2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szendrei Imre Emlékverseny – A szokottnál szűkebb, de rendkívül erős mezőny a zongoristák kalocsai utánpótlás-seregszemléjén

Illés György Cinó  |  2018. 11. 20., 14:57

A Zongoristák Találkozóját Szendrei Imre emlékére idén tizenhatodik alkalommal megszervező intézmény, a kalocsai Liszt Ferenc AMI több, portálunk által megszólaltatott zongora szaktanárának egybehangzó véleménye szerint minden korosztályban rendkívül magas volt a színvonal a múlt szombaton, november 17-én megtartott, a megye zeneiskoláinak növendékei számára évről-évre meghirdetett hangszeres rangadón. Ebből is kiemelkedett a 3-4. osztályosokat tömörítő második korosztály, de az első korosztályban bemutatkozott utánpótlás is nagyon ígéretes az értékelések szerint, míg a fölsőbb évesek már érett, művészi, koncertképes előadásokkal, sokszor alig rangsorolható produkciókkal érkeztek.

A Liszt Ferenc AMI kamaratermében – azaz a „Művház első emeleti koncerttermében – tartott, egész napos verseny programjának produkcióit a versenyzőkből és kíséretükből verbuválódott közönség vetítő és hangtechnika segítségével a folyosóról is követhette, ahol kottavásárt és hangszerbemutatót is tartott egy kitelepült hangszer- és zeneműbolt.

A szakmai zsűri látható élvezettel és elégedettséggel hallgatta a valóban magas színvonalat képviselő előadásokat, nem gondolva még arra, hogy milyen kegyetlenül nehéz feladat elé állítja majd őket a súlyozás a minden korosztályban, kiegyenlítetten színvonalas produkciók közti rangsorolás.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A VERSENYZŐK JELLEMZŐEN NEM ISMERETLENEK A ZSŰRI ÉS A VERSENY KÖZÖNSÉGE ELŐTT,

hiszen a tehetségek nem a semmiből robbannak be – az előző évek megmérettetéseinek legsikeresebb zongoristapalántái rendre kiválóan szerepelnek a következő évek programján is, amíg a legfölső korosztályt „ki nem növik”.

Három tavalyi élversenyző esetében ez nem így történt:
A Liszt AMI főszervező tanára, Vízi Melinda örömmel újságolta munkatársunknak a verseny után, hogy

A TAVALYI MEZŐNY HÁROM TEHETSÉGÉT, AKIT IDÉN VÉGZŐSKÉNT VISSZAVÁRTAK, KORKEDVEZMÉNNYEL FÖLVETTÉK A SZEGEDI LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI KONZERVATÓRIUMBA, ÍGY IDÉN MÁR NEM VEHETTEK RÉSZT A VERSENYEN.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A három kimagasló tehetség egyike a kalocsai Liszt Ferenc AMI növendéke volt.
E tanulók hiánya miatt a legfölső korcsoport gyakorlatilag kiürült, így a korábban megszokott öt helyett idén csak négy korosztályban hirdettek eredményt.

A verseny hangulatához hozzátartoztak a folyosón, „néma zongorán” gyakorló fiatalok – részben, hogy a várakozás perceit kihasználva „rájárassák ujjaikat” a versenydarabjukra, részben, hogy kipróbálják egy hangszer és kottaüzlet által kiállított elektromos zongorák billentését, dinamikáját, és fejhallgatók segítségével meghallgassák a hangjukat. Mellettük egy standról vagy fél köbméter kotta közül válogathattak a növendékek és tanáraik.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A találkozón a rendező Liszt Ferenc AMI mellett további tizennégy intézmény vett részt, összesen tizenkét településről, így Kalocsa mellett Ágasegyházáról, Bajáról, Hartáról, Kecskemétről, Kerekegyházáról, Kiskunfélegyházáról, Kiskunmajsáról, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Orgoványból, valamint Soltvadkertről.

A négy, korcsoport szerinti kategóriában folyt megmérettetésen

A VERSENYEN KIEMELT NÍVÓDÍJAT, NÍVÓDÍJAT NYERHETNEK, ILLETVE DICSÉRETET KAPHATNAK A VERSENYZŐK, AKIK KÖZÜL KORCSOPORTONKÉNT EGY-EGY TANULÓ A SO-LÁ-RI’S HANGSZERNBOLT KÜLÖNDÍJÁT IS HAZA VIHETI.

Az eredmények a dr. Dombiné dr. Kemény Erzsébet főiskolai tanár elnökletével, Dobai Tamásné és Lozsányi Tamás, a szekszárdi Liszt Ferenc AMI tanárainak közreműködésével tevékenykedő zsűri döntése nyomán az alábbiak szerint alakultak.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

EREDMÉNYEK:

I. korcsoport

Fekete Blanka – kiemelt nívódíj
tanára: Vízi Melinda
Fekete Lizett – kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Vízi Melinda
Patik Janka – kiemelt nívódíj
tanára: Filus Mónika
Peák Anna Lilla nívódíj
tanára: Felnagyné Geri Emese
Tuzson-Tóth Péter
nívódíj
tanára: Vízi Melinda
Walter Zsófia nívódíj
tanára: Csupor Balázs

II. korcsoport

Aranyos Janka
kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Filus Mónika
Kernya Dániel kiemelt nívódíj
tanára: Filus Mónika
Kapitány Áron nívódíj
tanára: Filus Mónika
Kehrer Ákos nívódíj
tanára: Filus Mónika

III. korcsoport

Horváth Elvira Kíra nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Filus Mónika

IV. korcsoport

Zalavári Álmos kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’S különdíj
tanára: Filus Mónika

A VERSENY RÉSZTVEVŐINEK ÉS FELKÉSZÍTŐ TANÁRAIKNAK SZERKESZTŐSÉGÜNK EZÚTON GRATULÁL!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 03., 14:28
A helyszínen tájékozódtunk arról az 51-es főút kalocsai elkerülő szakaszán történt balesetről, amelyben két kamion ütközött össze ma reggel, és amelynek következtében az egyik sofőr a helyszínen életét vesztette. A balesetet az okozhatta, hogy a reptér felől érkezett, szerencsétlenül járt sofőr ismeretlen okból elmulasztotta az elsőbbség megadását.
2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK