2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Pénteken szalagot tűztek a Szent István Gimnázium végzőseinek

Pénteken szalagot tűztek a Szent István Gimnázium végzőseinek
Illés György Cinó  |  2022. 11. 23., 07:49

A Katolikus Iskola aulájában tartották meg a kalocsai Szent István Gimnázium szalagavató bálját, a szokásos januári időpont helyett november 18-án, pénteken délután öt órai kezdettel. A tanulókhoz intézett beszédében Perity Lajos igazgató kitért arra a sok bizonytalanságra is, amely változó korunkat jellemzi. A diákok és tanárok közös zenés irodalmi, műsorában mintegy erre reflektálva szólt a „Képzelt riport…” slágerének számos generáción keresztül eddig be nem teljesedett vállalása: „Mi arra születtünk, hogy a Föld sebeit begyógyítsuk életünk során”.

A szalagavató ünnepély a búcsúra készülők bevonulása után Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd a végzősök nevében Lóki Laura, 12.B osztályos tanuló mondottbeszédet, amelyben köszönetet mondott szüleiknek, családjuknak, tanáraiknak, és fölidézte a nemsokára maguk mögött hagyandó középiskolás évek vidám és nehéz pillanatait, valamint előre tekintett az előttük álló megmérettetésekre is.

Furcsa, szorongó napokat élünk – Nehéz döntés előtt a fiatalok

Ezt követően Perity Lajos igazgató ünnepi beszéde hangzott el, a felkészülést segítő, bátortó üzenetek mellett háborgó korunk épp csak magunk mögött hagyott kihívásaira, valamint a jelent bizonytalanná tevő körülményekre, a háborúra és a nyomában járó nemzetközi gazdasági és energiaválságra is utalva.

Amint mondta, augusztus végén, a tanév tervezése során a nagyon sok bizonytalansági tényező között vezető helyen szerepelt, hogy lesz-e újabb járványhullám miatti online oktatás, és az, vajon hogyan alakul az épületek fűtése, lesz-e hol megtartani az ünnepséget. Épp ezért gondolták, hogy nagyobb eséllyel lehet személyes jelenléttel megtartani a szalagavatót, ha minél korábbra teszik. Márpedig azt sem szerették volna, ha elmarad, mint két éve, vagy ha csak szűk körben ünnepelhettek volna, mint tavaly.

Furcsa, szorongó napokat élünk. Életünk során többnyire abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a mindennapi életünk alapvető szükségletei biztosan és megnyugtatóan rendelkezésre álltak. [Az ellátási fennakadások és infláció mellett] nem kellett szorongva figyelni a híradásokat sem arról, hogy tőlünk néhány száz kilométerre háború zajlik, és attól tartani, hogy ez tovább terjed, (...) és riadtan Hallgatjuk a hírekben, hogy már Lengyelország területén is halálos áldozata van a háborúnak."Mindeközben a napi teendőinket, feladatainkat, mindnyájunknak el kell végeznünk a legjobb tudásunk szerint.

Nem könnyű ezt senkinek, de talán az érettségi vizsgára készülő fiataloknak egy fokkal még nehezebb, nekik most kellene a jövőbe látniuk, most kell jó és megalapozott döntéseket hozniuk, hogy hogyan, merre tovább."

Képgaléria megtekintése (80 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

Az igazgató arra is rámutatott, hogy az érettségi előtt álló korosztálynak az elmúlt időszaka is nehézségektől volt terhelt, olyan akadályokkal kellett megküzdeniük, mint az online oktatás kihívásai, és ez az időszak számos közösségi élménytől, eseménytől, rendezvénytől is megfosztotta őket.

A diákok előtt álló, jövőjüket meghatározó döntések nehézségét abban láttatta az igazgató, hogy csak később derül majd ki, hogy jól, vagy rosszul döntöttetek.

De a döntéstől félni nem szabad, ha abba hiba csúszott, legyen erőtök kijavítani a hibát, ha kell, legyen bátorságotok módosítani a kitűzött célon!"Végül a tanulók figyelmét arra hívta föl, hogy a szalagavatónak nem a tánc a leglényegesebb eleme, bár valóban a leglátványosabb, mert

ENNEK A NAPNAK A LEGFONTOSABB ÜZENETE A KIS KÉKSZALAG, AMELYEN KÉT ÉVSZÁM, 2019. ÉS 2023. ÉS AZ ISKOLA NEVE: KALOCSAI SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUM.

Életetek meghatározó időszaka kötődik ehhez a négy évhez és az iskolához. Legyetek erre büszkék! Ne felejtsétek, mit köszönhettek az alma maternek (…) Legyetek büszkék erre a szalagra, legyetek büszkék a több, mint negyed évezredes múlttal rendelkező iskolátokra, amely történelmének ti is részesei vagytok!”

– mondta Perity Lajos, majd bátorításképpen Konfuciust idézte.

Aki célt ismeri, az tud dönteni. Aki döntött, nyugalmat talál. Aki megtalálta a nyugalmát, bizonyosságban él. Aki bizonyosságban él, az birtokolja önmagát. Aki birtokolja önmagát, az jobbá teheti életét."Az igazgató az érettségi előtt álló diákoknak végül azt kívánta, hogy legyenek reális céljaik és valósítsák meg azokat. E gondolatok jegyében tűzte fel végzős osztályfőnökök, Petróczki Mária, Bedő Lénárd és Thuránszky Rudolf mellére a kék szalagot, majd az osztályfőnökök is felszalagozták diákjaikat, akiket a narrátor név szerint, hármasával szólított.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

A szalagtűzési ceremóniát követően a végzős osztályok tanulóinak rövid zenés-irodalmi összeállítása következett, amelyből tanáraik is kivették részüket, akik diákjaikat a felkészítésen kívül zenei kíséretükkel is segítették.

A műsorban Reményik Sándor, Dóka György, Adamis Anna szövegei mellett felcsendül Alfred P. Zambarano: Nápolyi Tarantellacímű zeneműve, valamint Zorán, az Ossian zenekar és Révész Sándor egy-egy dala.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

A műsort előadta:

  • Török Krisztofer Felnagyné Geri Emese tanárnő zongorakíséretével,
  • Szőke Hanna,
  • Elamin Hanna és Kiss Ábel,
  • Holló Bianka,
  • Gottscháll Éva és Hábi Lilla, Deáki Rómeó és Bedő Lénárd tanár úr kíséretével

A műsor egy részletét videóra vettük:

A műsor szervezésében és a felkészülésben Bedő Lénárd, Felnagyné Geri Emese, Petróczki Mária, Thuránszky Rudolf és Tóth Tibor tanárok voltak diákok segítségére.

A továbbiakban, amíg a végzősök a minden szalagavató csúcspontját jelentő tánchoz átöltöztek – a három végzős osztály elmúlt négy évének emlékezetes, vidám pillanatait megörökítő fotókból, rövid videókból összeállított filmvetítés következett.

A vetítés után a végzősök tánca – ezúttal keringője – következett, amelyet videón is megörökítettünk:

A diákok végül tanáraik munkáját virágokkal köszönték meg, míg szüleik őket köszöntötték a jeles alkalomból, majd a meghitt pillanatok az önfeledt ünneplésnek adták át a helyüket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK