2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Negyed százada három birkózónk állt a felnőtt magyar bajnokság dobogóján

Tamás Ferenc  |  2020. 04. 30., 12:36

Az 1995-ös esztendő Kalocsa birkózósportjában egyedülálló volt, hiszen a felnőtt magyar bajnoki mezőny három súlycsoportjában is dobogóra állhattak versenyzőink mind szabad, mind pedig kötöttfogásban.

Visszaemlékezésünk apropóját ennek a páratlan eredménynek – birkózóink sikereinek negyedszázados jubileuma adja, hiszen a megyeszékhelyen megrendezett, országos, kétnapos viadalon hárman is dobogóra állhattak. De nézzük sorjában!

Június 2-án, szombaton a szabadfogásúak népes mezőnyében 22 klub 96 versenyzője viaskodott egymással a 64. szabadfogású magyar bajnokságon, ahol a Kalocsai SE–Kage Rt. versenyzője Elekes Zoltán a 68 kg-osok súlycsoportjában birkózott. A tízfős súlycsoportban Zoli előbb a csepeli Fazekas ellen brillírozott (13–3), majd tussal verte a diósgyőri Görcsöst. Harmadik mérkőzésén régi nagy ellenfelét, Zsivnovszkit is legyőzte (3–1), így bejutott súlycsoportja fináléjába. A döntőben testvérbátyja – a többszörös magyar bajnok, csepeli színekben versenyző Elekes Endre várt rá –, ám a Zsivnovszki elleni meccsén szerzett sérülése miatt Zoli visszalépett a testvércsatától. Így is minden idők legfényesebb kalocsai diadalát érte el szabadfogásban, hiszen előtte soha kalocsai versenyző még nem állt a felnőttek mezőnyében ebben a fogásnemben a magyar bajnoki dobogó második fokán. Igaz, rá pár évre testvérbátyja Elekes Endre – amúgy levezetésképpen – már kalocsai színekben megszerezte városunk birkózósportjának a szabadfogás első magyar bajnoki aranyát is, mégpedig 1999-ben Miskolcon.

Az Elekes fivérek nyakába nemes veretű érem került
Forrás: KALOhírek / Tamás Ferenc


A másnapi 88. kötöttfogású országos bajnokságon 21 egyesület 109 versenyzője mérlegelt be – közöttük a két kalocsai fiú, Hamzók József és Vadász István –, hogy megküzdjenek egymással a tíz súlycsoport bajnoki címéért.
Hamzók régen látott kirobbanó formában és erőben birkózott, mintegy a korábbi felnőtt Európa-bajnoki második teljesítményét hozva, hiszen igazán akciódús birkózással lepte meg ellenfeleit, de a szövetség vezérkarát is. Mi sem igazolja ezt jobban, hogy úgy nyert magyar bajnoki címet az 52 kg-osok súlycsoportjában, hogy a verseny során ellenfelei pontot sem tudtak csinálni rajta. Első meccsén a diósgyőri Dénes ellen technikai tussal melegített (12–0), majd következett ősi hazai ellenfele, a többszörös magyar bajnok Vadász Csaba (Dunaferr SE). Az athéni EB-ezüstérmes Hamzók az országos bajnokság legcsodálatosabb hátraeséses szaltóját bemutatva tussolta riválisát. A csarnokban helyet foglaló öreg birkózók is csak csettinteni tudtak, hogy ilyen „lexikoni kivégzést” versenyen még soha nem láttak. A döntőben, Józsi a Honvéd Szondi SE feltörekvő versenyzőjét, a fiatal Micskeit kapta ellenfélül, akit 3 perc 40 másodperc alatt emelések sorozatával őrölt fel, és technikai tussal (12–0), simán realizálta magyar bajnoki aranyérmét. Edzői: Fejes László, Istella László; nevelőedző: Katus György.

Hamzók 8 felnőtt magyar bajnoki arannyal büszkélkedhetett pályafutása során
Forrás: KALOhírek / Tamás Ferenc


A 48 kg-ban induló Vadász Pistánk ugyancsak kitett magáért, az ő nyakába magyar bajnoki bronzérmet akasztottak. Kezdése ragyogóan sikerült, 3–0-s vezetés után az FTC-s Ónodit tussal verte, de utána nem tudott élni a lehetőséggel, a későbbi győztes Szarka ellen pontozással veszített. A junior magyar bajnoki aranya után a felnőtt bronz legalább olyan szépen csillogott az edzői stáb értékelése szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés