2022. 05. 20. péntek
Bernát, Felícia
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Vérpezsdítő citerakoncert és népdalest a Kortárs Művészeti Klubban

2022. 04. 14., 13:53

Aki Kalocsán a népzenei programot választotta az április 8-án, péntek délután megtartott rendezvények közül, mondhatni, igencsak jól járt. Egy lendületes, energikus citerazenekar érkezett a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubba. A Kárász István vezette Bócsai Boróka Citerazenekar meghívására már régóta készült a Klub, és végre a múlt héten lehetőség adódott arra, hogy a kalocsaiak is élőben hallhassák a citerások virtuóz játékát.

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub részéről Hontváriné Arth Julianna mondott rövid bevezetőt. Ezt követően rögtön bele is csaptak a muzsikusok a dalaikba, és felcsendültek kalocsai, kalotaszegi, szilágysági dallamok.

A kilenctagú Bócsai Boróka Citerazenekarból Kalocsára csak hatan jöttek, név szerint: Török Adrienn, Font Sándorné Erzsébet, Schütz Nikolett, Vincze Kristóf, Kovács Illés és Kárász István, az együttesvezetője

A 2015-ben megalakult Bócsai Boróka Citerazenekar Egyesület célja a fiatalság zenei nevelése, a népzenei hagyományok ápolása, azok szélesebb körű megismertetése, a térség kulturális életének színesítése. Az Egyesület tevékenységei közé tartozik, a népzene minél szélesebb körben való megismertetése, a citerazene és a népdal népszerűsítése országosan és a határokon túl.


Többen ismerősek Kalocsán, van, aki ide is járt iskolába közülük, így azért is szívesen jöttek a városba.

Az est második részében a Vén Ferencné által vezetett Mezei Virágok Népdalkör énekelte dalait, a program végén pedig közös éneklésre is sor került.


A Mezei Virágok Népdalkört biztos sokan ismerik olyanok is, akik nem tudtak eljönni, ám nem árt, ha felidézzük, hogy kik is ők és mire vállalkoztak. A Mezei Virágok Népdalkör a magyar nép, ezen belül Kalocsa és térsége népdalkincsének megőrzésére szerveződött civil közösség.

Tagjai a népi iparművészet, nevezetesen az írás-tervezés, gépi hímzés, pingálás, tojásfestés és karcolás, porcelánfestés jeles képviselői, a népművészet kedvelői, többségében nyugdíjasok.

Megalakulásuk éve: 2006. Első karvezetőjük Bencze Károlyné volt.

A Népdalkör tagjai önként vállalt feladatuknak tekintik a csoport színvonalas működését, a népművészet szellemiségének megőrzését.

A Népdalkör fellépést vállal országos és városi kulturális eseményeken, ünnepi rendezvényeken, megemlékezéseken, Dalkörök találkozóin.

Örömmel énekelnek mindenhol, ahová csak hívják őket. Mint ahogy a Kortárs Művészeti Klubban is. Köszönet érte!

Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés