2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szendrei Imre Emlékverseny – A szokottnál szűkebb, de rendkívül erős mezőny a zongoristák kalocsai utánpótlás-seregszemléjén

Illés György Cinó  |  2018. 11. 20., 14:57

A Zongoristák Találkozóját Szendrei Imre emlékére idén tizenhatodik alkalommal megszervező intézmény, a kalocsai Liszt Ferenc AMI több, portálunk által megszólaltatott zongora szaktanárának egybehangzó véleménye szerint minden korosztályban rendkívül magas volt a színvonal a múlt szombaton, november 17-én megtartott, a megye zeneiskoláinak növendékei számára évről-évre meghirdetett hangszeres rangadón. Ebből is kiemelkedett a 3-4. osztályosokat tömörítő második korosztály, de az első korosztályban bemutatkozott utánpótlás is nagyon ígéretes az értékelések szerint, míg a fölsőbb évesek már érett, művészi, koncertképes előadásokkal, sokszor alig rangsorolható produkciókkal érkeztek.

A Liszt Ferenc AMI kamaratermében – azaz a „Művház első emeleti koncerttermében – tartott, egész napos verseny programjának produkcióit a versenyzőkből és kíséretükből verbuválódott közönség vetítő és hangtechnika segítségével a folyosóról is követhette, ahol kottavásárt és hangszerbemutatót is tartott egy kitelepült hangszer- és zeneműbolt.

A szakmai zsűri látható élvezettel és elégedettséggel hallgatta a valóban magas színvonalat képviselő előadásokat, nem gondolva még arra, hogy milyen kegyetlenül nehéz feladat elé állítja majd őket a súlyozás a minden korosztályban, kiegyenlítetten színvonalas produkciók közti rangsorolás.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A VERSENYZŐK JELLEMZŐEN NEM ISMERETLENEK A ZSŰRI ÉS A VERSENY KÖZÖNSÉGE ELŐTT,

hiszen a tehetségek nem a semmiből robbannak be – az előző évek megmérettetéseinek legsikeresebb zongoristapalántái rendre kiválóan szerepelnek a következő évek programján is, amíg a legfölső korosztályt „ki nem növik”.

Három tavalyi élversenyző esetében ez nem így történt:
A Liszt AMI főszervező tanára, Vízi Melinda örömmel újságolta munkatársunknak a verseny után, hogy

A TAVALYI MEZŐNY HÁROM TEHETSÉGÉT, AKIT IDÉN VÉGZŐSKÉNT VISSZAVÁRTAK, KORKEDVEZMÉNNYEL FÖLVETTÉK A SZEGEDI LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI KONZERVATÓRIUMBA, ÍGY IDÉN MÁR NEM VEHETTEK RÉSZT A VERSENYEN.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A három kimagasló tehetség egyike a kalocsai Liszt Ferenc AMI növendéke volt.
E tanulók hiánya miatt a legfölső korcsoport gyakorlatilag kiürült, így a korábban megszokott öt helyett idén csak négy korosztályban hirdettek eredményt.

A verseny hangulatához hozzátartoztak a folyosón, „néma zongorán” gyakorló fiatalok – részben, hogy a várakozás perceit kihasználva „rájárassák ujjaikat” a versenydarabjukra, részben, hogy kipróbálják egy hangszer és kottaüzlet által kiállított elektromos zongorák billentését, dinamikáját, és fejhallgatók segítségével meghallgassák a hangjukat. Mellettük egy standról vagy fél köbméter kotta közül válogathattak a növendékek és tanáraik.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

A találkozón a rendező Liszt Ferenc AMI mellett további tizennégy intézmény vett részt, összesen tizenkét településről, így Kalocsa mellett Ágasegyházáról, Bajáról, Hartáról, Kecskemétről, Kerekegyházáról, Kiskunfélegyházáról, Kiskunmajsáról, Kiskőrösről, Kiskunhalasról, Orgoványból, valamint Soltvadkertről.

A négy, korcsoport szerinti kategóriában folyt megmérettetésen

A VERSENYEN KIEMELT NÍVÓDÍJAT, NÍVÓDÍJAT NYERHETNEK, ILLETVE DICSÉRETET KAPHATNAK A VERSENYZŐK, AKIK KÖZÜL KORCSOPORTONKÉNT EGY-EGY TANULÓ A SO-LÁ-RI’S HANGSZERNBOLT KÜLÖNDÍJÁT IS HAZA VIHETI.

Az eredmények a dr. Dombiné dr. Kemény Erzsébet főiskolai tanár elnökletével, Dobai Tamásné és Lozsányi Tamás, a szekszárdi Liszt Ferenc AMI tanárainak közreműködésével tevékenykedő zsűri döntése nyomán az alábbiak szerint alakultak.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

EREDMÉNYEK:

I. korcsoport

Fekete Blanka – kiemelt nívódíj
tanára: Vízi Melinda
Fekete Lizett – kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Vízi Melinda
Patik Janka – kiemelt nívódíj
tanára: Filus Mónika
Peák Anna Lilla nívódíj
tanára: Felnagyné Geri Emese
Tuzson-Tóth Péter
nívódíj
tanára: Vízi Melinda
Walter Zsófia nívódíj
tanára: Csupor Balázs

II. korcsoport

Aranyos Janka
kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Filus Mónika
Kernya Dániel kiemelt nívódíj
tanára: Filus Mónika
Kapitány Áron nívódíj
tanára: Filus Mónika
Kehrer Ákos nívódíj
tanára: Filus Mónika

III. korcsoport

Horváth Elvira Kíra nívódíj + SO-LA-RI’-S különdíj
tanára: Filus Mónika

IV. korcsoport

Zalavári Álmos kiemelt nívódíj + SO-LA-RI’S különdíj
tanára: Filus Mónika

A VERSENY RÉSZTVEVŐINEK ÉS FELKÉSZÍTŐ TANÁRAIKNAK SZERKESZTŐSÉGÜNK EZÚTON GRATULÁL!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK