2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sikeres szakmabörze a Dózsa és a Kossuth középiskolában

Zsiga Ferenc  |  2016. 11. 23., 15:21

A már kisgyermekkorban állandóan vissza-visszatérő kérdés: Mi leszel, ha nagy leszel? – megválaszolásához kaptak kifejezetten érdekfeszítő programokba sűrített segítséget a járás végzős általános iskolásai a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában, valamint az ugyancsak a Bajai Szakképzési Centrumhoz tartozó Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában az elmúlt pénteken. A két nagy múltú intézményben tanárok és diák segítőik kalauzolták a fiatalokat, szüleiket a szakmacsoportonként más és más helyszínekre. A szakmabörzén a két középiskola végzős diákjaira is gondoltak, a Tomori Pál Főiskola és a járás nagy cégei kiállítóterekben mutatták be továbbtanulási- és munkahely-kínálatukat.

A program 8 órakor a Kossuthban kezdődött, ahol az egészségügy, a humán pályák, a vendéglátás iránt érdeklődő nyolcadikosokat, osztályfőnökeiket és szüleiket Bekéné Deutsch Ágnes igazgató és tanártársai fogadták, majd az egyes tanulmányi területekről, ágazati képzésekről, a szakmaszerzés lehetőségeiről és öröméről kaptak felvilágosítást a fiatalok. Hogy mennyire nem rivális a két intézmény, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Kossuthba érkező érdeklődőket az igazgató személyesen kísérte át a város legnagyobb oktatási intézményébe.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

A Dózsa előtt parkoló tűzoltóautó, a rendvédelmi szervek járművei, no’ meg a hosszú sorokban, csoportokban érkező fiatalok láttán már mindenki sejthette, hogy ennyi ember fogadására ugyancsak fel kellett készülnie az intézménynek. Örömmel jelenthetjük, hogy ebben nem volt hiba, kifejezetten érdekfeszítő, jó hangulatú programok várták a jövő szakembereit.

Az iskola főépületében elsősorban a rendvédelmi szervek mutatták be felszerelésüket, a továbbtanulás irányait részletező prospektusaikat, de olyan nagy cégek is jelen voltak, mint mások mellett a foktői telephelyű Glencore, amelynek gyárigazgatója és HR menedzsere mint gyakorlati képzési helyről és mint leendő munkahelyről is beszélt a nyolcadikosoknak.

A képzés sokszínűsége miatt felsorolni is nehéz, hogy az asztalos, cukrász, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, festő, női szabó, pék, rendészeti őr szakmákat demonstráló egyes képzési helyeken saját szakterületüknek milyen ötletes megoldásokkal próbálták megnyerni a diákokat.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Az asztalos, lakatos, gépi forgácsoló szakma bemutatása közben egy levéltartó doboz, ördöglakat, dobókocka készítésére volt lehetőség. Hogy az egyes szakmákat a hagyományos elnevezésük ellenére mennyire a XXI. század technikai fejlettsége hatja át, azt jól példázza, hogy valamennyi helyszínen ott volt a digitális– és robottechnika, például a hegesztést egy számítógépes szimulátor segítségével lehetett gyakorolni.

A szakmai börzére Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója is ellátogatott, akit Fekete Antal, a Dózsa igazgatója kalauzolt az egyes helyszínek között. A főigazgató elismeréssel szólt a rendezvényről, amelyen mint Fekete Antaltól megtudtuk, több mint 300 nyolcadikos diák regisztrált.

Az egyes szakmák és a szakgimnázium informatika, gépészet, közgazdaság, rendészet és közszolgálat, valamint a szépészet ágazat iránt érdeklődőknek egy kis meglepetésben is részük volt. Az iskolai tanulói kis ajándékokkal, lufikkal, péksüteménnyel és üdítővel, és persze sok-sok bátorító szóval várták leendő diáktársaikat.

Akinek további információra van szüksége, az a  beiskolázásról a Bajai Szakképzési Centrum és az egyes intézmények honlapján tájékozódhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés