koncertet. Mi pedig kellő adrenalinnal igyekszünk úgy átadni ezt a koncertet, mint egy ajándékcsomagot. A zenei világnap erről szól.”

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK