2018. 01. 16. kedd
Gusztáv
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Jövőd a tét! – nagy sikerű Pályaválasztási kiállítás Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 08., 18:37

A Kalocsai Járás szinte valamennyi általános iskolájának 7-8. osztályos tanulója pedagógusaik és szüleik kíséretében látogatta meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya rendezésében a városi sportcsarnokban november 7-én megrendezett Jövőd a tét! – Pályaválasztás 2017 kiállítást. Az immár tizenhetedik alkalommal 43 iskolával, céggel közösen, kitűnően megrendezett szakmatárlatot Font Sándor országgyűlési képviselő és Kollár Péter, a főosztály vezetője nyitotta meg, majd az egyes pavilonokat látogató érdeklődők nyolc kalocsai üzemben a gyakorlatban is ismerkedhettek azokkal a foglalkozásokkal és hivatásokkal, amelyek leginkább felkeltették az érdeklődésüket.

A város legnagyobb oktatási intézménye, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma éppúgy ott volt a kiállításon, mint mások mellett a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a legnagyobb állami foglalkoztató, a Járási Hivatal, az immár nyelvvizsgáztatásra is jogosult An-Ju Nyelviskola, vagy a Dunán-túl több neves középiskolája. A kalocsai Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a vendéglátóipari, egészségügyi szakmák bemutatásával és népszerűsítésével került a kiállítás látogatói érdeklődésének központjába.

Mint a nyitóbeszédekből is kiviláglott, az állam a pályaválasztási kiállításokkal is fontos szerepet vállal abban, hogy a jövőjüket tervező most még kisdiákok felkészültségüknek, készségüknek, irányultságuknak leginkább megfelelő iskolát, képzőhelyet válasszanak. A cél a diák és a képző hely minél optimálisabb egymásra találása, hogy ez a kapcsolat a későbbiekben is minél gyümölcsözőbb legyen.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Amint azt Kollár Péter főosztályvezető hangsúlyozta: a „Jövőd a tét!” kiállítás résztvevői elsősorban a térség középfokú intézményeivel valamint a duális partnereikkel ismerkedhettek, de éppúgytájékozódhattak a továbbtanulási lehetőségekről, mint a felnőttképző-intézmények ajánlatairól. A gyár- és üzemlátogatások, az élő szakmabemutatók, az ebben közreműködő szakemberek közvetlen impulzusokkal is segítették a döntés előtt álló pályaválasztókat.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főosztály, mint az egyik legnagyobb kiállító nemcsak az általános iskolákból kikerülő pályaválasztókra gondolt. A kiállítás helyszínén elérhetőek voltak azok a foglalkoztatási szolgálat által nyújtotta lehetőségek is , mint például a Foglalkozás Információs Tanácsadás, vagy az EURES tanácsadás (külföldről hazatérő munkavállalók részére munkaerő-piaci információ nyújtása, valamint biztonságos munkavállalás az uniós országokban). A kiállításon lehetőség volt a http://eletpalya.munka.hu – internet alapú pályainformációs honlap megismerésére is. Az egyes kiállítók ötletesebbnél ötletesebb kérdőívekkel, totókkal tették színesebbé a programot, ráadásul a kérdésekre adott jó válaszokat kis ajándékokkal is jutalmazták.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főosztály által előre meghirdetett rajzpályázatát Szeg Zsolt, a Kiskőrösi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium 7/B osztályos tanulója nyerte. Ugyan ennek az intézménynek a 8/b osztályos tanulója, Gál Viktória a második, Kohán Roland, a kalocsai Kertvárosi Általános Iskola tanulója a harmadik helyezettnek kijáró jutalmat vehette át dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőtől.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jó hangulatot csak fokozta, amikor a Kalocsai AMI Bokréta Gyermektánccsoportja a színpadra lépett, illetve a Dózsa középiskola rendvédelmi tagozatos diákjai önvédelmi bemutatót tartottak.

A sikeres, jól szervezett Pályaválasztási kiállítás 2017 kalocsai rendezvény 17 óráig tartott, a Jövőd a tét! szakmabemutató kiállítás Baján, november 14-én folytatódik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 08:00
Angeli Gabriella elszólta magát a legutóbbi testületi ülésen, legalábbis az alpolgármester szerint, aki ezért gyorsan a fejére is koppintott, illetve köszönetet mondott neki. A képviselő szerint nyilvános információt tett közzé. A lényeg: a CLLD pályázaton nyertünk egy kazal pénzt egy csomó célra. Később azt is megtudtuk, hogy mennyit. Hogy nagyjából mire, azt már sejtettük.
2018-01-12 09:10:34
Mark Zuckerberg eget-földet megrengető változásokat jelentett be csütörtökön a Facebook háza táján. Újragondolták a hírfolyamokat, vagyis azt a felületet, amit ön is Facebookként ismer, és ami az elmúlt években kattintásvadász hírek, fizetett hirdetések és cuki kisállatos videók végtelen folyamává változott.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>
2018. 01. 15., 20:08
Úgy tudjuk eredményes volt a ma záruló jelöltállítási folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy érkezett jelölés a címre. A beérkezett jelölések érvényességét ad hoc bizottság ellenőrzi, a cím odaítéléséről a testület minősített többséggel dönt. Még >>>
2018. 01. 15., 14:25
Hamarosan jöhet a 400 forint feletti átlagos benzinár. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan folytatódik a tendencia. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, ráadásul heteken belül. Még >>>
2018. 01. 15., 13:59
Hallottátok a Piroska napi népi jóslatot, ami szerint Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy? Ma is érezhettük, ahogy megcsúszik az autónk, vagy ahogy működésbe lép az ABS. Csak óvatosan, ne feledjétek, hogy csak munkanapokon és munkaidőben síkosságmentesítenek! Még >>>
2018. 01. 14., 19:22
Vikidál Gyula, a magyar rocklegenda is felfigyelt A Dal 2018 indulói közül a zenekarra, és azt is elárulta, miért pont a Leander Kills "Nem szól harang" című dalának szurkol. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendelt az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.
Folytatódnak a járatfejlesztések a Budapest Airportnál: csak az eddigi előzetes bejelentések alapján, 2018 nyarán egymilliónál is több ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a Budapestről induló járatokon, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A mintegy 193,8 millió dollár értékű üzlet szerint, a szaúdi forgószárnyasok egyedi konfigurációban készülnek majd.