2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Számvetés és új célok – Legtartalmasabb évét zárta a Kalocsai Fúvószenekar

2017. 01. 30., 15:14

Tizenhat éve működik már a Kalocsai Fúvószenekar, amely egyesületi formában is igyekszik az intézményi kereteknél rugalmasabban finanszírozhatóvá tenni a banda működését. A napokban ezen egyesület éves gyűlésére került sor, amelynek a formaságok mellett egyik legfőbb napirendi pontja volt, hogy Betlenné Dajkó Ágnes karnagy-egyesületi elnök számvetést készített a zenekar 2016-os esztendőben elért eredményeiről, teljesített vállalásairól és bepillantást engedett a 2017-es céljaik közé is, amelyből többek között az is kiderül, hogy miért nem lesz idén újévi fúvóskoncert – de ne szaladjunk ennyire előre!

- A Kalocsai Fúvószenekar Egyesület fő tevékenysége a fúvószene népszerűsítése, valamint rendezvények-fellépések vállalása, amelyek a rendszeres próbák nélkül nem lehetségesek – mindezek sikeresen megvalósultak, jelentette ki Betlenné, majd tételesen felidézte, melyek voltak a főbb momentumok, események, mérföldkövek, amelyek meghatározták a zenekar óévét.

- Januárban újévi koncerttel köszöntöttük a közönséget, melynek óriási sikere volt. A zenekar számára a február hónap a felkészülésekről szólt a tavaszi fellépésekre. A hagyományos Tavaszi koncertünket március végén tartottuk, ami egyben születésnapi koncert is volt. Itt vendégszerepeltek a Solti Mazsorett Egyesület tagjai, akikkel már több éves jó kapcsolatot ápolunk, és másodszor szavazta meg a zenekar a kiemelkedő munkáért járó vándordíjat, melyet 2016-ban Lőrinc Áron szaxofon hangszeren játszó társunk kapott – idézte fel az eseményeket a karnagy-egyesületvezető.

- A Föld órája egy nemzetközi eseményen szintén részt vállaltunk, ahogyan Szakmárra is elmentünk, ahová első alkalommal kaptunk felkérést a helyiMűvelődési Központtól és Szakmár polgármesterétől, hogy mutatkozzunk be náluk. A következő eseményünk az Óvodások javára tartott jótékonysági rendezvény volt, amely már harmadik alkalommal került megrendezésre – folytatta.

Forrás: Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar / Facebook

- Részt vettünk a Duna-Tisza közi Fúvószenekari találkozón és versenyen, ami Kiskunfélegyházán rendeztek meg. A versenyen harmadik helyezést ért el a zenekar, amelyről fontos elmondani, hogy ez volt életünk első versenyszereplése. A tavasz utolsó eseménye a hagyományos Pünkösdi fúvószenekari találkozó volt, amely évek óta méltán az évszak egyik leginkább várt városi kulturális eseménye – mondta Betlenné Dajkó Ágnes, majd felidézte, hogy június 11-én nagymarosi meghívásnak tettek eleget, majd a nyár elején Lengyelországba utaztak, ahol egyedüli magyarként képviselték hazánkat az ott megrendezett folklór és zenei fesztiválon.

– Ennek az utazásnak egy tört részét az egyesület pénztára fizette, illetve kaptunk a Kalocsai Önkormányzat, pontosabban a Kulturális Oktatási és Szociális Bizottság által megszavazott 200 ezer forintot, valamint magánszemélyként pályáztam a NKA-nál és sikerült további 400 ezer forint támogatáshoz jutni. Ezek együttesével valósulhatott meg az utazás, amelyről különdíjjal tértünk haza – szemlézte a 2016-os esztendő főbb „kalocsai fúvós eseményeit” a zenekar karnagya.

A szusszanásnyi szüntetet augusztusban újabb fellépések követték Öregcsertőn, Szakmáron, míg az ősszel a Kalocsai Paprikafesztiválon, illetve a móri Nemzetközi Fúvószenei Fesztivál és Versenyen közreműködtek, amelyen a rangos szakmai zsűri arany fokozatúnak minősítette produkciójukat. Az idősek otthonában, és futballmeccsen is fújta a banda, az esztendőnek pedig mondhatni koronája volt az évzáró, Szent Imre templomban megrendezett Karácsonyi hangverseny, amit már hatodik alkalommal tartottak meg – töretlen érdeklődés közepette.

- Nagyon sok támogatást kaptunk civilektől, és itt nem feltétlen anyagi javakra gondolok. Az egyesületi tagoktól és szülőktől folyamatosan érezzük a támogatást, amit ez úton is köszönünk – mutatott rá büszkén Betlenné, azonban a számvetés végére kevésbé örvendetes fejlemények is becsúsznak.

– Sajnos ebben az évben több zenésztársunk vált meg a zenekartól. Ezeknek a távozásoknak elejét kell vennünk, hisz feladatunk a zenekar megtartása, gyarapítása, utánpótlása. Erre a problémára a közösségnek kell megoldást találnia, illetve számítunk a Kalocsai Liszt Ferenc Művészeti Iskola támogatására is – reagál a megoldandó helyzetre, rátérve az idei célokra.

- Hangszerjavításra és apróbb kiegészítőkre lesz szükségünk, illetve kottatartók pótlására. Megállapodásiés kötelezettségi szerződés írtunk alá az OTP pénzintézettel mely20.000 Ft támogatást biztosított számunkra a tavaszi koncert megrendezésére. Az egyesületben betöltött tisztségeket, mint Bajomi Réka pénztáros, Madura Tünde titkár és Bajomi Csaba alelnök, önkéntes alapon végezték tevékenységüket. Nagy felelősséggel és kiválóan végezték munkájukat, amit ezúton köszönök meg – zárta mondandóját Betlenné Dajkó Ágnes egyesületvezető.

A karnagy ugyanakkor azt is elárulta, hogy ebben az évben nem lesz újévi koncertjük, hiszen végigolvasva korábbi sorainkat is kiviláglik, hogy van mit kipihennie az együttesnek, arról nem is beszélve, hogy az ugyancsak nem túl távoli Tavaszi koncertre rengeteg új darabot és sok-sok meglepetést ígér a zenekarvezető, már most. A próbák ugyanis elkezdődtek, és annyit megsúghatunk, hogy a 2017-es kalocsai fúvós tavaszköszöntőn ezúttal nem táncosok, hanem egy énekkar vendégszereplése színezi majd a koncertprogramot. Részletek később!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés