2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elekes Enikő Világ- és Európa-bajnok a serdülők mezőnyében

Tamás Ferenc  |  2019. 07. 03., 12:06

A KSE egykori birkózó amazonja Elekes Enikő – Elekes Endre hajdani szabadfogású fenomén-lánya – június 18-29. között korosztálya két világversenyén is diadalmaskodott. Előbb Budapesten állhatott a dobogó legfelső fokára az U15-ös kategória világbajnokságán, majd tíz napra rá Krakkóban a kontinensviadalt is megnyerte.

Enikő előbb a június 18-án kezdődő

Combat Games budapesti Iskolai Küzdősport Világbajnokságon vehette át a 62 kg-os súlycsoport aranyérmét,

amelyet a birkózóvilág világbajnokságként tart számon az U15-ös korosztályban. Enikő itt már a szövetségi edzők útmutatása alapján a közelgő krakkói EB-re való tekintettel, egy súlycsoporttal feljebb birkózott, hiszen a Péteri András vezette serdülő válogatott kapitánya egyben klubedzője is a Kőbánya SC-nél. Enikő aztán itt a körmérkőzéses verseny során négy ellenfelét – USA, Brazil, Spanyol, Ukrán – is meggyőző fölénnyel győzte le, így

megnyerte az ISF Combat Games Iskolai Küzdősport Világbajnokságot,

amely U15-ös korosztálya világbajnoki elsőségét is jelentette sportágában.

Forrás: Elekes Endre

Enikő ezt követően a magyar serdülő válogatott tagjaként a lengyelországi Krakkóba utazott, ahol a serdülő Európa-bajnokságon képviselte a nemzeti színeinket. Itt az 58 kg-osok súlycsoportjában aztán Elekes Enikő szárnyalt a dobogó legfelső foka felé, hiszen előbb egy olasz ellenfelét tusolta 6–0-s vezetése után.

A nyolcaddöntőben moldovai ellenfelét is legyőzte (Elekes–Cretu 10–0). Majd következett a lengyelt és az oroszt legyőző finn a negyeddöntőben: Elekes – Lasanen 9–0. Az elődöntőben a magyar anyától született holland Reka várt rá, akit 10–1-re söpört el és ezzel döntőbe került. A fináléban aztán a fehéroroszt, görögöt és honfitársát a másik ukránt legyőző Bondar várt rá, akit 2–0-ra gyűrt le a magyar lány.

Forrás: Elekes Endre

Június 29-én, szombaton este még a lengyelországi Krakkóban ünnepelt a csapat, majd Enikőt édesapja másnap Kalocsára hozta, így az újdonsült világ-és Európa-bajnok birkózó, portálunknak, a Kalohíreknek adott először exkluzív interjút.

- Először is engedd meg, hogy Kalocsa város sportszerető közvéleménye nevében is gratuláljak Neked a két világverseny megnyeréséhez, miközben azt kérdezném, hogy számítottál-e erre a két sikerre?

-
Már az előző évi, Győrben megrendezett EB-n is vártuk ezt a sikert apuval, de akkor ez sajnos elmaradt, Bodnár volt jobb nálam egy „orsóval”. Mivel az idén ezt megelőzően már tizenegy versenyt nyertem, így bíztam abban, hogy nem lehet baj, azaz döntőzni fogok. Igazából abban a temérdek munkában bíztam, amit a klubom és a válogatott edzésein elvégeztünk és ezúttal már jobb erőben is éreztem magam, mint tavaly Győrben. A kollégumból rendszeresen lejártam a válogatott edzéseire is, ahol edzőm Péteri András is sokat tett azért, hogy fejlődjek.

- Melyik volt a két aranyéremhez vezető út közül a nehezebb, Budapest vagy Krakkó?

-
Számomra és a válogatottnál is igazán az EB volt a fontosabb, mivel nekem első számú célom az Európa-bajnoki cím elérése volt.

- Mit tartasz birkózásod legnagyobb erényének, és mit gondolsz, miben kell még fejlődnöd?

-
Erényemnek elsősorban a gyorsaságomat, a reagálóképességemet, a mozgékonyságomat tartom, amelyekkel sok ellenfelemet meg tudom lepni. Mivel a magyar mezőnyben a lányok elég statikusan birkóznak, így első számú fegyveremmel sokszor meglepem őket. Hátrányomnak ezzel szemben azt tartom, hogy körülbelül olyan „átlagerős” vagyok, azaz lenne még hova erősödnöm. Látva a nemzetközi mezőnyt, ebben mindenképpen javulnom kell.

- A közeljövőben milyen célokat tűzöl majd magad elé, milyen feladatok várnak még rád?

-
Idei rövidtávú céljaim középpontjában mindenképpen a „megerősödésem” áll, a másik célom pedig a birkózás mellett a szumó, ahová már sikeresen kvalifikáltam is magam a nálunk megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra.

Fotó: Tamás Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés