2018. 03. 21. szerda
Benedek
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Droghelyzet van! – A megoldás egyszerű: három betű

Illés György Cinó  |  2017. 11. 22., 22:49

A Kalocsa Jövőjéért Egyesület felkérésére tegnap délután egy órai kezdettel a Városi Sportcsarnokban tartott előadást a város középiskolás, illetve 7-8. osztályos tanulóiból szerveződött, a csarnokot dugig megtöltő hallgatóság számára a droghelyzetről és általában a függőségektől mentes életről dr. Zacher Gábor, egy ország toxikológusa.

A helyszínre kis késéssel érkező dr. Zacher Gáborra várakozó fiatalok remekül föltalálták magukat, papírrepülőkkel és galacsinokkal dobálóztak, majd az előadót érkezésekor valóságos ovációval köszöntötték, bizonyítva, hogy adnak a szavára.

E hitelesség záloga, hogy dr. Zacher Gábor közvetlen hangon, a fiatalok nyelvén, tabuk és a szokásos klisék nélkül beszél azokról a droggal és alkohollal kapcsolatos problémákról, amelyekkel a fiatalok találkozhatnak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A fiataloké a jövő

A rendezvényen az egybegyűlteket, kiemelten az előadót, valamint Font Sándor országgyűlési képviselőt dr. Filvig Géza, az előadást kezdeményező civil szervezet egyik alapító tagja köszöntötte. Az előadást több önkormányzati képviselő, valamint az egyesület tagsága is végighallgatta.

Filvig Géza az alkalmat arra is megragadta, hogy néhány szóban bemutassa a Kalocsa Jövőjéért Egyesületet, amely baráti beszélgetések nyomán alakult ki civil szervezeti formában. Filvig rámutatott: az egyesület neve is utal Kalocsa jövőjére, amelynek letéteményesei a város fiataljai, ezért szervezték számukra ezt az előadást az őket fenyegető nagy veszélyforrást jelentő kábítószer- és alkoholfogyasztás kérdéseiről, a legszakavatottabbként számon tartott dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos közreműködésével.

A rendezvény végén Filvig Géza köszönetet mondott Zacher Gábornak a tartalmas előadásért, az iskolák vezetőinek és pedagógusainak, illetve a Vagyonhasznosítási Kft. munkatársainak segítőkész hozzáállásukért. Szintén megköszönte a rendezvény támogatóinak, így a Phoenix Pharma Gyógyszer-kereskedelmi Zrt.-nek, a HC Pointer Kft.-nek, a Galenus Kft.-nek az előadás sikeréhez nyújtott segítségét.

Zacher Gábor már korábban is tartott előadást városunkban, mégpedig 2015 nyarán a színházban, amelyről akkor részletesen beszámoltunk.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Függőségekre a megoldás: három betű

Zacher Gábor nem csak a drogokról és alkoholról, hanem általában a függőségekről szólt a fiataloknak, egyből az internettel és okostelefonnal kezdve a sort.

A kábítószerek világában az utóbbi évek tovább erősödő trendje szerint egyre inkább teret hódítanak a szintetikus drogok, kiemelten a dizájner kannabinoid hatóanyagú szerek.
Ezek egyik nagy veszélye, hogy a hatásuk teljesen ismeretlen, „gigantikus illegális emberkísérletet folytatnak” velük, teljesen bizonytalan kimenetellel, de vannak köztük a természetes drogoknál több tucatszor, vagy akár százszor is erősebb hatásúak.
A másik nagy veszélyük, hogy nagyon olcsón és könnyen lehet hozzájuk jutni – amint az előadó fogalmazott: „a legnagyobb díler a Magyar Posta” –, mivel a folyton módosított hatóanyagok ellen a tiltólistán való regisztrálásuk előtt nehéz a törvényi fellépés, azok lényegében legális utakon kerülnek forgalomba, például növénytápszerként „emberi fogyasztásra nem alkalmas” felirattal.

Az új egyesület megalakulását pénteken sajtótájékoztatón jelentette be az elnök, aki nagy vonalakban a civil szerveződés céljait is ismertette a nyilvánossággal.
bővebben ...

Az előadásban a drogok mellett az alkoholról is szó esett, és a toxikológus azon, statisztikai adatokkal is alátámasztott véleményének adott hangot, hogy az alkohol ma is sokkal súlyosabb társadalmi problémát jelent, mint a kábítószerek, és még sokáig fog is.

Szintén hangot adott azon álláspontjának, hogy a tiltással és börtönnel való fenyegetéssel nem biztos, hogy a legjobb úton jár hazánk a kábítószer-probléma társadalmi szintű megoldásában, de hozzátette, ma Magyarországon egyetlen ember sem ül börtönben azért, mert „eldurrantott egy füves cigit”. Viszont azt is megmutatta dr. Zacher, méghozzá nagyon szemléletesen, hogy

AZ IGAZI BÜNTETÉST NEM AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS SZABJA KI.

A kivetítőn olyan pókhálókat mutatott be az előadó, amelyet különböző hatóanyagokkal kezelt pókok szőttek. Az eredmények magukért beszélnek:

A NARKÓS PÓKOK ÉHEN MARADNAK.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Zacher Gábor szerint a megoldás az, hogy meg kell tanulni nemet mondani. A fiataloknak tudatosan föl kell készülniük azokra a helyzetekre, amikor döntést kell majd hozniuk, gyakran kortársaik unszolására, éles helyzetben, pillanatok alatt.

Ebben a fölkészülésben kulcsszerepük van a szülőknek és a gyermek előtt példaként álló más felnőtteknek. Az ő szavaikat és tetteiket egységbe foglaló hitelességük, a fiatalok értékválasztásaiban való, odaforduló részvételük, életükkel mutatott példájuk döntő fontosságú.

A felnőttek felelősségének Zacher Gábor egy önálló fejezetet szentelt előadásában, hiszen a közönség sorait megöltő fiatalok néhány röpke év múlva ifjú felnőttek lesznek, nyakukon a gyermekvállalás és -nevelés felelősségével.
Akkor pedig már nekik kell majd pici baba koruktól jó példával állni az utánuk következő generáció előtt.

A kábítószerek, alkohol és egyéb függőségek elkerülésének a legbiztosabb módja ugyanis egyben a legegyszerűbb is.

Egyetlen magyar szó. Három betű: N-E-M!Dr. Zacher Gábor a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett, ötödik generációs orvos.
2013-ig a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ klinikai toxikológiai osztályának főorvosa volt.
2014-től a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.
Klinikai toxikológiát oktat a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrumában, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig a narkológia nevű tantárgyat oktatja.
Maga is függő – amint azzal több ízben tréfálkozott is – képtelen ellenállni a pipának és a mogyorós csokoládénak, amelyet nagyobb mennyiségben is szívesen fogyaszt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-18 22:21:56
Március 11-én, vasárnap annak az Érdnek az otthonában szerepelt a KSE női röplabdacsapata az NBII. rájátszásában, amely gárda az alapszakaszt a csoport utolsó helyén zárta mindössze egy győzelemmel és tizenhét (!) vereséggel. A Kalocsa ezzel szemben kilenc sikert tudhatott magáénak, így több mint meglepő volt az érdi fiatalok elleni már-már dehonesztáló fiaskónk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.