2018. 03. 23. péntek
Emőke
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Jövőd a tét! – nagy sikerű Pályaválasztási kiállítás Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 08., 18:37

A Kalocsai Járás szinte valamennyi általános iskolájának 7-8. osztályos tanulója pedagógusaik és szüleik kíséretében látogatta meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya rendezésében a városi sportcsarnokban november 7-én megrendezett Jövőd a tét! – Pályaválasztás 2017 kiállítást. Az immár tizenhetedik alkalommal 43 iskolával, céggel közösen, kitűnően megrendezett szakmatárlatot Font Sándor országgyűlési képviselő és Kollár Péter, a főosztály vezetője nyitotta meg, majd az egyes pavilonokat látogató érdeklődők nyolc kalocsai üzemben a gyakorlatban is ismerkedhettek azokkal a foglalkozásokkal és hivatásokkal, amelyek leginkább felkeltették az érdeklődésüket.

A város legnagyobb oktatási intézménye, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma éppúgy ott volt a kiállításon, mint mások mellett a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a legnagyobb állami foglalkoztató, a Járási Hivatal, az immár nyelvvizsgáztatásra is jogosult An-Ju Nyelviskola, vagy a Dunán-túl több neves középiskolája. A kalocsai Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a vendéglátóipari, egészségügyi szakmák bemutatásával és népszerűsítésével került a kiállítás látogatói érdeklődésének központjába.

Mint a nyitóbeszédekből is kiviláglott, az állam a pályaválasztási kiállításokkal is fontos szerepet vállal abban, hogy a jövőjüket tervező most még kisdiákok felkészültségüknek, készségüknek, irányultságuknak leginkább megfelelő iskolát, képzőhelyet válasszanak. A cél a diák és a képző hely minél optimálisabb egymásra találása, hogy ez a kapcsolat a későbbiekben is minél gyümölcsözőbb legyen.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Amint azt Kollár Péter főosztályvezető hangsúlyozta: a „Jövőd a tét!” kiállítás résztvevői elsősorban a térség középfokú intézményeivel valamint a duális partnereikkel ismerkedhettek, de éppúgytájékozódhattak a továbbtanulási lehetőségekről, mint a felnőttképző-intézmények ajánlatairól. A gyár- és üzemlátogatások, az élő szakmabemutatók, az ebben közreműködő szakemberek közvetlen impulzusokkal is segítették a döntés előtt álló pályaválasztókat.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főosztály, mint az egyik legnagyobb kiállító nemcsak az általános iskolákból kikerülő pályaválasztókra gondolt. A kiállítás helyszínén elérhetőek voltak azok a foglalkoztatási szolgálat által nyújtotta lehetőségek is , mint például a Foglalkozás Információs Tanácsadás, vagy az EURES tanácsadás (külföldről hazatérő munkavállalók részére munkaerő-piaci információ nyújtása, valamint biztonságos munkavállalás az uniós országokban). A kiállításon lehetőség volt a http://eletpalya.munka.hu – internet alapú pályainformációs honlap megismerésére is. Az egyes kiállítók ötletesebbnél ötletesebb kérdőívekkel, totókkal tették színesebbé a programot, ráadásul a kérdésekre adott jó válaszokat kis ajándékokkal is jutalmazták.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főosztály által előre meghirdetett rajzpályázatát Szeg Zsolt, a Kiskőrösi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium 7/B osztályos tanulója nyerte. Ugyan ennek az intézménynek a 8/b osztályos tanulója, Gál Viktória a második, Kohán Roland, a kalocsai Kertvárosi Általános Iskola tanulója a harmadik helyezettnek kijáró jutalmat vehette át dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőtől.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jó hangulatot csak fokozta, amikor a Kalocsai AMI Bokréta Gyermektánccsoportja a színpadra lépett, illetve a Dózsa középiskola rendvédelmi tagozatos diákjai önvédelmi bemutatót tartottak.

A sikeres, jól szervezett Pályaválasztási kiállítás 2017 kalocsai rendezvény 17 óráig tartott, a Jövőd a tét! szakmabemutató kiállítás Baján, november 14-én folytatódik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 21., 10:01
Az ezredfordulón már a tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Vatai László országos serdülő kötöttfogású egyéni birkózóversenyt Kalocsán, a hajdani kiváló birkózó, edző, az FTC örökös bajnoka emlékének adózva, aki a római olimpiáról egy sajnálatos „buli-focimeccs” során szerzett sérülése miatt maradt le, pedig már a formaruháját is átvette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>
2018. 03. 22., 16:47
Az Óbecsei Gimnázium vendégei voltak a Szent István Gimnázium diákjai és tanárai. Még >>>
2018. 03. 22., 15:58
Áprilistól tilos a fecskék fészkeinek leverése, ezt még a ház átalakítása, szigetelése vagy festése sem indokolhatja Még >>>
2018. 03. 22., 08:32
Tudományos szenzáció kellett ahhoz, hogy megtudjuk, mi, laikusok, hogy a jég tök másmilyen is lehet, mint amilyennek ismerjük. Pedig a tudományos szempontból műveltebbek már tudhatták, hogy a világűrben van ilyen, ám most kiderült: a Földön is lehetséges! Még >>>
2018. 03. 21., 17:13
Szekeres Erzsébet „Gyümölcsoltó Boldogasszony” című kiállítását Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek nyitja meg Virágvasárnap 15:00 órai kezdettel Még >>>
2018. 03. 21., 10:57
Sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki egy solti kampányrendezvényen Szájer József, aki prófétához méltó szakállával okozott meglepetést az Európa parlamenti munkáját naprakészen nem követő hallgatóságnak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.
2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.
Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.