2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Petőfi kedvencei– Zenés irodalmi esttel egybekötött vacsora volt a Pilvaxban

Illés György Cinó  |  2023. 11. 02., 15:40

A Viski Károly Múzeumban megkoszorúzták a kalocsai Petőfi-sírvers emlékhelyét, ahol dr. Filvig Géza köszöntő szavai után Romsics Imre múzeumigazgató és dr. Filus Erika, a kiskőrösi Petőfi Emlékmúzeum igazgatója gondolatai után a Kalocsai Thália Társulat adott műsort, végül megkoszorúzták a Petőfi-sírverset hordozó sírkövet. Ezt követően a Pilvax Hotel rendezvénytermében Petőfi kedvencei kerültek terítékre: a vacsorát a költő kedvelt étkeiből állították össze. Mellé kulturális csemege dukált: a kalocsai származású dr. Hermann Zoltán irodalomtörténész tartott rendkívül szórakoztató előadást, a sok érdekes adat mellé énekével és gitárjátékával is szórakoztatva a közönséget.

A Viski Károly Múzeum szervezésében október 27-én, pénteken délután öt órai kezdettel a múzeum udvarán néhai Szabó Ferenc jelképes sírjánál, a Petőfinek tulajdonított  sírverset hordozó sírkő előtt tartott megemlékezésen köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester és dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum múzeumigazgatója mondott megemlékező beszédet.

Romsics Imre fölidézte a sírkő és sírvers történetét, amelyről a sírkő átadása kapcsán részletesebben is írtunk. A múzeumigazgató emlékeztetett, hogy a sírvers eredetével kapcsolatban az irodalomtörténeti szakmában kétségek is megfogalmazódtak. Ugyanakkor Szabó Ferenc halálának körülményei és Petőfi költészetéhez való erős kötődése pontosan adatolhatóak, ahogyan az is, hogy Petőfi verseskötetének első kalocsai terjesztője volt.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Dr. Filus Erika bevallotta, hogy maga is a kétkedők táborához tartozott a sírvers eredetével kapcsolatban, ugyanakkor elismeréssel szólt Romsics Imre levéltári kutatásairól, valamint a múzeum munkatársainak a sírkő megfelelően kialakított emlékhelyen történő elhelyezéséért végzett munkájáról.

A továbbiakban Balogh Csaba „Sírvers rendelésre” című, a sírvers keletkezésének egy lehetséges történetét elbeszélő színjátékát a kalocsai Thalia Társulat adta elő. Az ősbemutatót követően megkoszorúzták a jelképes sírt, majd forralt borral és pogácsával kínálták a megjelenteket.

„Zenés irodalmi vacsora” a Pilvaxban

Ezt követően a Pilvax Hotel különtermében dr. Hermann Zoltán egyetemi docens előadása kezdődött mintegy harminc érdeklődő előtt, Énekelt Petőfi-versek a XIX. Században címmel.
Hermann Zoltán gyermekéveit városunkban töltötte, a Szent (akkor: I.) István Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Magyar nyelv-, Irodalom és Kultúratudományi Intézete Régi és Klasszikus Magyar Irodalom Tanszékének habilitált egyetemi docense.

Az előadás rengeteg irodalmi érdekességet, anekdotát vonultatott föl, megrajzolva a költő korát és az akkori kulturális közéletet is. Meghökkentő, hogy már a kortárs időkben, és a szabadságharc utáni évtizedekben is népdalként énekelték Petőfi több versét, amelyek ugyanakkor nagyon is műdalok voltak, olyan zeneszerzőkkel, mint például a szózat zenéjét is szerző Egressy Béni, vagy Petőfi barátja, a szintén költőóriás Arany János. Igen, a Toldi – és sok más remekmű szerzője – nem csak az irodalomban jeleskedett, hanem zenélt is, gitárját szinte mindenhová magával vitte, és Petőfi több versét is megzenésítette.
Hasonlóképpen az előadóhoz, aki szintén kiválóan gitározik, és nagyon szépen énekel, így saját énekét gitárral kísérve mutathatta be a köré kerített anekdotákkal kultúrtörténeti közegébe helyezett Petőfi-dalokat, igazán emlékezetessé téve hallgatósága számára az estét.

Mindemellé a nem nagyétkű, de ínyenc költő „kedvenceiből” összeállított vacsora társult.
Pontos adataink ugyan nincsenek, de mégis sok információ áll rendelkezésre Petőfi étkezési szokásairól, az általa kedvelt ételekről és az inkább elkerült fogásairól – ezek figyelembevételével állították össze az ételsort.

A menüben kocsonya, húsleves gazdagon, hagymás rostélyos házi serpenyős burgonyával, vegyes vágott savanyúság, deákkenyér vaníliaöntettel, bor és kávé szerepelt.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-12-01 10:07:09
Nagy izgalommal készülnek a keceli Flora Virágfesztivál és a kapcsolódó, immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Fazekas Kiállítás szervezői a hétvégén tartandó nagyrendezvényre, hiszen három év alatt talán a biciklizésből is ki lehet esni. Azt remélik, a közönség is hasonló várakozással tekint a visszatérő, ma nyíló fesztiválra.
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 15:38
Az eset azért különösen kegyetlen, mert majdnem meghiúsította az első közös gyertyagyújtást. Még >>>
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK