2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Személyes használatra kaptak laptopokat az István Gimnázium kilencedikesei – Magyar pályázati forrás segített

Illés György Cinó  |  2022. 02. 21., 11:10

A „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projekt (RRF-1.2.1-2021-2021-00001 azonosító szám) keretében érkeztek laptopok egy egész évfolyam számára a kalocsai Szent István Gimnáziumba, amelyeket február 23-án, szerdán 10 órakor adott át Font Sándor országgyűlési képviselő és Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója. Az operációs rendszerrel és a legalapvetőbb programokkal fölszerelt eszközöket Perity Lajos, a gimnázium igazgatója és a diákok vették át a patinás intézmény Hunyadi utcai székhelyén.

A laptopokat kisebb ünnepség keretében adták át az érintett diákok és szüleik egy kisebb csoportja, az évfolyam tanárai, valamint a sajtó jelenlétében.
A megjelenteket Perity Lajos igazgató köszöntötte, méltatva a projekt jelentőségét és fölelevenítve az előzményeket is, amikor 2018-ban – szintén pályázat útján, akkor az EFOP program keretében – a tanárok 93%-a jutott számítógéphez, akkor még nem sejtvén, hogy már a következő évben nagy szerephez jutnak a gépek a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatásban. Emlékezetes: március közepétől 3 hónapig, a következő év során újabb 6 hónapig digitális oktatás folyt.

Az igazgató örömét fejezte ki, hogy a diákok fölszerelésével folytatódnak a digitális eszközök beszerzését lehetővé tévő pályázatok, amelyek közül a mostani keretében elsőként a 9. osztályosok juthatnak számítógéphez.
Perity Lajos azt is elmondta, hogy

A GIMNÁZIUMBA 114 GÉP ÉRKEZETT, ÍGY A 88 KILENCEDIKES MINDEGYIKÉNEK JUT AZ ESZKÖZÖKBŐL.


Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A továbbiakban Font Sándor országgyűlési képviselő szólt a jelenlévőkhöz.

A folyamat itt nem fog megállni.”– mondta a képviselő, majd fölidézte, hogy 2016-ban a Kormány elfogadta a digitális oktatási stratégiát.
Ennek nyomán előbb a pedagógusok felszerelése történt meg, később a közösségileg használt eszközök, digitális táblák beszerzése vált lehetővé, most a diákokon van a sor, hogy számítógéphez juthassanak.

Az eszközök beszerzése magyar állami forrásból történt, a későbbiekben részben uniós forrás bevonásával szeretnék folytatni a programot.

SZÁZMILLIÁRDOS ÖSSZEGET FORDÍTOTTAK DIGITÁLIS ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉRE

– mondta Font Sándor, hozzátéve, hogy a program keretében a nagy tömegű vásárlás miatt jelentős árelőnyt sikerült elérni a beszállítónál.

A program során azt szeretné elérni a folytatásban, hogy

5. OSZTÁLYTÓL FÖLFELÉ MINDEN TANULÓ AZ AKKORI LEGKORSZERŰBB TECHNIKÁHOZ FÉRHESSEN HOZZÁ.

Font Sándor bíztatta a szülőket és a diákokat e programokban való részvételre, a mostani szállítmány birtokba vevőinek pedig gratulált a laptopokhoz, és jó munkát, eredményes tanulást kívánt.


Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Közösségi médiás oldalán a képviselő később arról számolt be a képviselő, hogy a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása érdekében, első körben 134 db – 129 db tanulói és 5 pedagógusi – laptopot adnak át a kalocsai tanulók és a pedagógusok számára.

Az elmúlt években iskolai wifi-fejlesztés, a digitális okostankönyvek fejlesztése valósult meg, és 2018–2019-ben a köznevelési intézmények részére mintegy százezer informatikai eszközt szereztek be, aminek eredményeként a Bajai Tankerületi Központban a köznevelési intézményekben 896 pedagógusi notebook-ot, 58 db interaktív panelt és 330 tabletet vehettek használatba.

A mostani fejlesztés célja, hogy a diákok számára felmenő rendszerben biztosításra kerüljön olyan, hordozható számítógépekből álló eszközpark, amely a tanulók közvetlen használatába adható, így a tanórán és azon kívül otthon is aktívan részt tudnak venni a digitális oktatásban, tanulásban, illetve, hogy az általános és középiskolákban magas színvonalú digitális infrastruktúrát építsenek ki, megfelelő digitáliseszköz-ellátottsággal.

Sárosdi Magdolna tankerületi igazgató elmondta: a most futó program a korábbi, a Klebelsberg Központ által koordinált EFOP 4.1.3. projekt folytatása, amelynek keretében már 900 laptopot vehettek át használatra a Tankerülethez tartozó oktatási intézmények pedagógusai megyeszerte.


Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A mostani körben a diákok következnek, először a kilencedik évfolyamosok, akik közt tankerületi szinten 600 laptopot osztanak ki. Sárosi Magdolna ezek használatára buzdította a diákokat, annál is inkább, mert ha minden diák rendelkezik majd megfelelő eszközzel és annak használatában kellő gyakorlattal, akkor a nehéz könyvek cipelésétől is megkímélhetik majd a diákokat, hiszen kiváló digitális tananyagok állnak rendelkezésre, sőt, a digitalizáció új módszertani lehetőségeket is nyújt.
A tankerületi igazgató arra is rámutatott, hogy a diákok a számítógép-használatban szerzett magabiztos gyakorlati ismereteiket majd a munka világában is hasznosítani tudják.

Ezt követően a szükséges formaságok elvégzése mellett a diákok átvették a laptopokat, és egyből ki is próbálták.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK