2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Amerikai házaspár tanítja angolra a kalocsai fiatalokat – Bálint József köszöntötte irodájában a pedagógus házaspárt

Illés György Cinó  |  2019. 09. 09., 21:51

A polgármesteri fogadószobában tartott, nem sajtónyilvános köszöntés után a kis házasságkötő teremben Simon Zoltán képviselő a Fényi Gyula Általános Iskola intézményvezető-helyetteseként szólt a két anyanyelvi angol tanár munkájának jelentőségéről, köszönetet mondva mindenkinek, aki hozzájárult a pedagógus házaspár itteni munkájához szükséges feltételek megteremtéséhez. A tájékoztatón szó esett a pályázati forrásból támogatott, ingyenes angol és német nyelvi felnőttképzési lehetőségről is, végül szeptember elsejétől a Dózsában, kisebb óraszámban a Kossuthban, illetve a Belvárosi általános Iskolában tanító David Ziegler és felesége, Sandy Gail Ziegler a médiumok képviselőinek kérdéseire is válaszoltak.

A bemutatkozó sajtótájékoztatót Simon Zoltán kezdeményezte, mondván fontos és örömteli esemény, ha arról számolhatnak be, hogy javultak városunk iskoláiban az oktatás feltételei, különösen, ha a nyelvi oktatásról van szó.

Simon Zoltán elmondta: két kalocsai középiskolában sikerült egy pályázat révén elérni azt, hogy anyanyelvi angoltanárok oktathatják a diákokat, elsősorban a beszédkészség fejlesztését elősegítve.
A két pedagógus a Dózsa Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagintézménye diákjainak felkészülését segíti szeptember elsejétől.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Simon Zoltán köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött, hogy ez a lehetőség megvalósulhasson. Elsősorban Bálint József polgármesternek és a város önkormányzati képviselő-testületének mondott köszönetet, amiért mindenben támogatták a kezdeményezést, és hogy a vendégeknek egész tanéven át ingyenesen biztosítja a lakhatást az önkormányzat kétszobás, bútorozott lakásában.
Megköszönte Sárosi Magdolnának, a Baja Tankerület igazgatójának, valamint a Bajai Szakképzési Centrum kancellárjának, Virág Tibornak a támogató hozzáállást, tekintettel arra, hogy ezek az intézmények biztosítják a két tanerő számára a fizetést.

A továbbiakban a két érintett iskola tagintézmény-vezetője szólt a megjelentekhez.
Fekete Antal, a Dózsa intézményvezetője Pécsi Tibornénak, illetve a Vagyonhasznosítási Kft.-nek mondott köszönetet a lakás biztosításáért, valamint Simon Zoltánnak a pályázatok előkészítésében végzett munkájáért.
Az intézményvezető elmondta, hogy David Ziegler a Dózsa mellett ugyan kisebb óraszámban, de a Bajai SZC másik kalocsai tagintézményében, a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola idegen nyelvi oktató munkájában is részt vesz, kifejezetten a beszédkészség fejlesztésére összpontosítva a végzős diákok esetében, míg felesége, Sandy Gail Ziegler a Belvárosi általános iskolásokat oktatja.

Fekete Antal arra is megragadta az alkalmat, hogy arról a sikerről szóljon, hogy az Asztrik téri épületüket az AN-JU Nyelviskola segítségével akkreditáltatni tudták TELC nyelvvizsgaközpontként. Emellett elmondta, hogy intézményük egy GINOP pályázaton  nyert több mint százmillió forint segítségével nem csak a saját diákjaik, hanem a térség minden 16 és 65 év közti, nyelvet tanulni vágyó érdeklődője számára ingyenes nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak angol és német nyelvből.

A nyelvtudás, kiemelten az angol nyelv ismeretének fontosságát hangsúlyozva az intézményvezető kiemelte:

A KÖVETKEZŐ TANÉVTŐL MÁR CSAK AZOK JELENTKEZHETNEK FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYBE, AKIKNEK B2, VAGY AZZAL EGYENÉRTÉKŰ KOMPLEX NYELVVIZSGÁJUK VAN, DE AZ IS KÉTSÉGTELEN, HOGY A MUNKAERŐPIACI BEILLESZKEDÉS IS SOKKAL KÖNNYEBB, HA NEM CSAK EGY, HANEM KETTŐ, VAGY TÖBB NYELV ISMERETÉVEL RENDELKEZIK A MUNKAKERESŐ.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Fekete Antal arra is rámutatott, hogy megyénkben a német hátterű nemzetközi cégek jelenléte, valamint a sváb települések nemzetiségi iskoláinak tevékenysége miatt az angol mellett épp a német nyelvvel lehet könnyebben érvényesülni.

A továbbiakban Illés Péter intézményvezető elmondta: a Belvárosi Tagintézményben már hagyománya van az anyanyelvű idegen nyelvi tanárok alkalmazásának, amivel országszerte is viszonylag kevés iskola büszkélkedhet.
Ennek kapcsán méltatta a két angoltanár vendégül látásához vezető városi szintű összefogást, kiemelve munkatársa, Tóth Annamária koordinátori szerepét.

Ezt követően a két angol ajkú pedagógus a sajtó kérdéseire válaszolt, először az első benyomásaikat megosztva Kalocsáról, valamint az őket fogadó iskolákról.
Sandy elmondta:

Nagyon izgalmas itt lenni. Ez a 38. évem az oktatásban. Már találkoztam is a diákjaimmal. Három-négy órám lesz egy nap. A tanulók keményen dolgoznak, és sokuk már most szépen beszél angolul. Hihetetlenül ügyesek, próbálkoznak, és látszik, hogy akarnak tanulni. A tanár kollégák is nagyszerűek és barátságosak. Már többször eltévedtem a folyosókon, és mindig segítettek, útba igazítottak. Ehhez David azt fűzte hozzá, hogy az első benyomásuk a városról az volt, hogy az nagyon hasonlít Indianahoz és Kentuckyhoz Amerikában, ahonnan érkeztek.

Szinte még az időjárás is ugyanolyan. Meglehetősen forró! Voltunk egy hétig Budapesten is, de az túl nagy volt már nekünk. Amikor megérkeztünk Kalocsára, örömmel láttuk, hogy ez egy csendesebb, de tiszta és barátságos kisváros, ahol mindenhol barátsággal fogadtak minket. Többször beszélgettünk már arról, hogy talán hosszabb időt is eltöltenénk itt. A két pedagógus szerződése egy évre szól – tudtuk meg, de már megegyeztek abban, hogy lehetőség szerint két évig biztosan maradnának, de lehet, hogy ebből három, vagy akár négy év is lehet végül.

Mindez csak a főnökeinken múlik – tette hozzá David Ziegler.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A diákok nyelvi ismereteiről, hozzáállásáról David elmondta, hogy a kép egylőre meglehetősen vegyes, osztályonként más és más. Néhányan nagyon csöndesek, de van három olyan osztálya is, ahol már válaszolgatnak a kérdéseire, beszélgettek, sőt viccelődtek is.

Tudjuk, hogy az a dolgunk, hogy a nehezen megszólalókat is szóra bírjuk, amihez nyilván megvannak a technikáink és az eszközeink. Az egyik ilyen osztálynak már meg is ígértem, hogy az év végére egész mondatokban tudnak majd beszélgetni angolul az igazgató úrral [Fekete Antal angol szakos tanárral – A szerk.], hiszen ez volna a cél. A magyar nyelvvel kapcsolatos szándékaikat firtató kérdésre Sandy Gail Ziegler azt válaszolta:

Tanulgatjuk a magyart és a gyerekek segítenek. De nem könnyű! Amikor próbálok utánuk mondani valamit, jót nevetnek, de addig-addig ismétlik, amit mondanom kell, amíg végül sikerül helyesen kimondanom. David hozzátette:

Van egy online programunk, amellyel eddig dolgoztunk, a Hunagarian101. Ez minden nap tanít nekünk egy-egy szót. Egyszer talán hasznunkra válik, talán nem… Végül fölidézte, hogy egyik diákját arra kérte, hogy segítsen neki magyarul megszólalni, amire a fiú azt válaszolta:

Nem-nem, Önnek kell bennünket angolul tanítani!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei