2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Jövőd a tét! – nagy sikerű Pályaválasztási kiállítás Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 08., 18:37

A Kalocsai Járás szinte valamennyi általános iskolájának 7-8. osztályos tanulója pedagógusaik és szüleik kíséretében látogatta meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya rendezésében a városi sportcsarnokban november 7-én megrendezett Jövőd a tét! – Pályaválasztás 2017 kiállítást. Az immár tizenhetedik alkalommal 43 iskolával, céggel közösen, kitűnően megrendezett szakmatárlatot Font Sándor országgyűlési képviselő és Kollár Péter, a főosztály vezetője nyitotta meg, majd az egyes pavilonokat látogató érdeklődők nyolc kalocsai üzemben a gyakorlatban is ismerkedhettek azokkal a foglalkozásokkal és hivatásokkal, amelyek leginkább felkeltették az érdeklődésüket.

A város legnagyobb oktatási intézménye, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma éppúgy ott volt a kiállításon, mint mások mellett a kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a legnagyobb állami foglalkoztató, a Járási Hivatal, az immár nyelvvizsgáztatásra is jogosult An-Ju Nyelviskola, vagy a Dunán-túl több neves középiskolája. A kalocsai Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a vendéglátóipari, egészségügyi szakmák bemutatásával és népszerűsítésével került a kiállítás látogatói érdeklődésének központjába.

Mint a nyitóbeszédekből is kiviláglott, az állam a pályaválasztási kiállításokkal is fontos szerepet vállal abban, hogy a jövőjüket tervező most még kisdiákok felkészültségüknek, készségüknek, irányultságuknak leginkább megfelelő iskolát, képzőhelyet válasszanak. A cél a diák és a képző hely minél optimálisabb egymásra találása, hogy ez a kapcsolat a későbbiekben is minél gyümölcsözőbb legyen.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Amint azt Kollár Péter főosztályvezető hangsúlyozta: a „Jövőd a tét!” kiállítás résztvevői elsősorban a térség középfokú intézményeivel valamint a duális partnereikkel ismerkedhettek, de éppúgytájékozódhattak a továbbtanulási lehetőségekről, mint a felnőttképző-intézmények ajánlatairól. A gyár- és üzemlátogatások, az élő szakmabemutatók, az ebben közreműködő szakemberek közvetlen impulzusokkal is segítették a döntés előtt álló pályaválasztókat.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főosztály, mint az egyik legnagyobb kiállító nemcsak az általános iskolákból kikerülő pályaválasztókra gondolt. A kiállítás helyszínén elérhetőek voltak azok a foglalkoztatási szolgálat által nyújtotta lehetőségek is , mint például a Foglalkozás Információs Tanácsadás, vagy az EURES tanácsadás (külföldről hazatérő munkavállalók részére munkaerő-piaci információ nyújtása, valamint biztonságos munkavállalás az uniós országokban). A kiállításon lehetőség volt a http://eletpalya.munka.hu – internet alapú pályainformációs honlap megismerésére is. Az egyes kiállítók ötletesebbnél ötletesebb kérdőívekkel, totókkal tették színesebbé a programot, ráadásul a kérdésekre adott jó válaszokat kis ajándékokkal is jutalmazták.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főosztály által előre meghirdetett rajzpályázatát Szeg Zsolt, a Kiskőrösi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium 7/B osztályos tanulója nyerte. Ugyan ennek az intézménynek a 8/b osztályos tanulója, Gál Viktória a második, Kohán Roland, a kalocsai Kertvárosi Általános Iskola tanulója a harmadik helyezettnek kijáró jutalmat vehette át dr. Bedics Andrea járási hivatalvezetőtől.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jó hangulatot csak fokozta, amikor a Kalocsai AMI Bokréta Gyermektánccsoportja a színpadra lépett, illetve a Dózsa középiskola rendvédelmi tagozatos diákjai önvédelmi bemutatót tartottak.

A sikeres, jól szervezett Pályaválasztási kiállítás 2017 kalocsai rendezvény 17 óráig tartott, a Jövőd a tét! szakmabemutató kiállítás Baján, november 14-én folytatódik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK