2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szendrei Imre Emlékverseny – A szokottnál szűkebb, de rendkívül erős mezőny a zongoristák kalocsai utánpótlás-seregszemléjén

Illés György Cinó  |  2018. 11. 20., 14:57

A Zongoristák Találkozóját Szendrei Imre emlékére idén tizenhatodik alkalommal megszervező intézmény, a kalocsai Liszt Ferenc AMI több, portálunk által megszólaltatott zongora szaktanárának egybehangzó véleménye szerint minden korosztályban rendkívül magas volt a színvonal a múlt szombaton, november 17-én megtartott, a megye zeneiskoláinak növendékei számára évről-évre meghirdetett hangszeres rangadón. Ebből is kiemelkedett a 3-4. osztályosokat tömörítő második korosztály, de az első korosztályban bemutatkozott utánpótlás is nagyon ígéretes az értékelések szerint, míg a fölsőbb évesek már érett, művészi, koncertképes előadásokkal, sokszor alig rangsorolható produkciókkal érkeztek.

A Liszt Ferenc AMI kamaratermében – azaz a „Művház első emeleti koncerttermében – tartott, egész napos verseny programjának produkcióit a versenyzőkből és kíséretükből verbuválódott közönség vetítő és hangtechnika segítségével a folyosóról is követhette, ahol kottavásárt és hangszerbemutatót is tartott egy kitelepült hangszer- és zeneműbolt.

A szakmai zsűri látható élvezettel és elégedettséggel hallgatta a valóban magas színvonalat képviselő előadásokat, nem gondolva még arra, hogy milyen kegyetlenül nehéz feladat elé állítja majd őket a súlyozás a minden korosztályban, kiegyenlítetten színvonalas produkciók közti rangsorolás.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A VERSENYZŐK JELLEMZŐEN NEM ISMERETLENEK A ZSŰRI ÉS A VERSENY KÖZÖNSÉGE ELŐTT,

hiszen a tehetségek nem a semmiből robbannak be – az előző évek megmérettetéseinek legsikeresebb zongoristapalántái rendre kiválóan szerepelnek a következő évek programján is, amíg a legfölső korosztályt „ki nem növik”.

Három tavalyi élversenyző esetében ez nem így történt:
A Liszt AMI főszervező tanára, Vízi Melinda örömmel újságolta munkatársunknak a verseny után, hogy

A TAVALYI MEZŐNY HÁROM TEHETSÉGÉT, AKIT IDÉN VÉGZŐSKÉNT VISSZAVÁRTAK, KORKEDVEZMÉNNYEL FÖLVETTÉK A SZEGEDI LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI KONZERVATÓRIUMBA, ÍGY IDÉN MÁR NEM VEHETTEK RÉSZT A VERSENYEN.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A három kimagasló tehetség egyike a kalocsai Liszt Ferenc AMI növendéke volt.
E tanulók hiánya miatt a legfölső korcsoport gyakorlatilag kiürült, így a korábban megszokott öt helyett idén csak négy korosztályban hirdettek eredményt.

A verseny hangulatához hozzátartoztak a folyosón, „néma zongorán” gyakorló fiatalok – részben, hogy a várakozás perceit kihasználva „rájárassák ujjaikat” a versenydarabjukra, részben, hogy kipróbálják egy hangszer és kottaüzlet által kiállított elektromos zongorák billentését, dinamikáját, és fejhallgatók segítségével meghallgassák a hangjukat. Mellettük egy standról vagy fél köbméter kotta közül válogathattak a növendékek és tanáraik.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A találkozón a rendező Liszt Ferenc AMI mellett további tizennégy intézmény vett részt, összesen tizenkét településről, így Kalocsa mellett Ágasegyházáról, Bajáról, Hartáról, Kecskemétről, Kerekegyházáról, Kiskunfélegyházáról, Kiskunmajsáról, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Orgoványból, valamint Soltvadkertről.

A négy, korcsoport szerinti kategóriában folyt megmérettetésen

A VERSENYEN KIEMELT NÍVÓDÍJAT, NÍVÓDÍJAT NYERHETNEK, ILLETVE DICSÉRETET KAPHATNAK A VERSENYZŐK, AKIK KÖZÜL KORCSOPORTONKÉNT EGY-EGY TANULÓ A SO-LÁ-RI’S HANGSZERNBOLT KÜLÖNDÍJÁT IS HAZA VIHETI.

Az eredmények a dr. Dombiné dr. Kemény Erzsébet főiskolai tanár elnökletével, Dobai Tamásné és Lozsányi Tamás, a szekszárdi Liszt Ferenc AMI tanárainak közreműködésével tevékenykedő zsűri döntése nyomán az alábbiak szerint alakultak.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

EREDMÉNYEK:

I. korcsoport

Fekete Blanka – kiemelt nívódíj
tanára: Vízi Melinda
Fekete Lizett – kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Vízi Melinda
Patik Janka – kiemelt nívódíj
tanára: Filus Mónika
Peák Anna Lilla nívódíj
tanára: Felnagyné Geri Emese
Tuzson-Tóth Péter
nívódíj
tanára: Vízi Melinda
Walter Zsófia nívódíj
tanára: Csupor Balázs

II. korcsoport

Aranyos Janka
kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Filus Mónika
Kernya Dániel kiemelt nívódíj
tanára: Filus Mónika
Kapitány Áron nívódíj
tanára: Filus Mónika
Kehrer Ákos nívódíj
tanára: Filus Mónika

III. korcsoport

Horváth Elvira Kíra nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Filus Mónika

IV. korcsoport

Zalavári Álmos kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’S különdíj
tanára: Filus Mónika

A VERSENY RÉSZTVEVŐINEK ÉS FELKÉSZÍTŐ TANÁRAIKNAK SZERKESZTŐSÉGÜNK EZÚTON GRATULÁL!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés