2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Amikor Hamzók átadta trónját

Tamás Ferenc  |  2020. 05. 10., 17:11

Bátran állíthatjuk, hogy Hamzók József, a KSE birkózó szakosztályának egykori gladiátora minden idők legeredményesebb kalocsai sportolójának mondhatja magát, hiszen pályafutása során huszonkét (!) magyar bajnoki címet szerzett serdülő korától egészen a levezetésnek szánt szenior bajnoki címekig.

A szinte utolérhetetlen eredménysorát a KSE egykori válogatottjaként úgy produkálta, hogy hosszú éveken át nemzetközi minősítéssel is dicsekedhetett. De nézzük ennek a páratlan pályafutásnak a főbb állomásait, nem megfeledkezve a „trónfosztás” fájó emlékének a felidézésétől sem.
Hamzók Jóska 1971-ben született Kazinbarcikán, majd már serdülőkorban Kalocsán, Katus György nevelőedzőjének köszönhetően kezdte el a versenyszerű birkózást.

Számtalan serdülő, ifi és junior magyar bajnoki címet és helyezést gyűjtött be, majd ezt követően 1989. májusában a Kötöttfogású Ifjúsági Európa-bajnokságon Wittenben (NSZK) egy bronzéremmel mutatkozott be a nemzetközi elitben, amelyet az 50 kg-osok súlycsoportjában harcolt ki hazánknak.

Aztán két évre rá, már a juniorok mezőnyében világbajnoknak mondhatta magát. Az 1991-ben Csehszlovákiában (Prievidza) rendezett Kötöttfogású Junior Világbajnokságon koronázta meg utánpótláskorú fényes eredménysorát.

Ezt követően aztán jöttek a felnőtt magyar bajnoki címek – szám szerint hét, míg a nyolcadik a Vasas SC színeiben begyűjtött csapatbajnoki aranya volt. De nézzük sorjában!
A kötöttfogásúak 48 kg-os súlycsoportjában kétszer lett magyar bajnok (1993; 1996).

Az 52 kg-os kategóriában ugyancsak kétszer diadalmaskodott (1994; 1995). Az 54 kg-osok mezőnyében háromszor is a bajnoki dobogó legfelső fokára állhatott (1997; 1998; 2000).

2000-ben még legyőzte Oláht a döntőben, Fejes edzővel karöltve

 

Pályafutása legemlékezetesebb, legveretesebb érme mégis „csak” egy ezüst volt, igaz ezt Józsi 1994-ben Athénban a Felnőtt Európa-bajnokságon szerezte a kötöttfogásúak 48 kg-os súlycsoportjában. Kiemelkedő nemzetközi eredményei sorában volt még két Világkupán szerzett aranyérme és egy ezüstje is.
Aztán szóljunk a 2001-es emlékezetes kecskeméti Országis Bajnokságról is, ahol a KSE-Paprika Rt. élversenyzője Hamzók átadta közel évtizedes trónbirtoklását, hiszen ekkor vesztett döntőt, hosszú évek után. Ezúttal „csak” a bajnoki dobogó második fokára állhatott, amivel megszakadt a több mint nyolc éven át tartó hazai egyeduralkodása. Ekkor kénytelen volt átadni trónját a 21 éves Oláh Tibornak, aki ismerjük el, ezen a június 9-i, szombat délutánon jobb volt Józsinál. A legkisebbek súlycsoportjában, akárcsak az előző évben ugyanaz volt a szereposztás a döntőben, vagyis a KSE-Paprika Rt. kitűnősége Hamzók, a BVSC – Ganz válogatottjával Oláh Tiborral meccselt. Amíg az előző évben 3:1-es pontozással a mi fiúnk nyert, ezúttal a feltörekvő fővárosi ifjú titán diadalmaskodott. Már a meccs elején Oláh ötpontos előnyre tett szert és végül biztos 8:3-as pontozással nyerte a mérkőzést. Fejes László, Józsi edzője akkor így nyilatkozott az aranycsatáról: – „Az előzményeket figyelembe véve – Jóska bordasérülése miatt csak az utóbbi két hétben végezhetett teljes értékű edzésmunkát –, ezért elégedett vagyok a magyar bajnoki ezüsttel, el kell ismerni, hogy a fiatal fővárosi fiú dinamikusabb volt.

Jóskáról még azt is tudni kell, hogy amúgy levezetésképpen már „negyven felett” nyert pár szenior magyar bajnoki aranyat, sőt 2016-ban a finnországi Veterán Világbajnokságon – igaz, már 69 kg-ban –, bronzérmet vehetett át a világverseny ünnepélyes eredményhirdetésén.

A 2018-as, Budapesten megrendezett Birkózó- Világbajnokság ünnepi forgatagában, Hamzókot is az a megtiszteltetés érte, hogy a sportág honi legendáival együtt vehette át a szövetség vezetőitől a Magyar Birkózó Életmű Díjat.

2018-ban a budapesti VB-n a szövetség Életmű Díját vehette át


A ma már az 50. életévébe lépő egykori birkózófenomén a Kalocsa SE szakosztályának a vezetőedzője, és tanítványai között van válogatott jelölt is, jelesül Zsemberi Herman, aki már mindkét fogásnemben magyar bajnoki dobogóra is állhatott a serdülők népes mezőnyében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés