2021. 10. 16. szombat
Gál
: 360 Ft   : 310 Ft Benzin: 428.6 Ft/l   Dízel: 432.1 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa legendás birkózói voltak

Tamás Ferenc  |  2020. 12. 07., 12:00

Messze a teljesség igénye nélkül, a kalocsai birkózás múltjából egy „emlékképet” kiragadva, a fotón látható öt kiváló kalocsai birkózót szeretnénk bemutatni portálunk követőinek, akik közül reméljük, mindenkinek tudomása van arról, hogy ott áll közöttük az apjuknak tartott Deák „Dixi” Ferenc, a kalocsai „birkózópápa”.

Talán Kalocsa város sporttörténelmének „legfajsúlyosabb” eredménysorát a „Dixi” Feri bácsi által edzett birkózók nagy családja produkálta, de egy biztos, karizmatikus személyiségét még ma is sokan megsüvegelik  a múló idő távlatából. Már abban az időben példaértékű munkát végeztetett fiaival, arról nem is beszélve, hogy közben emberi tartásukat, jellemüket is jobban pallérozta, mint sok oktatásra hivatott személy a katedra túloldalán.


De nézzük, kik is állnak a fotón balról jobbra?
A kalocsai birkózás egyik nagy tehetségének tartott Fábri Tivadart a fővárosi „nagyegyesület” Vasas SC azonnal vitte Budapestre, ahogy igazi birkózóvá érett. Ő aztán azzal is büszkélkedhetett, hogy a magyar bajnokságokon többször is dobogóra állhatott, Bp. Vasas és a Cegléd színeiben is. A „Fábrik” – a család többi tagjai is tevékenyen hozzájárultak a kalocsai birkózás nemes veretű eredménysorához.
Fábri mellett Demsa András, a „Patyi” következik a sorban, akit az ’50-es évek jó nevű kalocsai birkózójaként jegyeztek, akit a birkózóberkekben egykor járatosak is úgy emlegettek, hogy többször is legyőzte a fiatal Polyák Imrét, aki négyszer állhatott az olimpiai dobogón (három ezüst után, Tokióban már a legfelső fokán). Az 1931-ben született Demsa az ifjúsági magyar bajnoki címig vitte a sok területi és regionális győzelme után, miközben 1955-ben első osztályú sportolónak vallhatta magát. 1993 december végén temettük el Kalocsán, 61 éves korában.
Mellette a fotón Deák „Dixi” Feri bácsi áll, akiről ma is számos legendás történet forog közszájon, aki Kalocsa város sporttörténetében és a birkózás sportág fejlődésében elévülhetetlen szerepet töltött be, akinek köztudottan a nevéhez köthető a kalocsai birkózás országos szintű felvirágoztatása. Az egykori kiváló labdarúgó kapus, majd felejthetetlen emlékű birkózó és még kiválóbb edző, a kalocsai „birkózópápaként” emlegetett „Dixi”, már 1950-ben megkapta a Birkózó Szövetségtől edzői munkájáért a kitüntetést. Amikor befejezte az edzői pályafutását a birkózás iránt érzett szeretete a haláláig kitartott. Nem véletlen, hogy birkózói a vállukon vitték koporsóját a sírig.
Feri bácsitól a képen jobbra, Tóth László, az ’50-es évek nagyszerű birkózója áll, aki a legendás Fiúiskola igazgató, Tóth Karcsi bácsi testvéröccse volt. Laciról tudni kell, hogy a szőnyegen intelligenciáját is kamatoztatta – hiszen már Kalocsán is tanácselnökségig vitte –, majd mind melegítője feliratozásán is láthatjuk, a Győri Vasast képviselte már ebben az időben. Ugyanis fiatalon Győrbe került, ahol Győr városának is tanácselnöke lett.
A sor szélén, de messze nem legutolsósorban, Gáspár Ferenc, szintén kalocsai születésű és innen induló birkózónk áll, akit a Fradi vitt el Kalocsáról. Róla tudni kell, hogy többszörös magyar bajnoki dobogós volt, aki a későbbi olimpiai bajnokunk Gáspár Tamás édesapjának is mondhatja magát, aki most a Birkózó Szövetség igazgatói posztját töltheti be. Az öreg Gáspárnak pályafutása végén mesteredzői címet adományoztak tanítványaival elért eredményeiért, három évtizeden át a Vasas vezetőedzőjének vallhatta magát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 16., 13:53
A legnagyobb visszaesést Litvániában mérték, 56,8 százalékosat, a legnagyobb növekedést pedig Cipruson, 12,1 százalékosat. Még >>>
2021. 10. 15., 18:40
Újabb tizenkét súlyos állapotban lévő Covid-beteget szállítanak pénteken Romániából Magyarországra - közölte a román egészségügyi minisztérium. Még >>>
2021. 10. 15., 17:43
Az új óvodához, majd a Paksi közben épülő Inkubátorházhoz látogattak el a délután folyamán, ahol Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője vezette körbe a testület tagjait és általános képet adott az építkezések műszaki hátteréről. Még >>>
2021. 10. 15., 15:44
Ha eddig rossz emlékeid lettek volna a tökfőzelékkel kapcsolatosan, ez a recept talán megváltoztatja az előítéleteidet. Próbáld ki az NlCafe könnyű, gyors és egyszerű tejfölös tökfőzelék receptjét! Még >>>
2021. 10. 15., 14:50
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy 2021. október 18.-án 7:00 órától – 2021. október 22.-én 12:00 óráig, a Sörház köz közútjában elhelyezkedő csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása, és a folyóka elemek cseréje érdekében, a munkaterület környezetében a közút teljes szélességben lezárásra kerül. Még >>>
2021. 10. 15., 12:10
A következő napokban elég hideg hajnalok várnak reánk hazánkban az Időkép szerint. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés