2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A katolikus gimnázium összes végzőse továbbtanulna – Ebben az iskolában húsz diák tesz érettségit, nem is akárhol!

A katolikus gimnázium összes végzőse továbbtanulna – Ebben az iskolában húsz diák tesz érettségit, nem is akárhol!
Illés György Cinó  |  2020. 05. 18., 15:11

A Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban zajlott érettségi vizsga tapasztalatairól, menetéről az iskola igazgatója, Koczkás Emma Eszter igazgatónővér tájékoztatta portálunkat. A sajnos elmaradt hagyományos érettségi helyett imakilenced, ünnepi mise és biztató videoüzenetek segítették a diákokat a lelki felkészülésben a nagy próbatételre.

A Szent István Gimnáziumban zajlott érettségiről, valamint a Bajai SZC két kalocsai tagintézményében, a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakiskola, valamint a Dózsa György Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégium rendhagyó körülmények közt zajlott érettségi vizsgáiról már korábban tájékoztattuk olvasóinkat.

Ugyanolyan rendben, fegyelmezetten vizsgáztak a kalocsai katolikus gimnázium végzős, 12. osztályos diákjai is, azzal, hogy az iskola sajátos adottságainak kihasználásával a szokásosnál is nagyobb szociális távolságtartást tettek lehetővé az iskolában megteremtett körülmények.

Előzőleg azonban már a felkészülés során is igyekezett az intézmény a saját értékrendjének megfelelő módon, hívő lelkülettel hozzájárulni a tanulóknak a formába hozásban, főleg, ami a lelki megerősítésüket illeti.

Imakilenced a felkészülés szolgálatában

Az érettségi előtt kilenc nappal megkezdve – tartva a katolikus hagyományokat –, a liturgiára jellemző módon kilenc napon át imádkoztak és buzdították a végzős diákokat az érettségire.
A végzősök lelkesítésére kilenc tanár és a 11. osztály videoüzenetekben küldték el gondolataikat.
A kilenced egy online szentmisével fejeződött be az érettségi előtti vasárnapon, a Főszékesegyház 10 órai miséjével.

Nem ballagás volt ez, hanem lelkesítés akkor, amikor egyedül, némi tanári segítséggel kellett otthon felkészülniük a vizsgákra. A bizonytalanság volt ebben a legnehezebb. Az, hogy pontosan milyen módon lesznek a vizsgák, ha lesznek. Európa minden országa, sőt maga a világ is mindenki másként tette, ezekről hallottunk, és bizony, a magyar protokoll még váratott magára”– idézte föl az intézményvezető a felkészülésnek ezúttal a tanárok és az iskolavezetés számára is izgalmakat tartogató időszakát.

Vizsga „bálteremben”, színházteremben

Május 4-én aztán húsz érettségiző diák jelent meg az iskola két kapujánál, az Asztrik téri illetve a Kossuth Lajos utcai bejáratnál, annak megfelelően, hogy ki hol írja meg a dolgozatát. Két helyszín állt rendelkezésre, ezzel betartva a termenként legföljebb tíz diákra vonatkozó előírást.
Nekik

NEM AKÁRMEKKORA TERMEK ÁLLTAK RENDELKEZÉSRE: AZ ISKOLA AULÁJA BÁLTEREMKÉNT IS JÓL VIZSGÁZOTT MÁR SZÁMOS ALKALOMMAL, DE A SZÍNHÁZTEREMBEN IS ELFÉRNE AZ ISKOLA ÖSSZES TANULÓJA.

Mindkét helyen maszkok, kesztyűk, kézfertőtlenítők álltak rendelkezésre, de a diákok is hoztak magukkal. Ki-ki szabadon eldöntötte, hogy használja-e vagy sem. A törvényes előírásokat betartva a felügyeletet kevés tanárral oldották meg, hogy minél kevesebb kontakt legyen.
A tanulók minden vizsgára fekete-fehérben jelentek meg, fegyelmezettek voltak, kerülték a nagy csoportosulásokat. A két helyszínt hermetikusan lezárták, az iskola aulájába csak a diákok és a felügyelő tanárok léphettek be.

Húszból húszan továbbtanulnának

Az iskola diákjai hat tantárgyból – magyar irodalomból, matematikából, történelemből, angol nyelvből, informatikából és testnevelésből – összesen húsz emelt szintű vizsgát tettek.

A nyelvi érettségijüket angol, német, illetve olasz nyelvekből sokan már a tavalyi tanévben, előrehozott vizsgával letették, így kevesebben tettek angol és német nyelvi érettségit, ellenben angol nyelvből néhányan szintemelő vizsgát tettek.

Az írásbeli vizsgák gördülékenyen zajlottak. A diákok semmit nem éreztek abból, hogy ez egy sajátos helyzet lenne – nyilatkozta Eszter nővér a vizsgák hangulatáról.

ENNEK AZ INTÉZMÉNYNEK A VÉGZŐS TANULÓI KÖZÜL MINDENKI TOVÁBB SZÁNDÉKOZIK TANULNI.

A célintézmények közt az egyetemek aránya magasabb, mint a főiskoláké.

Ehhez azonban most szükséges valóban egy jó érettségi vizsga, és bizony, szóbeli javításra már nincs lehetőség. Amennyire könnyebbség, hogy nem kell szóbeli tételeket tanulni, annyival nehezebb is, hisz egyetlen lehetőségként az írásbeli dolgozatokat kell minél jobban megírni. Reméljük, hogy ez mindenkinek sikerült nálunk és a rendi iskoláinkban és természetesen Kalocsán is!”– mutatott rá a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményében tett érettségi vizsgák menetéről portálunkat tájékoztató iskolaigazgató, Koczkás Emma Eszter nővér.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés