2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Droghelyzet van! – A megoldás egyszerű: három betű

Illés György Cinó  |  2017. 11. 22., 22:49

A Kalocsa Jövőjéért Egyesület felkérésére tegnap délután egy órai kezdettel a Városi Sportcsarnokban tartott előadást a város középiskolás, illetve 7-8. osztályos tanulóiból szerveződött, a csarnokot dugig megtöltő hallgatóság számára a droghelyzetről és általában a függőségektől mentes életről dr. Zacher Gábor, egy ország toxikológusa.

A helyszínre kis késéssel érkező dr. Zacher Gáborra várakozó fiatalok remekül föltalálták magukat, papírrepülőkkel és galacsinokkal dobálóztak, majd az előadót érkezésekor valóságos ovációval köszöntötték, bizonyítva, hogy adnak a szavára.

E hitelesség záloga, hogy dr. Zacher Gábor közvetlen hangon, a fiatalok nyelvén, tabuk és a szokásos klisék nélkül beszél azokról a droggal és alkohollal kapcsolatos problémákról, amelyekkel a fiatalok találkozhatnak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A fiataloké a jövő

A rendezvényen az egybegyűlteket, kiemelten az előadót, valamint Font Sándor országgyűlési képviselőt dr. Filvig Géza, az előadást kezdeményező civil szervezet egyik alapító tagja köszöntötte. Az előadást több önkormányzati képviselő, valamint az egyesület tagsága is végighallgatta.

Filvig Géza az alkalmat arra is megragadta, hogy néhány szóban bemutassa a Kalocsa Jövőjéért Egyesületet, amely baráti beszélgetések nyomán alakult ki civil szervezeti formában. Filvig rámutatott: az egyesület neve is utal Kalocsa jövőjére, amelynek letéteményesei a város fiataljai, ezért szervezték számukra ezt az előadást az őket fenyegető nagy veszélyforrást jelentő kábítószer- és alkoholfogyasztás kérdéseiről, a legszakavatottabbként számon tartott dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos közreműködésével.

A rendezvény végén Filvig Géza köszönetet mondott Zacher Gábornak a tartalmas előadásért, az iskolák vezetőinek és pedagógusainak, illetve a Vagyonhasznosítási Kft. munkatársainak segítőkész hozzáállásukért. Szintén megköszönte a rendezvény támogatóinak, így a Phoenix Pharma Gyógyszer-kereskedelmi Zrt.-nek, a HC Pointer Kft.-nek, a Galenus Kft.-nek az előadás sikeréhez nyújtott segítségét.

Zacher Gábor már korábban is tartott előadást városunkban, mégpedig 2015 nyarán a színházban, amelyről akkor részletesen beszámoltunk.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Függőségekre a megoldás: három betű

Zacher Gábor nem csak a drogokról és alkoholról, hanem általában a függőségekről szólt a fiataloknak, egyből az internettel és okostelefonnal kezdve a sort.

A kábítószerek világában az utóbbi évek tovább erősödő trendje szerint egyre inkább teret hódítanak a szintetikus drogok, kiemelten a dizájner kannabinoid hatóanyagú szerek.
Ezek egyik nagy veszélye, hogy a hatásuk teljesen ismeretlen, „gigantikus illegális emberkísérletet folytatnak” velük, teljesen bizonytalan kimenetellel, de vannak köztük a természetes drogoknál több tucatszor, vagy akár százszor is erősebb hatásúak.
A másik nagy veszélyük, hogy nagyon olcsón és könnyen lehet hozzájuk jutni – amint az előadó fogalmazott: „a legnagyobb díler a Magyar Posta” –, mivel a folyton módosított hatóanyagok ellen a tiltólistán való regisztrálásuk előtt nehéz a törvényi fellépés, azok lényegében legális utakon kerülnek forgalomba, például növénytápszerként „emberi fogyasztásra nem alkalmas” felirattal.

Az új egyesület megalakulását pénteken sajtótájékoztatón jelentette be az elnök, aki nagy vonalakban a civil szerveződés céljait is ismertette a nyilvánossággal.
bővebben ...

Az előadásban a drogok mellett az alkoholról is szó esett, és a toxikológus azon, statisztikai adatokkal is alátámasztott véleményének adott hangot, hogy az alkohol ma is sokkal súlyosabb társadalmi problémát jelent, mint a kábítószerek, és még sokáig fog is.

Szintén hangot adott azon álláspontjának, hogy a tiltással és börtönnel való fenyegetéssel nem biztos, hogy a legjobb úton jár hazánk a kábítószer-probléma társadalmi szintű megoldásában, de hozzátette, ma Magyarországon egyetlen ember sem ül börtönben azért, mert „eldurrantott egy füves cigit”. Viszont azt is megmutatta dr. Zacher, méghozzá nagyon szemléletesen, hogy

AZ IGAZI BÜNTETÉST NEM AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS SZABJA KI.

A kivetítőn olyan pókhálókat mutatott be az előadó, amelyet különböző hatóanyagokkal kezelt pókok szőttek. Az eredmények magukért beszélnek:

A NARKÓS PÓKOK ÉHEN MARADNAK.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Zacher Gábor szerint a megoldás az, hogy meg kell tanulni nemet mondani. A fiataloknak tudatosan föl kell készülniük azokra a helyzetekre, amikor döntést kell majd hozniuk, gyakran kortársaik unszolására, éles helyzetben, pillanatok alatt.

Ebben a fölkészülésben kulcsszerepük van a szülőknek és a gyermek előtt példaként álló más felnőtteknek. Az ő szavaikat és tetteiket egységbe foglaló hitelességük, a fiatalok értékválasztásaiban való, odaforduló részvételük, életükkel mutatott példájuk döntő fontosságú.

A felnőttek felelősségének Zacher Gábor egy önálló fejezetet szentelt előadásában, hiszen a közönség sorait megöltő fiatalok néhány röpke év múlva ifjú felnőttek lesznek, nyakukon a gyermekvállalás és -nevelés felelősségével.
Akkor pedig már nekik kell majd pici baba koruktól jó példával állni az utánuk következő generáció előtt.

A kábítószerek, alkohol és egyéb függőségek elkerülésének a legbiztosabb módja ugyanis egyben a legegyszerűbb is.

Egyetlen magyar szó. Három betű: N-E-M!Dr. Zacher Gábor a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett, ötödik generációs orvos.
2013-ig a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ klinikai toxikológiai osztályának főorvosa volt.
2014-től a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.
Klinikai toxikológiát oktat a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrumában, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig a narkológia nevű tantárgyat oktatja.
Maga is függő – amint azzal több ízben tréfálkozott is – képtelen ellenállni a pipának és a mogyorós csokoládénak, amelyet nagyobb mennyiségben is szívesen fogyaszt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK