2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Szendrei Imre Emlékverseny – A szokottnál szűkebb, de rendkívül erős mezőny a zongoristák kalocsai utánpótlás-seregszemléjén

Illés György Cinó  |  2018. 11. 20., 14:57

A Zongoristák Találkozóját Szendrei Imre emlékére idén tizenhatodik alkalommal megszervező intézmény, a kalocsai Liszt Ferenc AMI több, portálunk által megszólaltatott zongora szaktanárának egybehangzó véleménye szerint minden korosztályban rendkívül magas volt a színvonal a múlt szombaton, november 17-én megtartott, a megye zeneiskoláinak növendékei számára évről-évre meghirdetett hangszeres rangadón. Ebből is kiemelkedett a 3-4. osztályosokat tömörítő második korosztály, de az első korosztályban bemutatkozott utánpótlás is nagyon ígéretes az értékelések szerint, míg a fölsőbb évesek már érett, művészi, koncertképes előadásokkal, sokszor alig rangsorolható produkciókkal érkeztek.

A Liszt Ferenc AMI kamaratermében – azaz a „Művház első emeleti koncerttermében – tartott, egész napos verseny programjának produkcióit a versenyzőkből és kíséretükből verbuválódott közönség vetítő és hangtechnika segítségével a folyosóról is követhette, ahol kottavásárt és hangszerbemutatót is tartott egy kitelepült hangszer- és zeneműbolt.

A szakmai zsűri látható élvezettel és elégedettséggel hallgatta a valóban magas színvonalat képviselő előadásokat, nem gondolva még arra, hogy milyen kegyetlenül nehéz feladat elé állítja majd őket a súlyozás a minden korosztályban, kiegyenlítetten színvonalas produkciók közti rangsorolás.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A VERSENYZŐK JELLEMZŐEN NEM ISMERETLENEK A ZSŰRI ÉS A VERSENY KÖZÖNSÉGE ELŐTT,

hiszen a tehetségek nem a semmiből robbannak be – az előző évek megmérettetéseinek legsikeresebb zongoristapalántái rendre kiválóan szerepelnek a következő évek programján is, amíg a legfölső korosztályt „ki nem növik”.

Három tavalyi élversenyző esetében ez nem így történt:
A Liszt AMI főszervező tanára, Vízi Melinda örömmel újságolta munkatársunknak a verseny után, hogy

A TAVALYI MEZŐNY HÁROM TEHETSÉGÉT, AKIT IDÉN VÉGZŐSKÉNT VISSZAVÁRTAK, KORKEDVEZMÉNNYEL FÖLVETTÉK A SZEGEDI LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI KONZERVATÓRIUMBA, ÍGY IDÉN MÁR NEM VEHETTEK RÉSZT A VERSENYEN.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A három kimagasló tehetség egyike a kalocsai Liszt Ferenc AMI növendéke volt.
E tanulók hiánya miatt a legfölső korcsoport gyakorlatilag kiürült, így a korábban megszokott öt helyett idén csak négy korosztályban hirdettek eredményt.

A verseny hangulatához hozzátartoztak a folyosón, „néma zongorán” gyakorló fiatalok – részben, hogy a várakozás perceit kihasználva „rájárassák ujjaikat” a versenydarabjukra, részben, hogy kipróbálják egy hangszer és kottaüzlet által kiállított elektromos zongorák billentését, dinamikáját, és fejhallgatók segítségével meghallgassák a hangjukat. Mellettük egy standról vagy fél köbméter kotta közül válogathattak a növendékek és tanáraik.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A találkozón a rendező Liszt Ferenc AMI mellett további tizennégy intézmény vett részt, összesen tizenkét településről, így Kalocsa mellett Ágasegyházáról, Bajáról, Hartáról, Kecskemétről, Kerekegyházáról, Kiskunfélegyházáról, Kiskunmajsáról, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Orgoványból, valamint Soltvadkertről.

A négy, korcsoport szerinti kategóriában folyt megmérettetésen

A VERSENYEN KIEMELT NÍVÓDÍJAT, NÍVÓDÍJAT NYERHETNEK, ILLETVE DICSÉRETET KAPHATNAK A VERSENYZŐK, AKIK KÖZÜL KORCSOPORTONKÉNT EGY-EGY TANULÓ A SO-LÁ-RI’S HANGSZERNBOLT KÜLÖNDÍJÁT IS HAZA VIHETI.

Az eredmények a dr. Dombiné dr. Kemény Erzsébet főiskolai tanár elnökletével, Dobai Tamásné és Lozsányi Tamás, a szekszárdi Liszt Ferenc AMI tanárainak közreműködésével tevékenykedő zsűri döntése nyomán az alábbiak szerint alakultak.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

EREDMÉNYEK:

I. korcsoport

Fekete Blanka – kiemelt nívódíj
tanára: Vízi Melinda
Fekete Lizett – kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Vízi Melinda
Patik Janka – kiemelt nívódíj
tanára: Filus Mónika
Peák Anna Lilla nívódíj
tanára: Felnagyné Geri Emese
Tuzson-Tóth Péter
nívódíj
tanára: Vízi Melinda
Walter Zsófia nívódíj
tanára: Csupor Balázs

II. korcsoport

Aranyos Janka
kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Filus Mónika
Kernya Dániel kiemelt nívódíj
tanára: Filus Mónika
Kapitány Áron nívódíj
tanára: Filus Mónika
Kehrer Ákos nívódíj
tanára: Filus Mónika

III. korcsoport

Horváth Elvira Kíra nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Filus Mónika

IV. korcsoport

Zalavári Álmos kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’S különdíj
tanára: Filus Mónika

A VERSENY RÉSZTVEVŐINEK ÉS FELKÉSZÍTŐ TANÁRAIKNAK SZERKESZTŐSÉGÜNK EZÚTON GRATULÁL!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>
2023. 09. 19., 13:56
A kormányablakbusz szeptember 20-án, szerdán 8:30 és 14:30 között a Polgármesteri Hivatal épületénél várja a lakosságot ügyfélfogadásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK