2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Szép nyári nap” –Zenés időutazás Neoton slágerekkel, pajzán humorral és a Magyarock Dalszínházával

Illés György Cinó  |  2020. 08. 23., 09:00

Valóban szép nyári nap volt augusztus 21., amelynek estéjén a Magyarock Dalszínháza adta elő az érsekkerti szabadtéri színpadon a Neoton Família régi slágeréből vett Szép nyári nap című előadását. A XII. Szent István napok péntek esti műsorszáma ültetett rendezvény volt, így azon nem volt érvényes az előző napi koncertre alkalmazott 500 fős „létszámplafon” így majdnem meg is telt a nézőtér. Amint a szervezőktől megtudtuk, a péntek esti dalmusicalre – mivel az nem zenés-táncos, hanem „ültetett” rendezvény volt – a csütörtök esti koncerttől eltérően nem vonatkozott az 500 fős létszámhatár. Így majdnem teltházas lett a rendezvény: a hátsó sorok üresen maradtak, a többi szék viszont szinte mind foglalt volt, álló néző viszont nem volt, a szabályok szerint nem is lehetett. Aki ott volt a Neoton Família ma már örökzöld slágereivel visszaröppenhetett a ’60-as, ’70-es évek tájára.

Érthető módon az idősebb, főképp ötvenes-hatvanas generációt mozgatta meg a szabadtéri színpadon tegnap este nyolc órai kezdettel megtartott, Szép nyári nap című dalmusical előadás, de annál idősebbek és fiatalabbak is szép számmal vegyültek a nézőteret csaknem megtöltő közönség soraiba. A darab mindenestre azoknak nyújtotta a legtöbbet, akik a ’60-as, ’70-es években voltak fiatalok, hiszen a musical zenei anyaga a Neoton Família dalaira épült, amely zenekar akkor élte fénykorát.

Ehhez illeszkedően a sztori is azt a korszakot idézte meg, és ennek megfelelően az egyébként minimalista díszlet kevés tartalmi eleme is az „érett szocializmus” hétköznapi tárgyai közül került ki.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Mindez nyomasztó sivárságot is jelenthetett volna, hiszen a korszakra a kádári diktatúra nyomta rá a bélyegét – amely szintén ekkor élte fénykorát –, ám ezt

A DÍSZLETET AZ ÖNFELEDT FIATALSÁG, A SZERELEM, A MINDENKORI IFJÚSÁG SZÁRNYALÓ ÉLETÖRÖME TÖLTÖTTE MEG ÉLETTEL.

A fiatalok jó kedvű hétköznapjai, szerelmi vágyai, kalandjai és konfliktusai, a férfi és nő közt feszülő, vibráló vonzalom izgalmas összetevői voltak annak az édeskés, egzotikus koktélnak, amelyet a nem kifejezetten Neoton-rajongók számára is jól ismert, az előadást könnyeddé tevő ritmusban adagolt slágerek tettek igazán behízelgővé.
Például a „Szerelmes dal” – nézzék, hallgassák meg az alábbi videón!


A SZEREPLŐK SZÁJÁBA ADOTT SZÖVEGEK ALKALMASINT VASKOS, EROTIKUS UTALÁSOKKAL ÉS PAJZÁN SZÓJÁTÉKOKKAL, HADD NE MONDJUK, ALTESTI HUMORRAL SPÉKELTÉK MEG A ROMANTIKUS FELHANGOKTÓL SEM MENTES KOMÉDIA CSELEKMÉNYFOLYAMÁT,

egy pillanatra sem engedve el a nézőket, akik váltakozva hol harsány nevetéssel, hol lúdbőrző háttal élhették át a szereplőkével együtt egy kicsit a saját ifjúságukat is.

Képgaléria megtekintése (27 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Még az akkori felnőttek világát is szerelmes ifjúságuk emlékeivel együtt láttatja a darab, miközben nemcsak a díszlet, hanem úgy a karakterek, mint különböző verbális és vizuális utalások folyamatosan ébren tartják a korszellem adta társadalmi keretet, amelyben a cselekmény játszódik.

Ezzel mintegy bizonyságát is adja az ilyesfajta nosztalgia létjogosultságának azok számára, akiknek e felől kétségei lennének – megmutatja, hogy

A FIATALSÁG ÉS A SZERELEM ÖRÖK: MINDEN KORBAN, MINDEN TÁRSADALMI VISZONYOK KÖZT AZ ÉLETÖRÖM FORRÁSA ÉS KITELJESEDÉSE,

aminek emléke az embert – úgy a darab karaktereit, mint a közönség soraiban ülőket – végigkíséri élete során, függetlenül a történelmi korszak milyenségétől.
Az alábbi videón ízelítőül kis zenei intró után egy rövid prózai jelenet látható a darabból:


A MUSICAL LENDÜLETESSÉGÉT A DALBETÉTEK ÉS A SOK HUMORRAL ÁTSZŐTT PÁRBESZÉDEK ÉS TÁNCOS JELENETEK RITMUSA ADJA MEG.

Zárásképpen hallgassuk meg még egy ilyen zenei betétet, mégpedig egy duettet: a „Bye-bye kedvesem” című dalt!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés