2022. 10. 04. kedd
Ferenc
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Vakációzz biztonságosan! programsorozat a Dózsában – életmentést, segítségnyújtást gyakoroltak a diákok

Zsiga Ferenc  |  2018. 06. 08., 09:24

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma negyedik éve biztosítja a helyszínt a városban idén tíz éve, a szünidő előtti napokra időzített Vakációzz biztonságosan! elnevezésű programnak. A város valamennyi középiskolája, mintegy 300 tanulója részvételével megtartott esemény szakmai programját és forgatókönyvét Bálint Sándorné, a Vöröskereszt Kalocsai Szervezete elnöke, egyben a Dózsa ifjúsági védőnője állította össze, a megvalósítást a Kalocsai Mentőállomás, a Kalocsai Rendőrkapitányság, a Katasztrófavédelem és a Vöröskereszt munkatársai segítették. A tíz éve töretlenül, kitűnő időjárási körülmények mellett megtartott program keretében a szakemberek idén is azokra a veszélyhelyzetekre, élethelyzetekre hívták fel a figyelmet, amelyek a szünidő alatt a fiatalokra leselkednek.

Ám ami ettől is fontosabb, arra is felkészítették őket, miként segítsenek szakszerűen baleset vagy más körülmény miatt bajba került embertársaikon. Az idén jubiláló Vakációzz biztonságosanról Bálint Sándorné elmondta: a tizedeik alkalommal megtartott Vakációzz biztonságosan! programot még a télen kezdte el szervezni, amelyhez Répási Tamásné őrnagytól, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársától, az Országos Mentőszolgálat Kalocsa Mentőállomás mentőtisztjeitől és mentőápolóitól (Szeitz Tibor, Nemes Róbert, Kapitány Gábor, Király János, Hreskó Zsolt), Szeitzné Nyírő Csillától, a Magyar Vöröskereszt területi titkárától és a szervezet  önkénteseitől, valamint Kardosné Magony Mária tűzoltó századostól, Gyeminger Péterné egészségtan tanártól minden segítséget megkapott.

A középiskolák vezetői, köztük a helyszínt biztosító Fekete Antal, a Dózsa igazgatója szívesen fogadta az évről évre ismétlődő, de mindig valamilyen újdonságot is rejtegető eseményt. Már csak azért is, mert mint a legnagyobb létszámú iskola, a legtöbb résztvevőt a Dózsa adta. Az idei újdonság az volt, hogy az állomások száma a katasztrófavédelemmel bővült.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A rendőrség bűnmegelőzéssel, drogprevencióval foglalkozó munkatársai ezúttal is a részegséget imitáló szemüveg alkalmazásával érték el a diákoknál, hogy úgy éljék át az ittasság „élményét”, hogy akár csak egy csepp alkoholt fogyasztottak volna. A kis akadálypálya gyalogos leküzdésére tett kísérlet „részeg szemüveggel” olyan új dimenziót tárt fel, amely alkohol nélkül is azt a súlyos üzenetet adta:

az ittas vezetés nem csak veszélyes, de akár az élet elvesztésével is járhat.

A fiatalok további három helyszínen az úgynevezett segítségnyújtói attitűdjük megerősítéséhez kaptak útmutatót annak érdekében, hogy

kritikus helyzetekben se legyenek passzívak, lehetőségeikhez képest segítsenek a bajba jutottakon.

A fülhallgatóval, zenehallgatás közben rájuk leselkedő közlekedési veszélyhelyzetek bemutatása, egy kerékpáros és motoros ütközése miatt bekövetkezett alkartörésnek és egyéb törésnek az elsődleges ellátása, egy személygépkocsi vezetőjének mellkassérülése éppúgy szerepelt az imitált balesetek, élethelyzetek között, mint a túrázás közben elszenvedett bokaficam, vagy a szakszerű kullancs eltávolítás. Hogy mindez életszerű legyen, bőven fogyott a művér és a kötszer, és ha fájdalmukban nem is nyögtek, de pörögtek, forogtak a próbabábuk.

A mesterséges lélegeztetést, újraélesztési gyakorlatokat azzal is kiegészítették, hogy a szakemberek elmondták: mit kell feltétlenül elmondani, ha a 112-es segélyhívó számot hívjuk. Bálint

Sándorné a rendezvény végén arról számolt be: a fiatalok érdeklődése valamennyi helyszínen töretlen volt. A mesterségesen létrehozott baleseteknél – ezúttal ugyan stresszmentes helyzetben – sikerült elsajátítaniuk azokat az ismereteket, készségeket, amelyeket kritikus helyzetekben, pillanatokban a mindennapi életben is jól hasznosíthatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.
2022. 10. 02., 08:33
Arató László a rendőri pályafutását a Kecskeméti Rendőrkapitányságon kezdte. A megyeszékhelyen az évek során több beosztásban teljesített szolgálatot. 2007 áprilisában a Kiskőrösi Rendőrkapitányság vezetőjének nevezték ki, 2010-től pedig a főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese volt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK