2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Személyes használatra kaptak laptopokat az István Gimnázium kilencedikesei – Magyar pályázati forrás segített

Illés György Cinó  |  2022. 02. 21., 11:10

A „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projekt (RRF-1.2.1-2021-2021-00001 azonosító szám) keretében érkeztek laptopok egy egész évfolyam számára a kalocsai Szent István Gimnáziumba, amelyeket február 23-án, szerdán 10 órakor adott át Font Sándor országgyűlési képviselő és Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója. Az operációs rendszerrel és a legalapvetőbb programokkal fölszerelt eszközöket Perity Lajos, a gimnázium igazgatója és a diákok vették át a patinás intézmény Hunyadi utcai székhelyén.

A laptopokat kisebb ünnepség keretében adták át az érintett diákok és szüleik egy kisebb csoportja, az évfolyam tanárai, valamint a sajtó jelenlétében.
A megjelenteket Perity Lajos igazgató köszöntötte, méltatva a projekt jelentőségét és fölelevenítve az előzményeket is, amikor 2018-ban – szintén pályázat útján, akkor az EFOP program keretében – a tanárok 93%-a jutott számítógéphez, akkor még nem sejtvén, hogy már a következő évben nagy szerephez jutnak a gépek a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatásban. Emlékezetes: március közepétől 3 hónapig, a következő év során újabb 6 hónapig digitális oktatás folyt.

Az igazgató örömét fejezte ki, hogy a diákok fölszerelésével folytatódnak a digitális eszközök beszerzését lehetővé tévő pályázatok, amelyek közül a mostani keretében elsőként a 9. osztályosok juthatnak számítógéphez.
Perity Lajos azt is elmondta, hogy

A GIMNÁZIUMBA 114 GÉP ÉRKEZETT, ÍGY A 88 KILENCEDIKES MINDEGYIKÉNEK JUT AZ ESZKÖZÖKBŐL.


Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A továbbiakban Font Sándor országgyűlési képviselő szólt a jelenlévőkhöz.

A folyamat itt nem fog megállni.”– mondta a képviselő, majd fölidézte, hogy 2016-ban a Kormány elfogadta a digitális oktatási stratégiát.
Ennek nyomán előbb a pedagógusok felszerelése történt meg, később a közösségileg használt eszközök, digitális táblák beszerzése vált lehetővé, most a diákokon van a sor, hogy számítógéphez juthassanak.

Az eszközök beszerzése magyar állami forrásból történt, a későbbiekben részben uniós forrás bevonásával szeretnék folytatni a programot.

SZÁZMILLIÁRDOS ÖSSZEGET FORDÍTOTTAK DIGITÁLIS ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE

– mondta Font Sándor, hozzátéve, hogy a program keretében a nagy tömegű vásárlás miatt jelentős árelőnyt sikerült elérni a beszállítónál.

A program során azt szeretné elérni a folytatásban, hogy

5. OSZTÁLYTÓL FÖLFELÉ MINDEN TANULÓ AZ AKKORI LEGKORSZERŰBB TECHNIKÁHOZ FÉRHESSEN HOZZÁ.

Font Sándor bíztatta a szülőket és a diákokat e programokban való részvételre, a mostani szállítmány birtokba vevőinek pedig gratulált a laptopokhoz, és jó munkát, eredményes tanulást kívánt.


Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Közösségi médiás oldalán a képviselő később arról számolt be a képviselő, hogy a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása érdekében, első körben 134 db – 129 db tanulói és 5 pedagógusi – laptopot adnak át a kalocsai tanulók és a pedagógusok számára.

Az elmúlt években iskolai wifi-fejlesztés, a digitális okostankönyvek fejlesztése valósult meg, és 2018–2019-ben a köznevelési intézmények részére mintegy százezer informatikai eszközt szereztek be, aminek eredményeként a Bajai Tankerületi Központban a köznevelési intézményekben 896 pedagógusi notebook-ot, 58 db interaktív panelt és 330 tabletet vehettek használatba.

A mostani fejlesztés célja, hogy a diákok számára felmenő rendszerben biztosításra kerüljön olyan, hordozható számítógépekből álló eszközpark, amely a tanulók közvetlen használatába adható, így a tanórán és azon kívül otthon is aktívan részt tudnak venni a digitális oktatásban, tanulásban, illetve, hogy az általános és középiskolákban magas színvonalú digitális infrastruktúrát építsenek ki, megfelelő digitáliseszköz-ellátottsággal.

Sárosdi Magdolna tankerületi igazgató elmondta: a most futó program a korábbi, a Klebelsberg Központ által koordinált EFOP 4.1.3. projekt folytatása, amelynek keretében már 900 laptopot vehettek át használatra a Tankerülethez tartozó oktatási intézmények pedagógusai megyeszerte.


Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A mostani körben a diákok következnek, először a kilencedik évfolyamosok, akik közt tankerületi szinten 600 laptopot osztanak ki. Sárosi Magdolna ezek használatára buzdította a diákokat, annál is inkább, mert ha minden diák rendelkezik majd megfelelő eszközzel és annak használatában kellő gyakorlattal, akkor a nehéz könyvek cipelésétől is megkímélhetik majd a diákokat, hiszen kiváló digitális tananyagok állnak rendelkezésre, sőt, a digitalizáció új módszertani lehetőségeket is nyújt.
A tankerületi igazgató arra is rámutatott, hogy a diákok a számítógép-használatban szerzett magabiztos gyakorlati ismereteiket majd a munka világában is hasznosítani tudják.

Ezt követően a szükséges formaságok elvégzése mellett a diákok átvették a laptopokat, és egyből ki is próbálták.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK