2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Droghelyzet van! – A megoldás egyszerű: három betű

Illés György Cinó  |  2017. 11. 22., 22:49

A Kalocsa Jövőjéért Egyesület felkérésére tegnap délután egy órai kezdettel a Városi Sportcsarnokban tartott előadást a város középiskolás, illetve 7-8. osztályos tanulóiból szerveződött, a csarnokot dugig megtöltő hallgatóság számára a droghelyzetről és általában a függőségektől mentes életről dr. Zacher Gábor, egy ország toxikológusa.

A helyszínre kis késéssel érkező dr. Zacher Gáborra várakozó fiatalok remekül föltalálták magukat, papírrepülőkkel és galacsinokkal dobálóztak, majd az előadót érkezésekor valóságos ovációval köszöntötték, bizonyítva, hogy adnak a szavára.

E hitelesség záloga, hogy dr. Zacher Gábor közvetlen hangon, a fiatalok nyelvén, tabuk és a szokásos klisék nélkül beszél azokról a droggal és alkohollal kapcsolatos problémákról, amelyekkel a fiatalok találkozhatnak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A fiataloké a jövő

A rendezvényen az egybegyűlteket, kiemelten az előadót, valamint Font Sándor országgyűlési képviselőt dr. Filvig Géza, az előadást kezdeményező civil szervezet egyik alapító tagja köszöntötte. Az előadást több önkormányzati képviselő, valamint az egyesület tagsága is végighallgatta.

Filvig Géza az alkalmat arra is megragadta, hogy néhány szóban bemutassa a Kalocsa Jövőjéért Egyesületet, amely baráti beszélgetések nyomán alakult ki civil szervezeti formában. Filvig rámutatott: az egyesület neve is utal Kalocsa jövőjére, amelynek letéteményesei a város fiataljai, ezért szervezték számukra ezt az előadást az őket fenyegető nagy veszélyforrást jelentő kábítószer- és alkoholfogyasztás kérdéseiről, a legszakavatottabbként számon tartott dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos közreműködésével.

A rendezvény végén Filvig Géza köszönetet mondott Zacher Gábornak a tartalmas előadásért, az iskolák vezetőinek és pedagógusainak, illetve a Vagyonhasznosítási Kft. munkatársainak segítőkész hozzáállásukért. Szintén megköszönte a rendezvény támogatóinak, így a Phoenix Pharma Gyógyszer-kereskedelmi Zrt.-nek, a HC Pointer Kft.-nek, a Galenus Kft.-nek az előadás sikeréhez nyújtott segítségét.

Zacher Gábor már korábban is tartott előadást városunkban, mégpedig 2015 nyarán a színházban, amelyről akkor részletesen beszámoltunk.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Függőségekre a megoldás: három betű

Zacher Gábor nem csak a drogokról és alkoholról, hanem általában a függőségekről szólt a fiataloknak, egyből az internettel és okostelefonnal kezdve a sort.

A kábítószerek világában az utóbbi évek tovább erősödő trendje szerint egyre inkább teret hódítanak a szintetikus drogok, kiemelten a dizájner kannabinoid hatóanyagú szerek.
Ezek egyik nagy veszélye, hogy a hatásuk teljesen ismeretlen, „gigantikus illegális emberkísérletet folytatnak” velük, teljesen bizonytalan kimenetellel, de vannak köztük a természetes drogoknál több tucatszor, vagy akár százszor is erősebb hatásúak.
A másik nagy veszélyük, hogy nagyon olcsón és könnyen lehet hozzájuk jutni – amint az előadó fogalmazott: „a legnagyobb díler a Magyar Posta” –, mivel a folyton módosított hatóanyagok ellen a tiltólistán való regisztrálásuk előtt nehéz a törvényi fellépés, azok lényegében legális utakon kerülnek forgalomba, például növénytápszerként „emberi fogyasztásra nem alkalmas” felirattal.

Az új egyesület megalakulását pénteken sajtótájékoztatón jelentette be az elnök, aki nagy vonalakban a civil szerveződés céljait is ismertette a nyilvánossággal.
bővebben ...

Az előadásban a drogok mellett az alkoholról is szó esett, és a toxikológus azon, statisztikai adatokkal is alátámasztott véleményének adott hangot, hogy az alkohol ma is sokkal súlyosabb társadalmi problémát jelent, mint a kábítószerek, és még sokáig fog is.

Szintén hangot adott azon álláspontjának, hogy a tiltással és börtönnel való fenyegetéssel nem biztos, hogy a legjobb úton jár hazánk a kábítószer-probléma társadalmi szintű megoldásában, de hozzátette, ma Magyarországon egyetlen ember sem ül börtönben azért, mert „eldurrantott egy füves cigit”. Viszont azt is megmutatta dr. Zacher, méghozzá nagyon szemléletesen, hogy

AZ IGAZI BÜNTETÉST NEM AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS SZABJA KI.

A kivetítőn olyan pókhálókat mutatott be az előadó, amelyet különböző hatóanyagokkal kezelt pókok szőttek. Az eredmények magukért beszélnek:

A NARKÓS PÓKOK ÉHEN MARADNAK.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Zacher Gábor szerint a megoldás az, hogy meg kell tanulni nemet mondani. A fiataloknak tudatosan föl kell készülniük azokra a helyzetekre, amikor döntést kell majd hozniuk, gyakran kortársaik unszolására, éles helyzetben, pillanatok alatt.

Ebben a fölkészülésben kulcsszerepük van a szülőknek és a gyermek előtt példaként álló más felnőtteknek. Az ő szavaikat és tetteiket egységbe foglaló hitelességük, a fiatalok értékválasztásaiban való, odaforduló részvételük, életükkel mutatott példájuk döntő fontosságú.

A felnőttek felelősségének Zacher Gábor egy önálló fejezetet szentelt előadásában, hiszen a közönség sorait megöltő fiatalok néhány röpke év múlva ifjú felnőttek lesznek, nyakukon a gyermekvállalás és -nevelés felelősségével.
Akkor pedig már nekik kell majd pici baba koruktól jó példával állni az utánuk következő generáció előtt.

A kábítószerek, alkohol és egyéb függőségek elkerülésének a legbiztosabb módja ugyanis egyben a legegyszerűbb is.

Egyetlen magyar szó. Három betű: N-E-M!Dr. Zacher Gábor a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett, ötödik generációs orvos.
2013-ig a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ klinikai toxikológiai osztályának főorvosa volt.
2014-től a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.
Klinikai toxikológiát oktat a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrumában, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig a narkológia nevű tantárgyat oktatja.
Maga is függő – amint azzal több ízben tréfálkozott is – képtelen ellenállni a pipának és a mogyorós csokoládénak, amelyet nagyobb mennyiségben is szívesen fogyaszt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.