2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A „mi zöldjeink” – Kalocsai sikerek az Energy Factory versenyben

2016. 06. 28., 09:01

Szombaton a Hajógyári sziget adott otthont az Energy Factory országos verseny nagyszabású eredményhirdetésének, amelyről a tavalyi sikerek után az idén sem hiányozhatott két kalocsai iskola csapata. Fiataljaink – és segítőik (!) – előtt le a kalappal, sem az általános, sem pedig a középiskolás kategóriában bekerültek nem tértek haza üres kézzel!

A rangos zöld megmérettetés védnökei között szerepel többek között Istenes Bence műsorvezető, Gerendai Károly fesztiváligazgató, vagy éppen Für Anikó színész-szinkronszínész – utóbbi immáron másodjára foghatott kezet városunk tagintézmény-vezetőjével, a Fényi Gyula Általános Iskola „Szemfényvesztők” csapatának „kapitányával”, Török Krisztinával.

A fő projektmunkaként diáktársaik számára „Zöld olimpiát” szervező társaságnak jutott ugyanis a megtiszteltetés, hogy átvegye a művésznőtől a „legkreatívabb projekt különdíját.”


Forrás: Energy Factory – Facebook

Török Krisztina büszkén számolt be arról, hogy az említett kezdeményezést a legötletesebbnek minősítette a zsűri, ami nem is csoda, hiszen egy komplett sport-játéksorozatot fűztek fel arra, hogy miképpen lehet kevésbé energia-pazarlóan működtetni egy háztartást, vagy éppen arra, hogy mit tehetünk mi magunk azért, hogy kevesebb szmog szennyezze életünket, környezetünket.


Forrás: Energy Factory – Facebook

– Nagyon sok munka van mögöttünk. Először a projektötletet kellett leadnunk, így juthattunk be az első selejtezőre, amikor is tizenegy döntős csapatot választottak ki. Ebbe a sorba azért volt nagy eredmény bekerülnünk, mert az idén jóval kevesebb általános iskolást juttattak be, mint tavaly. Ezután felosztottuk a teendőket, támogatókat gyűjtöttünk, meghívtuk a célcsoportot és lebonyolítottuk a zöld olimpiánkat – meséli a büszke tanárnő, elejtvén, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal is elismerte tevékenységüket. – Bár ezt mondhatni, nem vertük nagydobra, de Áder János hivatalától is kaptunk egy levelet, amelyben elismerően nyilatkoznak a projektünkről, amit azzal a céllal ismertettünk velünk, mivel az államfő is kiemelt feladataként tekint a klímavédelemre – újságolta Török Krisztina.


Forrás: Energy Factory – Facebook

Általános iskolásaink tehát különdíjjal térhettek haza az eseményről, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kalocsai Szent István Gimnáziumnak is ott volt az „Öko-kommandója” az egyes kategóriák esélyesei között! Ők az Ökocimke- és a közönségdíjjal a kezükben állhattak a kamerák és a fotósok elé, valamint azzal a jóleső érzéssel, hogy tettek valamit közvetlen környezetük, városuk élhetőbbé tétele érdekében.

Velük többek között a Kék Madár Fesztiválon találkozhattak az érdeklődők, amikor is újrahasznosított papírt alapanyagul véve szerveztek kézműves-foglalkozást gyerekeknek. Megszólították a náluk fiatalabb korosztály képviselőit is „zöld dekorációs tárgyak” versenyét hirdetve a helyi óvodákban. Sőt, ténylegesen hozzájárultak ahhoz is, hogy a nagyobb városi rendezvényeken, így például a Járási majálison és a Sárkányhajó Kupán a szemét ne a park bokrai közé, vagy éppen a Vajas medrébe, hanem a megfelelő edényben landoljon – szelektálva!


Forrás: Energy Factory – Facebook

Két kalocsai csapat három díjat zsebelt be tehát egy rangos, országos megmérettetésen, amelynek fő üzenete és célkitűzése nem csak a mi, az ország, hanem az egész emberiség érdeke – nagy-nagy gratuláció érte!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>