2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb sztárfellépő az Érsekkertben – Molnár Ferenc Caramel koncertezik a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi, kalocsai találkozóján

Helyszín: Érsekkert
Dátum: 2023. szeptember 16., szombat 14:00
Újabb sztárfellépő az Érsekkertben – Molnár Ferenc Caramel koncertezik a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi, kalocsai találkozóján

A kalocsai Érsekkertet választotta szeptember 16-ai, őszi találkozójának helyszínéül a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A kalocsai szervezet és az önkormányzat közreműködésének köszönhetően az alkalomra gazdag programkínálat állt össze, melyet szeptember 5-én a városháza kis házasságkötő termében sajtótájékoztató keretében ismertetett dr. Filvig Géza polgármester és Kisné Szirtes Andrea, a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület elnöke.

Kalocsa városának vezetése kiemelt feladatvállalásának tekinti a családok támogatását, a gyermekek nevelési körülményeinek javítását. Törekvésük, hogy Kalocsa valóban vonzó legyen a családalapítás előtt állók, és az itt gyermekeket nevelő családok számára is. Találkozott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete vezetésének elképzeléseivel, akik minden évben más helyszínt keresnek őszi nagy találkozójuknak, és akiknek elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin több alkalommal élvezte a város vendégszeretetét – vezette fel az esemény programjainak ismertetése céljából összehívott keddi sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza.

A polgármester elmondta, az önkormányzat minden segítséget megad a nagycsaládos egyesületnek a szervezésben. Elkötelezett támogatásukat mi sem példázza jobban, mint hogy

patronálják a vélhetően aznap legtöbb érdeklődőt vonzó Molnár Ferenc Caramel délután kettő órakor kezdődő koncertjét.

Szeptember 16-án, szombaton, azonban nem csak ekkor vehető biztosra a nagy nyüzsgés az Érsekkertben. Programok garmadája várja ugyanis egész nap az érdeklődőket. A részletes kínálatot Kisné Szirtes Andrea, a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület elnöke ismertette.

Mint elhangzott, a találkozó reggel 9-kor kezdődik a Kalocsai Fúvószenekar koncertjével. 10 órakor tartják a hivatalos megnyitót, majd 11 órakor Panka és Benedek, a NOE ifjú jegyespárok részére kiírt országos pályázatát idén elnyert pár köti össze életét az Érsekkertben. Megtudtuk, esküvőjükhöz az egyesület állja a meghívókat, a virágdíszítést, 30 főig az ebédet, és az anyakönyvvezető díját.
14 órakor a már említett Caramel koncert veszi kezdetét, őt követően 15 órakor a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás csoportja, majd a Piros Rózsa Táncegyüttes ad műsort, ami után táncházba is várják az az iránt érdeklődőket. 18 órakor a helyi Country Road együttes csap a húrok közé, amelynek több zenésze is tagja a nagycsaládos egyesületnek.

A színpadi produkciók mellett egész napos foglalkozások várják a gyerekeket. Lesznek kézműves programok – közte paprikafűzéssel és kalocsai motívumok festésével, színezésével –, karkötőkészítés, nemezelés, kavicsfestés, de csillámtetoválást, henna- és arcfestést is készíttethetnek a gyerekek aznap. Ki lehet majd próbálni a kenuzást, a vízibiciklizést, az íjászkodást, vagy a kerékpáros akadálypályát, sőt, a veterán motorozást is, de ugrálóvár, népi játszóház is az ifjúság kikapcsolódását szolgálja majd. Ezeken kívül egészségügyi sátrak és egy szűrőbusz is az érdeklődők rendelkezésére áll a rendezvény idején.


A sajtótájékoztatón elhangzott:

a helyszínen is lehet az egyesülethez csatlakozni.

Hogy miért érdemes, azt a kalocsai szervezet vezetője válaszolta meg azzal, hogy nagyvonalakban ismertette egyesületük sokszínű működését és több példán keresztül bepillantást engedett tevékenységükbe.

Felidézte, a helyi csoport 2003-ban alakult, majd 2005-ben vált egyesületté. Jelenleg 94, három vagy több gyermeket nevelő taggal, valamint 12 egy vagy két gyermekes pártoló családdal működnek.
Állandó programjaik között tartják számon a farsangot, a házasság világnapi vacsorát és bált, a gyermek- és családi napot, valamint a karácsonyváró ünnepséget. Korábban uszodai sportnapot is szerveztek, ami azóta kerékpáros kirándulássá alakult.
A kalocsai szervezet tagegyesülete a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, az Al-Duna régióhoz tartoznak, tagságukkal az országos rendezvényekbe is rendszerint bekapcsolódnak.

Elhangzott, idén 36. születésnapját ünnepli a NOE. Országos találkozójukat – a teljesség igénye nélkül – tartották már Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán, Szarvason, Gyulán, Ópusztaszeren, Pécsett, Budapesten a Vasúttörténeti parkban, és Sopronban is. Az egyesület célja, hogy mindig máshova települjenek ki, lehetőséget teremtve tagjaiknak, hogy megismerkedjenek a helyi sajátosságokkal, adottságokkal és egymással országon belül.

A kalocsai egyesület is rendszerint részt vesz a „Szeretet ízei” programban. Ennek célja, hogy az otthon eltett befőttek, savanyúságok, lekvárok, szörpök és más finomságok eljussanak azokhoz a családokhoz is, akik csak boltban, drágán megvásárolva juthatnak ilyen termékekhez, és ez anyagi okokból csak ritkán adatik meg számukra. Ugyanakkor lehetőség arra is, hogy az adott tájegység ízeit, receptjeit osszák meg egymással. Kisné Szirtes Andrea elmondta, amióta tart a háború, Kárpátalja is becsatlakozott, oda is szállítanak a program keretében.

Tehát lehet, hogy egy kalocsai lecsó Kárpátalján köt ki.” – fogalmazott.

A kalocsai csoport elnöke hangsúlyozta azt is, hogy a tagoknak kedvezményes üdülést biztosítanak, 5 illetve 3 napos kikapcsolódásokon vehetnek részt a családok, jelképes önerő befizetése mellett. Azt is említette, hogy létezik egy úgynevezett NOE kártya, amellyel egyebek mellett több helyre – állatkertbe, vidámparkba, de múzeumokba is – kedvezményes belépőt lehet váltani.

A sajtótájékoztató zárásaként a szervezők invitálták a találkozóra mindazokat, akik még többet szeretnének megtudni az egyesületről, esetleg csatlakoznának is hozzájuk, de természetesen azokat is, akik csak kellemes kikapcsolódást keresnek szeptember harmadik hétvégéjére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK