2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Minden, amit a könyvtárhasználatról tudni kell – A Belvárosi Általános Iskola diákjai a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen

Illés György Cinó  |  2021. 03. 19., 15:24

Országszerte egy időpontban, március 1-én online formában zajlott az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szervezésében a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny írásbeli fordulója. Ezen a napon 73 iskola 157 tanulója, közöttük a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolájának nyolcadikosai is megmérettette tudását. A tét a végső döntőbe jutás volt.

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny egy tehetséggondozó verseny, amely kezdetben megyei jellegű volt, majd később országossá nőtte ki magát. A három forduló alatt a 7-10. évfolyamos tanulók mutathatják meg tudásukat. Ez az egyetlen országos szintű könyvtárhasználati verseny, amelyen a diákoknak az információk, a dokumentumok közti eligazodás képességéről adnak tanúbizonyságot, azzal, hogy a könyvtárak használatát igénylő feladatokat oldanak meg.

Ez nem könyvtáros, hanem könyvtárhasználati verseny, így a tanulók a megadott témában információkat keresnek, és azokat a feladatok megoldásához használják fel. Most a téma a „Csodálatos Dánia” volt.

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskola három nyolcadik osztályos tanulója, Bagó Nataniel Márk, Berta-Somogyi Máté és Lehőcz Milán Benjamin a vikingekkel kapcsolatos ismereteket gyűjtötte össze.

A versenyre Tóth Annamária, az intézmény tanára készítette fel a diákokat. A felkészítő alkalmak során a tanulók áttekintették, hogy egy adott témában milyen információforrásokat érdemes használni a könyvtárban, hol és hogyan találnak az interneten alkalmazható oldalakat, adatbázisokat, és megoldották a korábbi évek feladatlapjait is.

Az országos írásbeli forduló online feladatlapjának központi szereplői Andersen és meséi voltak, emellett információkat kerestek a növényzetről, az ősi rúnákról, kriolit lelőhelyekről, és a feladatsorból nem maradhattak ki a magas színvonalú szolgáltatást nyújtó dán könyvtárakra vonatkozó kérdések sem.

A kalocsai iskolások múlt héten kapták meg az értesítést arról, hogy sajnos nem sikerült bejutniuk az április 26-án és 27-én tartandó döntőbe. Ott írásbeli és szóbeli feladatok várják majd a legjobbakat.
A döntő helyszíne viszont még kérdéses, hiszen nem lehet tudni, hogy a koronavírus-járvány megengedi-e majd, hogy valós térben versengjenek a diákok, vagy az írásbelihez hasonlóan a záró fordulót is online formában bonyolítják le.
Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés