2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Életvitel tantárgy – másképp - Így nevel az életre a gimnázium

2018. 11. 12., 16:26

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban több éves hagyománya és bevett gyakorlata van annak, hogy nem heti rendszerességgel, órarendre tűzött, negyvenöt perces tanóra keretében tanítják az életvitel tárgyat a negyedéves, ballagás előtt álló tanulóknak. Ehelyett projektnapokat szerveznek, ahol az anyag tartalmát testközelbe hozva, külső szakemberek és előadók bevonásával ismertetik meg a fiatalokkal.

Farkasné Bekes Rita igazgatóhelyettes úgy véli, a diákok szeretik ezeket az alkalmakat, utólag ugyanis ki szokták kérdezni őket, kikérik véleményüket, tapasztalataikat, amelyek rendre pozitívak. Ez nem is csoda, hiszen a tantárgy anyagát hozzáértő „vendégtanárok” közreműködésével sajátíthatják el a végzősök sokszor tantermen kívüli, speciális helyszínen, összevont órákon, vagy akár az iskola falain kívül.

 

Nem történt ez másképpen az idén sem, amikor is november 8-án és 9-én tartották meg az életvitel-projektnapokat. Csütörtökön a Kalocsai Járásbíróságot látogatták meg a tanulók, ahol a munkavállalás, munkába állás gyakorlati kérdéseiről tájékozódhattak dr. Pirisiné dr. Szamosvölgyi Dóra bíró közreműködésével.

„Házon belül” Szűcs Bence iskolapszichológus segítségével fejleszthették önismeretüket a fiatalok, kiderítve, hogy milyen személyiségtípusba tartoznak és ezzel miért érdemes tisztában lenni a pályaválasztásra készülve.

A Kalocsai Rendőrkapitányság Közlekedés-rendészeti Osztályáról Tóth Zoltán rendőr-alezredes a biztonságos közlekedésről tartott megelőző előadást a diákoknak, akik maguk is aktív részesei lehettek a projektnapoknak saját osztályaikban, önálló előadások megtartásával.

 

Másnap, pénteken a „hova tovább” kérdéskört járhatták körbe a fiatalok, magyarán, hogy mit kezdjenek magukkal a sikeres érettségi vizsga letételét követően, ha nem a kikövezett úton, azaz valamilyen felsőoktatási intézményben folytatnák tanulmányaikat.

Ebben a programra mondhatjuk, hogy „hazajáró” Klement Orsolya pályaválasztási tanácsadó segített tisztább képet látni, valamint a Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai és egy bajai tagiskolájának képviselete, illetve az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai kínáltak profilba vágó alternatívákat.

Ugyancsak a korábbi gyakorlat szerint a második életvitel-napon a gimnáziumban végzett „öregdiákok” tartottak előadásokat a végzősöknek, köztük Vidók Szilvia közgazdásszal, a Vidók Családi Gazdaság vezetőjével, Dr. Nagy-Grócz Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem kutató munkatársával, dr. Csada Imre Zoltán traumatológussal, Újvári Zoltán, a Magyar Pénzverő Zrt. üzemvezetőjével, és Sebők Gábor főszakáccsal.

Farkasné Bekes Rita elmondta, hogy az életvitel tantárgy több egységből áll. Ezek közül az életpálya-tervezés és közlekedés egységeket dolgozták fel a most megtartott projektnapokon, míg a család-otthon-háztartás témaköröket egy január végére, vagy február elejére időzített, szintén dupla projektnap keretében tűzik soron kívül órarendre.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés