2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Európai Szakképzési Hét záró rendezvénye a Dózsa középiskolában – „Vissza kell adni a kétkezi munka becsületét!”

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 26., 14:29

Az Európai Szakképzési Héten, november 20-24. között több mint 500 program várta az érdeklődőket Magyarországon, köztük Kalocsán, ahol pénteken a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Mócsy utcai Telephelyén Font Sándor országgyűlési képviselő és Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója zárta le a rendezvényt. Az egyes képzések változatos, játékosan érdekfeszítő bemutatása jelentősen hozzájárult, hogy az egész Európát körbe járó szlogen, „Találj rá a benned rejlő tehetségre!” Kalocsán is megvalósuljon.

Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy míg 2010-ben a parlamentben a mélyülő munkanélküliség miatt kezdeményezett az ellenzék vitanapot, addig 2017-ben a jelenlegi ellenzék a hiányzó munkaerő miatt indítványozta a téma parlamenti megvitatását. Eszerint időközben a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a trend alapvetően megváltozott.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A képviselő a csak nemrégiben bevezetett, de máris sikeres úgynevezett duális képzést, a szakmatanulás új lehetőségeit és támogatási rendszerét éppúgy az elért eredmények közé sorolta mint azt, hogy aki ma hazánkban dolgozni akar, az előtt szinte valamennyi szakterületen nyitva áll a munkahelyek ajtaja.

Font Sándor azt is elmondta: a kormánynak határozott célja, hogy a közhasznú munkából a versenyszférában való átjárás lehetőségét még inkább megnyissa, fokozza. Ennek érdekében nagy hangsúlyt helyeznek a képzésre, átképzésre, amelyhez komoly állami támogatásokat nyújtanak. A képviselő annak is hangot adott, hogy a diplomások túlképzése helyett

mielőbb vissza kell állítani a kétkezi munka becsületét.

Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója beszéde bevezetőjében a szakképzési hét eredetéről adott áttekintést. Mint elhangzott: a szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezett helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén tegyék vonzóbbá a színvonalas szakismereteket biztosító, szakoktatást és szakképzést. A kezdeményezés rendeltetése az is, hogy népszerűsítse a szakképzés által biztosított lehetőségeket a fiatalok és felnőttek számára, hogy „felfedezzék a tehetségüket” és azokat a képességeiket fejlesszék, melyek a jelen és jövőbeli munkahelyek betöltéséhez elengedhetetlenek. Európában november 20-24-ig ezer helyen tartanak hasonló rendezvényt, de ezek száma hazánkban a legtöbb, a programok száma eléri az ötszázat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főigazgató egy kis áttekintést adott a szakképzési centrumok 2015. július 1-jei indulása óta eltelt időszakról. Mint rámutatott: a Bajai SZC a hat tagintézményével és 44 képzési helyszínével a közepes méretű centrumok közé tartozik. Az elmúlt két év eredményei eloszlatták a földrajzi távolságból adódó, a finanszírozás esetleges nehézségeiről szóló aggodalmakat.

Virág Tibor megköszönte, hogy a városi önkormányzattal jó együttműködés alakult ki, a helyhatóság és a járás megjelent polgármesterei támogatják a Bajai SZC két kalocsai tagintézményében (Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) folyó munkát.

Dr. Bálint József polgármester köszöntő, értékelő beszéde is azt igazolta, hogy a Szakképzési Centrum létrehozásával, a bajai központ kijelölésével kapcsolatos aggodalmak feleslegesnek bizonyultak. Mint a polgármester kiemelte: a város sem szervezeti, sem finanszírozási oldalról nem tudott volna annyi erőforrást mozgósítani, hogy a városban a szakképzés a jelenlegi szinten álljon. A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzatok, köztük a kalocsai is azt tapasztalja, hogy a kormány egyre kevesebb számú közmunkásban gondolkodik, a hangsúly immár a munkaerőpiacon történő közvetlen elhelyezkedésen van.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Fekete Antal, a házigazda Dózsa középiskola igazgatója az érettségizett, jelenleg szakképzésben résztvevő 13. osztályos diákokat kérte fel, hogy az érdeklődőket az egyes képzéseket bemutató helyekre kalauzolja. Olvasóink az oktatási helyszínek színes, érdekfeszítő programjairól az ott készült fotók segítségével tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés