2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fekete Antal a Dózsa középiskola új igazgatója – a cél: „minél több fiatal rendelkezzen piacképes szakmával”

Zsiga Ferenc  |  2016. 08. 05., 10:08

Pályázati eljárás eredményeként 2016. július 1-jétől Fekete Antal tagintézmény-vezető, ismertebb szóhasználattal igazgató vezeti Kalocsa és a járás legnagyobb létszámú középiskoláját, a Bajai Szakképzési Centrum Dózsa György Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumát. Az angoltanár harmadik éve a Nemzeti Pedagógus Kar Bács-Kiskun Megyei országos küldöttje, az Idegen nyelvi tagozat országos elnöke, a Nyelvtudásért Egyesület munkájában alelnökként vesz részt. A szakember az intézmény életében a magas szakmai színvonalat, a kiváló emberi, pedagógiai értékeket, a jó szakmai és külső kapcsolatokat tartja legfontosabbnak.

Fekete Antal diákként a Dózsában tanult, pályáját Kalocsa környékén kezdte, és mint mondta, az új kihívások mellett mindkettő motiválta, amikor az igazgatói szék megpályázása mellett döntött. Határozott célja, hogy a diákok olyan oktatásban részesüljenek, amely megalapozza a választott szakma szeretetét, magas szintű gyakorlati, elméleti ismeret ad, és mint egykori dózsások – hozzá hasonlóan – ők is büszkék legyenek arra, hogy az iskola tanulói voltak.

Az igazgató nem titkolta, ezekben a hetekben elsődleges feladata az új tanév előkészítése, az oktatás megszervezése, ami nem kis feladat. Ehhez az intézményben nyáron is dolgozó, adminisztratív és gazdasági tevékenységet végző kollégák, az előző iskolavezetés alapos előkészítő munkája nagy segítséget jelent.

Amint az közismert, a Szakképzési Centromok ahhoz a minisztériumhoz tartoznak, amelyben a leginkább érzékelik, hogy a gazdaságnak milyen a munkaerő igénye. Bizonyos szakmákban, területi eloszlásban mekkora a munkaerőhiány. Erre a társadalmi kihívásra természetesen az oktatásnak is választ kell adnia.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ez utóbbival összefüggésben Fekete Antal azt hangsúlyozta: szeptembertől nem csak a Szakképzési Centrumokhoz tartozó iskolák, köztük a Dózsa neve, hanem

a szakképzés rendszere is megváltozik. A változás legfőbb célja, hogy az iskolát minél több fiatal fejezze be piacképes szakmával.

Fekete Antal úgy gondolja, az új képzési rendszer olyan új kihívás, amely egyben újfajta perspektívát is nyithat a Dózsának és a hasonló profilú iskoláknak. Abban bízik, megnő a kereslet a szeptember 1-jétől induló szakgimnáziumok iránt, és mindez az általa vezetett intézmény életére, a helyi munkaerőigények kielégítésére is jótékonyan hat. Az igazgató meglátása szerint előbb vagy utóbb a szülők és a diákok is felismerik:

a gazdaságnak jól képzett szakemberekre, a végzett tanulóknak pedig munkára, munkahelyre van szüksége.

Fekete Antal szerint a Dózsa a felnőttoktatás területén is nagy lehetőségek előtt áll, hiszen nem csak az első, hanem

esti oktatás keretében immár a második szakma is ingyenesen megszerezhető.

Tehát sok ember számára nyílik meg a lehetőség, hogy valami újat, valami mást próbáljon ki. Az intézmény jelenlegi kínálatát, amely 10 szakmát foglal magában, mindenki megtalálja a dozsakalocsa.hu honlapon, a felnőttoktatás menüpontban.

A szeptemberi változásokat követően egyebek mellett ezzel is a gazdasághoz, a munkaerőpiachoz kerül közelebb, szinte „karnyújtásnyira” az iskola – mondta Fekete Antal, a Dózsa középiskola igazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés