2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Október elseje, a zene világnapja – Kalocsa a Liszt AMI tanárainak koncertjével ünnepelt

Illés György Cinó  |  2022. 10. 05., 08:07

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre 1975-ben tette október 1-jét a zene világnapjává. A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (AMI) hagyománya, hogy koncerttel ünnepelnek, együtt a város zenekedvelő közönségével. A kezdetektől fogva hosszú ideig diákhangversenyt tartottak ez alkalomból, jó tíz éve már az iskola tanárai muzsikálnak e napon. A koncertet a zene világnapjának előestéjén, szeptember 30-án, pénteken este hat órai kezdettel tartották a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK), azaz a Művelődési Ház Kamaratermében.

Amióta Yehudi Menuhin 1975-ben életre hívta a zene világnapját, így már 47 éve, a kalocsai zeneiskola évről évre koncerttel emlékezik meg az alkalomról. Sokáig növendékhangversenyt tartottak.

Történetesen az első ilyen alkalmon én is szerepeltem, mint növendék. Nemrégiben kezembe is akadt egy meghívó arra az első ilyen koncertre, ami nagyon érdekes élmény volt, mert emlékszem is a szituációra. Azóta is minden évben megünnepeljük ezt a jeles napot.”– nyilatkozta munkatársunknak az alkalom kapcsán Fehérvári István, a Liszt AMI igazgatója.


Fehérvári István elmondta:

JÓ TÍZ ÉVVEL EZELŐTT DÖNTÖTTEK ÚGY, HOGY A KELLEMEST A HASZNOSSAL ÖSSZEKÖTVE EGY PEDAGÓGIAI JELLEGŰ TANÁRI KONCERTTEL ÜNNEPELNEK.

Aztán így maradt, hiszen egy zenedarabot megtanulni nem kis feladat, komoly felkészülést igényel, amit már nyáron el kell kezdeni, ezért ezzel is igyekeztek levenni ezt a terhet a növendékeikről.

Látni kell, hogy manapság 15-20 kilós táskákkal járnak, nyolc órában készülnek, tanulnak, ezért örülünk, hogy jönnek hozzánk is."– idézte föl a nap hagyományait Fehérvári István, aki a repertoárral kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Bachtól az ABBÁ-ig minden belefér.”


Igyekeznek úgy összeállítani a műsort, hogy a nézőtéren mindenki találjon benne ízlésének megfelelőt.

Munkaköri kötelezettségeinken túli örömzenélésről van szó, és a nemes értelemben vett szórakozást szolgálja.”A közönség soraiba a diákjaik közül elsősorban a haladó szinten tanulókat várják, hiszen minden növendék be sem férne a Kamaraterembe. Az alsóbb évesek számára más jellegű alkalmakat szerveznek, amilyen a Mikulás-koncert, ahol a kicsik szoktak játszani, vagy a Tavaszi vidámságok, ahol tanárok és diákjaik közösen állhatnak közönség elé.

A mostani koncert azonban nem csak az iskola apraját-nagyját és a növendékek szüleit szólította meg, hiszen az nyílt: ilyenkor minden érdeklődő előtt, Kalocsa egész zenebarát közönsége előtt nyitva áll az ajtó.
Kérdésünkre, hogy mennyire „profi” a csapat, mennyire izgulnak a színpadon, az igazgató így válaszolt:

Nem vagyunk profik! Pedagógusok vagyunk.” Ám hozzátette: természetesen hozzátartozik az életükhöz, hogy elő is adják a műveket, annál is inkább, mert azt meg is kell tanítaniuk, hogy hogyan kell viselkedni a színpadon.A közönség hátradől és reményeink szerint élvezni fogja a koncertet. Mi pedig kellő adrenalinnal igyekszünk úgy átadni ezt a koncertet, mint egy ajándékcsomagot. A zenei világnap erről szól.”

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK