2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Vakációzz biztonságosan! programsorozat a Dózsában – életmentést, segítségnyújtást gyakoroltak a diákok

Zsiga Ferenc  |  2018. 06. 08., 09:24

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma negyedik éve biztosítja a helyszínt a városban idén tíz éve, a szünidő előtti napokra időzített Vakációzz biztonságosan! elnevezésű programnak. A város valamennyi középiskolája, mintegy 300 tanulója részvételével megtartott esemény szakmai programját és forgatókönyvét Bálint Sándorné, a Vöröskereszt Kalocsai Szervezete elnöke, egyben a Dózsa ifjúsági védőnője állította össze, a megvalósítást a Kalocsai Mentőállomás, a Kalocsai Rendőrkapitányság, a Katasztrófavédelem és a Vöröskereszt munkatársai segítették. A tíz éve töretlenül, kitűnő időjárási körülmények mellett megtartott program keretében a szakemberek idén is azokra a veszélyhelyzetekre, élethelyzetekre hívták fel a figyelmet, amelyek a szünidő alatt a fiatalokra leselkednek.

Ám ami ettől is fontosabb, arra is felkészítették őket, miként segítsenek szakszerűen baleset vagy más körülmény miatt bajba került embertársaikon. Az idén jubiláló Vakációzz biztonságosanról Bálint Sándorné elmondta: a tizedeik alkalommal megtartott Vakációzz biztonságosan! programot még a télen kezdte el szervezni, amelyhez Répási Tamásné őrnagytól, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársától, az Országos Mentőszolgálat Kalocsa Mentőállomás mentőtisztjeitől és mentőápolóitól (Szeitz Tibor, Nemes Róbert, Kapitány Gábor, Király János, Hreskó Zsolt), Szeitzné Nyírő Csillától, a Magyar Vöröskereszt területi titkárától és a szervezet  önkénteseitől, valamint Kardosné Magony Mária tűzoltó századostól, Gyeminger Péterné egészségtan tanártól minden segítséget megkapott.

A középiskolák vezetői, köztük a helyszínt biztosító Fekete Antal, a Dózsa igazgatója szívesen fogadta az évről évre ismétlődő, de mindig valamilyen újdonságot is rejtegető eseményt. Már csak azért is, mert mint a legnagyobb létszámú iskola, a legtöbb résztvevőt a Dózsa adta. Az idei újdonság az volt, hogy az állomások száma a katasztrófavédelemmel bővült.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A rendőrség bűnmegelőzéssel, drogprevencióval foglalkozó munkatársai ezúttal is a részegséget imitáló szemüveg alkalmazásával érték el a diákoknál, hogy úgy éljék át az ittasság „élményét”, hogy akár csak egy csepp alkoholt fogyasztottak volna. A kis akadálypálya gyalogos leküzdésére tett kísérlet „részeg szemüveggel” olyan új dimenziót tárt fel, amely alkohol nélkül is azt a súlyos üzenetet adta:

az ittas vezetés nem csak veszélyes, de akár az élet elvesztésével is járhat.

A fiatalok további három helyszínen az úgynevezett segítségnyújtói attitűdjük megerősítéséhez kaptak útmutatót annak érdekében, hogy

kritikus helyzetekben se legyenek passzívak, lehetőségeikhez képest segítsenek a bajba jutottakon.

A fülhallgatóval, zenehallgatás közben rájuk leselkedő közlekedési veszélyhelyzetek bemutatása, egy kerékpáros és motoros ütközése miatt bekövetkezett alkartörésnek és egyéb törésnek az elsődleges ellátása, egy személygépkocsi vezetőjének mellkassérülése éppúgy szerepelt az imitált balesetek, élethelyzetek között, mint a túrázás közben elszenvedett bokaficam, vagy a szakszerű kullancs eltávolítás. Hogy mindez életszerű legyen, bőven fogyott a művér és a kötszer, és ha fájdalmukban nem is nyögtek, de pörögtek, forogtak a próbabábuk.

A mesterséges lélegeztetést, újraélesztési gyakorlatokat azzal is kiegészítették, hogy a szakemberek elmondták: mit kell feltétlenül elmondani, ha a 112-es segélyhívó számot hívjuk. Bálint

Sándorné a rendezvény végén arról számolt be: a fiatalok érdeklődése valamennyi helyszínen töretlen volt. A mesterségesen létrehozott baleseteknél – ezúttal ugyan stresszmentes helyzetben – sikerült elsajátítaniuk azokat az ismereteket, készségeket, amelyeket kritikus helyzetekben, pillanatokban a mindennapi életben is jól hasznosíthatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei