2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szavalóverseny, foci kupa, rendkívüli kihívások a Nebuló-napokon

Illés György Cinó  |  2022. 05. 08., 16:36

A kalocsai Nebuló EGYMI rendszeres, de a világjárvány miatt már két éve elmaradt rendezvénysorozata, a Nebuló-napok az iskola tanulóinak a bemutatkozás, kibontakozás lehetőség mellett önfeledt időtöltést, a többi iskolából érkezett gyerek számára szemléletformálást, érzékenyítést, a pedagógusoknak szakmai tapasztalatokat és módszertani ismereteket adott. Az elmúlt héten lezajlott eseményen a város iskoláinak pedagógusai szakmai tapasztalatokkal gazdagodtak, és más településekről is érkeztek pedagógusok, akik pedagógia elméleti kérdésekkel ismerkedhettek, és magukkal vihették a2020 óta az Oktatási Hivatal bázisintézményeként működő iskola jó gyakorlatait, a Nebuló-napok tapasztalatait. A Nebuló-gálát viszont a szokásoktól eltérően néhány héttel később tartják meg.

Az április 25-ével induló héten zajlott a kalocsai Nebuló EGYMI hagyományos rendezvénysorozata, a Nebuló-napok, amelyek minden napra tartogattak izgalmakat a gyermekeknek és a pedagógusoknak egyaránt.
Az alkalmat nagy izgalommal várták a diákok és tanáraik is, hiszen a koronavírus-járvány miatt hosszú idő után találkozhattak újra az iskola nebulói és a vendég diákok.

A Nebuló-napok keretében most is a korábbi években megszokott programokat tartották meg, amelyek során korosztályonként különböző aktivitásokban vehettek részt a speciális nevelési igényű gyerekek, többségi társaikkal közösen, ezáltal erősítve bennük egymás elfogadását, csökkentve a nebulós tanulók elszigeteltségét.

Ennek megfelelően az első napon, hétfőn szavalóversenyt tartottak, kedden rendhagyó tanórákra fogadtak vendég előadókat, szerdán pedig a talán a legkedveltebbnek nevezhető program, a sárkánymentő játékot tartották meg a város iskoláinak másodikosaival közösen, majd a hatodik osztályosok részvételével focikupa zárta a sorozatot.

A sárkánymentő napon a város minden iskolájából érkezett második osztályos tanulókkal együtt gyűjtötték össze a nebulósok a sárkány jó tulajdonságait, hogy ezzel megmentsék a feltételezett rossz tulajdonságoktól.

Ahogy a programokat, az egyes állomásokat elnéztük, mindenhol nagyon népszerű feladatokat kaptak a gyerekek, nagyon élvezik, nekünk pedig óriási öröm az, hogy végre együtt lehetünk és örömet okozhatunk a tanulóknak."– nyilatkozta portálunknak a Nebuló-napok kapcsán Csuporné Mónika intézményvezető.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A hét második felében a Nebuló-kupa tartogatott izgalmakat. A focitornát a város iskoláinak hatodik osztályosaiból álló csapatok részvételével tartják meg minden évben.

A Nebuló-napok csúcspontja a színházban tartandó gálaműsor, amelyet azonban idén később tartanak majd meg, mivel az elmúlt időszakban sok volt a megbetegedés, és emiatt hiányzás volt az iskolában, ami nehezítette a felkészülést.

EZÉRT A GÁLÁT MÁJUS 11-ÉN DÉLUTÁN ÖT ÓRÁTÓL TARTJÁK MAJD MEG A KALOCSAI SZÍNHÁZBAN. A GÁLÁRA SZERETETTEL VÁRNAK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!

A nebuló napok célja, hogy bemutassuk az iskolánkat, oldjuk tanulóink elszigetelődését a többi iskola tanulóitól, hogy ne legyünk egy elítélt, egy indokolatlanul mellőzött iskola. Azt gondolom, hogy az elmúlt évek során ezt az elszigetelődést nagyon jól sikerült oldani. Egyre több gyerek emlékszik vissza arra, hogy ő már volt ilyen programon nálunk”– mondta a Nebuló-nap céljairól és eredményeiről az intézményvezető.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A program egy sorozatba illeszkedik, amelynek keretében több korosztályt igyekeznek megszólítani. A másodikosok körében a sláger a sárkánymentő torna, a hatodik osztályosok minden év májusában a rendkívüli kihívások napján vehetnek részt, a kilencedikeseket pedig a Hability Sportnapra hívják meg, minden évben, februárban.

– Ez a programsorozat lehetővé teszi, hogy egy tanuló különböző életkorokban visszalátogathasson az iskolánkba, és az egyes állomásokon olyan feladatokat végezhessen, amivel, vagy ami által megismeri ami tanulóinkat és esetleg más fogyatékkal élő emberek mindennapi kihívásait.

Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó, szakmailag megalapozott és a gyerekek számára élvezhető programsorozat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2020-ban elnyertük az oktatási hivatal bázisintézménye címet”– mondta Csuporné Mónika, hozzátéve, hogy épp a Nebuló-napok és az említett más rendezvények jelentik azt a jó gyakorlatot, amivel e címet kiérdemelték.

A Nebuló-napok részeként egy szakmai bázisintézményi programot tartottak, amelyre különböző városokból többségi és gyógypedagógiai intézmények munkatársai érkeztek, hogy ne csak a programokat, hanem azok elméleti, szakmai hátterét is megismerhessék, és esetleg önállóan alkalmazzák a Kalocsán megismert módszereket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK