2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Komoly változások a helyi szakképzésben – Jövő szeptembertől béremelés az oktatóknál, valamennyi szakmát tanuló fiatal ösztöndíjban részesül

Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 04., 15:00

Akár a 100 ezer forintot is elérheti az a szakoktatói keresetnövekedés, amelynek alapját az Országgyűléshez benyújtott, jóváhagyás előtt álló szakoktatói törvény adja. Erről a városunkba július 10-én, a Kalocsai Vállalkozói Klub meghívására érkezett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt először, aki előadásában azt tényként kezelte: a tervezett változtatások értelmében már nem csak a hiány szakmákat tanulók, hanem valamennyi szakmát tanuló fiatal, a tanulmányi eredményétől függően, már az első évtől ösztöndíjban részesül. A változásokban a városban működő két szakképzést nyújtó intézmény, a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szakoktatói és szakmát tanuló diákjai érintettek.

Parrag László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Kalocsán július 10-én tartott előadásában beszélt arról, ami immár tényként kezelhető: a központi költségvetés a szakoktatói bérek rendezéséhez évi 35 milliárd forint többletforrást biztosít.

A megismert törvénytervezet a bértáblát nem foglalja magába, azt majd a végrehajtására kiadott rendelet tartalmazza, de a képviselők elé kerülő előterjesztés szerint a szakmai tárgyakat tanító pedagógusok keresetnövekedése a 2020/2021-es tanévtől a százezer forintot is meghaladhatja.
Azt a törvény rögzíti, hogy lehetőség lesz egyéni béralkura, a legjobban teljesítő oktatók béremelése akár harminc százalék fölötti is lehet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak a Kereskedelmi és Iparkamarával közösen kidolgozott szakképzési törvénytervezete szerint a béremeléssel egy időben változik a tanárok továbbképzési kötelezettsége is.

A MÁR SZAKMÁT SZERZETT FIATALOK PÁLYAKEZDÉSI TÁMOGATÁSA UGYANCSAK TÖBB SZÁZEZER FORINTRA RÚGHAT MAJD ÚGY, HOGY KÖZBEN A DIÁKOK MÁR AZ ELSŐ ÉVTŐL, MAJD VÉGIG A TANULMÁNYAIK IDEJE ALATT ÖSZTÖNDÍJBAN RÉSZESÜLNEK.

A törvénytervezet indokolásából kiviláglik, a 2020. július elsején életbe lépő béremelés lehetővé teszi a legjobb szakemberek megtartását és újak bevonását a szakképzésbe óraadóként a piaci szférából.

A jelenlegi merev, besorolásos rendszerrel szemben a jövőben az oktatók egyéni béralkut köthetnek a munkáltatóval, a számukra kedvezőbb feltételekkel.

A túlságosan kötött bértábla, a közalkalmazotti törvény hatálya alól való kikerülés nem csak nagyobb béremelést, de a lehetőségek bővítését is jelenti. Ennek lényege, hogy a szakmai érdekképviseletek által is régóta várt teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer megteremtését érjék el a szakoktatásban, a legjobb szakembereknek is érdemes legyen oktatni, átadni a tudásukat.


Forrás: KALOhírek

Ezzel kapcsolatban Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: a több mint 32 ezer pedagógust érintő fizetésemelés mértéke országos átlagban harminc százalékos lehet, de a differenciáltan megállapított bérek a legjobban teljesítő, elsősorban szakmai tárgyakat tanító pedagógusok esetében ennél nagyobb mértékben is emelkedhetnek.
Például egy egyetemi diplomával és tíz év szakmai gyakorlattal rendelkező, Pedagógus II. besorolású szakmai tanár illetménye bruttó 300 ezer forint helyett a jövőben a bruttó 400 ezer forintot is meghaladhatja.

A helyettes államtitkár szerit az új törvény garanciát jelent arra is, hogy a szakképzésben a legfelkészültebb oktatók a legújabb ismereteket oktassák.

A megújuló továbbképzési rendszer biztosítja, hogy a tanároknak a technológiai és a gazdasági fejlődéssel lépést tartó, naprakész tudásuk legyen.

A TÖRVÉNYTERVEZET SZERINT A SZAKKÉPZÉSBEN OKTATÓKNAK NÉGYÉVENTE KELL TOVÁBBKÉPZÉSEKEN RÉSZT VENNIÜK.

Az oktatás minőségének és színvonalának javítása érdekében hatvanórás továbbképzéseket ír elő a törvénytervezet, ami munka mellett akár egy-két hónap alatt is elvégezhető. Fontos még az is, hogy az igazgatók háromévente értékelik a tanárokat a szakképző intézményre szabott módszertan szerint.

Pölöskei Gáborné aláhúzta: Jól járnak a szakképzést választó diákok is, hiszen

MÍG MA CSAK A HIÁNYSZAKMÁKBAN TANULÓK KAPNAK ÖSZTÖNDÍJAT, A JÖVŐBEN MINDENKI FOG, AMELYNEK MÉRTÉKE A TANULMÁNYI EREDMÉNYEKTŐL FÜGG.


Forrás: KALOhírek


ÚJ ELEM A TÖRVÉNYBEN AZ AKÁR TÖBB SZÁZEZER FORINTOS EGYSZERI PÁLYAKEZDÉSI JUTTATÁS, MELYRE AKKOR JOGOSULT A TANULÓ, HA SIKERESEN BEFEJEZI A KÉPZÉST ÉS SZAKMÁT SZEREZ.

Évente kétezer diák – hátrányos helyzetére és jó tanulmányi eredményére tekintettel – Apáczai-ösztöndíjra is pályázhat. A helyettes államtitkár rámutatott, az új rendszerben végzett fiatalok pályakezdőként biztos elhelyezkedésre és tisztességes bérekre számíthatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés