2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Rendhagyó érettségi – Itt vannak a vizsgaidőpontok!

Illés György Cinó  |  2020. 04. 18., 11:59

A koronavírus-járvány miatt az érettségi rendje is megváltozott. Amint már közismert, csak írásbeli vizsgákat tartanak, szóbelit nem.A termekben legfeljebb tíz diák tartózkodhat. A vizsgaidőpontokat közzétették, azokat az alábbiakban közöljük.

Az érettségik időpontját a 119/2020. számú kormányrendeletre hivatkozva a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma közösségi oldalán tették közzé, a cikkünk alatt is bemutatott táblázat formájában.

Első hét

AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁK MÁJUS 4-én, HÉTFŐN KEZDŐDNEK.

Hétfőn reggel kilenc órától a magyar nyelv és irodalom érettségit írhatják meg a diákok, alap- és középfokon egyaránt, illetve délután a középfokú magyar mint idegen nyelv vizsgát is letehetik az érintettek.

Kedden reggel kilenc órai kezdettel matematikából vizsgáznak mindkét szinten.

Szerdán reggel kilenctől történelemből írják meg a vizsgát az érettségizők.

Az érettségi első hetének csütörtökén angol nyelvvel folytatódik a sor, ugyancsak mindkét szinten.

Pénteken reggel kilenckor a közép- és felsőfokú németvizsgák következnek.

Második hét

Az érettségi második, május 11-ével kezdődő hete hétfő reggel kilenckor nemzetiségi nyelv és irodalom emelt és középszintű vizsgával, illetve a filozófia középszintű vizsgával indul. Délután kettőkor írják a diákok a francia érettségiket, mind a két szinten.

Kedden, 12-én délelőtt nyolctól kémia, délután kettőtől földrajz vizsgák következnek, mindkét szinten.

Május 13-án, szerdán reggel nyolctól a biológia érettségik kerülnek sorra, délután emelt szintű társadalomismerettel, valamint a középszintű mozgóképkultúra és médiaismeret vizsgákkal folytatódik a sor.

Csütörtökön, 14-én reggel nyolckor az ágazati szakmai vizsgákkal és ágazaton belüli szakmai specializáció vizsgatárgyaival birkózhatnak meg az érintett diákok, emelt és középszinten egyaránt.

Május 15-én pénteken délelőtt nyolctól középszintű informatika, délután kettőtől az alap- és emelt szintű ének-zene, valamint a belügyi rendészeti ismeretek vizsgákat, illetve a középszintű művészettörténet vizsgát tartják.

Harmadik hét

A harmadik vizsgahét május 18-án, hétfő reggel nyolckor az emelt szintű informatika, illetve a középszintű dráma vizsgával kezdődik, délután az emelt és középszintű latin és héber nyelv vizsgákkal folytatódik.

Kedden, 19-én reggel nyolckor fizikából vizsgázhatnak a diákok, délután pedig vizuális kultúra vizsgák következnek mindkét szinten.

Május 20-án, szerdán reggel nyolckor orosz nyelvből valamint egyéb más napokon nem szereplő nyelvekből lehet majd vizsgázni. Délután kettőtől mindkét szinten katonai alapismeretekből, valamint emelt szinten gazdasági alapismeretekből vizsgázhatnak a tanulók, és ekkor tartják a középszintű természettudomány és a pszichológia érettségiket is.

Az utolsó vizsganapon, május 21-én, csütörtökön reggel nyolckor kezdődnek a spanyol nyelvi érettségik mindkét szinten, délután kettőkor pedig közép- és emelt szintű olasz nyelv érettségi vizsgákkal zárul az érettségi vizsgák sora.

Több szempontból rendhagyó érettségi lesz, de a lényeg nem változik

A diákokat a belépéskor szájmaszkkal látják el, de azok viselése a tünetmentes diákok számára nem kötelező.
Ellenben a távolságtartás igen – igaz, az önálló munka biztosítása végett erre eddig is törekedtek a vizsgáztatók.
A vizsgáztatótermekben legföljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, legalább másfél méteres távolságot tartva.

A KÖZTELEVÍZIÓ HÍRADÁSA SZERINT A VIZSGÁK IDEJÉRE MEGNYITJÁK A JELENLEG RENDELETILEG LEZÁRT KOLLÉGIUMOKAT, HOGY MEGKÖNNYÍTSÉK A LAKÓHELYÜKÖN KÍVÜL TANULÓK VIZSGÁZÁSÁT.

Az érettségi vizsgák eredményei a felvételibe a szokott módon beszámítanak.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva a köztelevízióban úgy nyilatkozott, hogy noha szokatlan módon, de mégis lebonyolítandó érettségi vizsgák nyomán – eltérően attól, mintha megajánlott jegyeket kapnának a diákok – a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárainak jelentős változásaira valószínűleg nem kell számítani, hiszen a felsőoktatási intézmények kapacitása számottevően nem válltozott, a jelentkezések pedig már korábban lezárultak, és a korábbi évekhez hasonlóan alakultak. A ponthatárt a korábbi gyakorlat szerint, a legalacsonyabb pontszámú, felvételt nyert diák pontszáma alapjánhatározzák meg.

A HAZÁNKBAN KIALAKÍTOTT RENDKÍVÜLI ÉRETTSÉGI VIZSGAREND A NEMZETKÖZI TRENDEKBE ILLESZKEDIK.

Több más európai országban az ittenihez hasonlóan csak írásbeli vizsgákat tartanak, de van olyan ország is, ahol csak szóbeli vizsgákat fognak tartani. Ott ugyanis az írásbeli vizsgáknak már korábban, március elején le kellett volna bonyolódniuk, ám akkor a járványügyi helyzet gyors változására tekintettel annak elhagyásáról döntöttek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés