2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ünneplőbe öltöztette lelkünket a Dózsa középiskola karácsonyi színdarabja

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 20., 15:47

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma karácsonyi ajándékának is felfogható az az ünnepre hangolódás jegyében színpadra vitt darab, amelyet az intézmény kilencedikes diákjai osztályfőnökeik segítségével tanultak és mutattak be a téli szünetet megelőző napokban. Az összesen hat előadást megélt kitűnő produkció legfőbb erénye, hogy gólyák olyan háromnegyed órás lélekemelő szórakoztatásban részesítették diáktársaikat és tanáraikat, amely a komoly felkészülés eredményeként szinte tapintható emberi közelségbe hozta a karácsonyt, a páratlan ünnep kapcsán megfogalmazott örök értékeket és igazságokat.

A Dózsa díszterme, annak színpada mint alkalmi teátrum azért is figyelemre méltó, mert az informatikai képzésből adódóan minden olyan technikai újdonság, mint például fejmikrofon, video háttérképek megjelenítésére alkalmas számítógépek, profi hangosítás rendelkezésére állt a 9/A (osztályfőnök Kollár - Pécsi Anita), 9/B (osztályfőnök Czabai László), 9/C (osztályfőnök Junger Péter) tanulóiból verbuválódott társulatnak, amelyekkel a nagy színházak is rendelkeznek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az alaptörténet szerint egy mai modern család gépiesen, vágyak és érzelmek nélkül készül a karácsonyra, és hogy a sok el nem végzett feladatok száma csökkenjen, a számítógéptől elszakadni képtelen fiukat veszik rá, hogy menjen el csillagszórót vásárolni.

Ekkor lép a történetbe az angyal, aki a fiút visszarepíti a bibliai múltba, egész pontosan Betlehembe, Jézus születésének helyszínére. Innen a balladai sűrűségű cselekmény vezérfonalára a keresztény karácsony kialakulásának immár több mint 2000 éves epizódjait fűzik föl a szereplők. A kis Jézus, Szűz Mária, Szent József és persze az elmaradhatatlan három királyok, a római katona varázslatosan meghitt monológjai döbbentik rá a 21. századból oda repített fiút arra, hogy léteznek örök érvényű emberi érzelmek, értékek, olyan megkérdőjelezhetetlen igazságok, amelyek az emberiségnek minden korban iránytűként szolgálnak.

Amint a „megvilágosodás” bekövetkezik, az Angyal újra a léleksivárságban vergődő családba helyezi a fiút, aki már nem ugyan az, aki előtte volt.

A darab végén Szent Istvántól Mohácson, az 1848-as forradalmon, a kiegyezésen át egészen 2017-ig pörög az időgép számlálója, miközben a történelmi eseményekhez köthető karácsonyok képei futnak.

Az elismerő taps ezúttal annak is szólt, hogy a drámatagozatos középiskolai osztályokat is megszégyenítő előadást rengeteg tanulás, próba előzte meg, a fiatalok hittek abban, hogy ezzel az előadással a Dózsa nagy közösségébe végleg beiratkoznak. 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>