2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ünneplőbe öltöztette lelkünket a Dózsa középiskola karácsonyi színdarabja

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 20., 15:47

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma karácsonyi ajándékának is felfogható az az ünnepre hangolódás jegyében színpadra vitt darab, amelyet az intézmény kilencedikes diákjai osztályfőnökeik segítségével tanultak és mutattak be a téli szünetet megelőző napokban. Az összesen hat előadást megélt kitűnő produkció legfőbb erénye, hogy gólyák olyan háromnegyed órás lélekemelő szórakoztatásban részesítették diáktársaikat és tanáraikat, amely a komoly felkészülés eredményeként szinte tapintható emberi közelségbe hozta a karácsonyt, a páratlan ünnep kapcsán megfogalmazott örök értékeket és igazságokat.

A Dózsa díszterme, annak színpada mint alkalmi teátrum azért is figyelemre méltó, mert az informatikai képzésből adódóan minden olyan technikai újdonság, mint például fejmikrofon, video háttérképek megjelenítésére alkalmas számítógépek, profi hangosítás rendelkezésére állt a 9/A (osztályfőnök Kollár - Pécsi Anita), 9/B (osztályfőnök Czabai László), 9/C (osztályfőnök Junger Péter) tanulóiból verbuválódott társulatnak, amelyekkel a nagy színházak is rendelkeznek.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az alaptörténet szerint egy mai modern család gépiesen, vágyak és érzelmek nélkül készül a karácsonyra, és hogy a sok el nem végzett feladatok száma csökkenjen, a számítógéptől elszakadni képtelen fiukat veszik rá, hogy menjen el csillagszórót vásárolni.

Ekkor lép a történetbe az angyal, aki a fiút visszarepíti a bibliai múltba, egész pontosan Betlehembe, Jézus születésének helyszínére. Innen a balladai sűrűségű cselekmény vezérfonalára a keresztény karácsony kialakulásának immár több mint 2000 éves epizódjait fűzik föl a szereplők. A kis Jézus, Szűz Mária, Szent József és persze az elmaradhatatlan három királyok, a római katona varázslatosan meghitt monológjai döbbentik rá a 21. századból oda repített fiút arra, hogy léteznek örök érvényű emberi érzelmek, értékek, olyan megkérdőjelezhetetlen igazságok, amelyek az emberiségnek minden korban iránytűként szolgálnak.

Amint a „megvilágosodás” bekövetkezik, az Angyal újra a léleksivárságban vergődő családba helyezi a fiút, aki már nem ugyan az, aki előtte volt.

A darab végén Szent Istvántól Mohácson, az 1848-as forradalmon, a kiegyezésen át egészen 2017-ig pörög az időgép számlálója, miközben a történelmi eseményekhez köthető karácsonyok képei futnak.

Az elismerő taps ezúttal annak is szólt, hogy a drámatagozatos középiskolai osztályokat is megszégyenítő előadást rengeteg tanulás, próba előzte meg, a fiatalok hittek abban, hogy ezzel az előadással a Dózsa nagy közösségébe végleg beiratkoznak. 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés