2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Alacsony vízállás mellett ébredezik a Szelidi-tó és a Vadkerti-tó – Egyelőre a halaké az előny a horgászokkal szemben

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 30., 14:14

Péntek délután, verőfényes napsütésben tettünk egy kis kirándulást nagy természetes tavainknál, a Szelidi-tónál és a Vadkerti-tónál. A helyzet a korábbi évekhez képest is aggasztó. A Szelidi-tónál legalább 50, a Vadkerti-tónál úgy bő 70 centiméterrel nagyobb vízállást kellene mérni az ökológiai egyensúly érdekében. A tavakat megtápláló csatornáknál sem jobb a helyzet, vagy szárazak, vagy nincs elég víz bennük. Ha nem lesz hamarosan kiadós eső, azt a mezőgazdaság mellett a tavak is megsínylik. Ennek ellenére mindkét tónál javában tart a főszezonra való készülődés. Szeliden épül a mozi és szórakoztató központ épülete, a Vadkerti-tó partján horgászhelyeket alakítanak ki, hogy a partról horgászóknak is jobb feltételeket biztosítsanak.

A Szelidi-tó tavaly ilyenkor korántsem ilyen képet mutatott. Akkor a horgásztanya előtti csónakkikötő stégje víz alatt állt, de most úgy bő 50 centiméter plusz vízmagasság hiányzik a tavalyihoz és az ideálishoz képest. A tavon csónakból horgászok szerint egyelőre a halaké az előny a horgászokkal szemben, bár kétségtelen, hogy az évi négy telepítés a korábbi kettővel szemben növelte az esélyt azok számára is, akik ritkábban, vagy napijeggyel vetik ki a horgokat.

A Kalocsán foglalkozásánál fogva is közismert Lakatos Péter 30 éve horgászik Szeliden, de hogy az idén eddig milyen eredménnyel, az az alábbi videó felvételen bárki számára kiderülhet.

Szeliden a nagycsúszdával szemben a Generál Építőipari Kft. emberi dolgoznak az új szórakoztató és vendéglátóközpont épületén. A helyszínen tartózkodó egyik munkatársuk szerint nincs remény arra, hogy még a főszezon kezdete előtt befejezzék a kivitelezést. Így az majd csak augusztus végén folytatódhat, hogy jövő ilyenkor már teljes körűen szolgálja a vendégeket.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Vadkerti-tó partjához érve még riasztóbb kép fogad bennünket. Az ott horgászók szerint úgy bő 70 centiméter vízmagasság hiányzik az ilyenkor szokásos vízálláshoz képest. Mivel a környező csatornák szárazok, két kútból is folyamatosan táplálják a tavat, de az igazi megoldás a kiadós, több héten át tartó esőzés lenne. A meteorológiai előrejelzés szerint jövő hét csütörtöktől várható kiadósabb eső a térségben. Majd meglátjuk, mire lesz elég – fogalmaz az egyik üdülőtulajdonos, aki télen-nyáron, életvitelszerűen lakik az ingatlanban.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A horgászok-halak versenyben eddig Vadkerten is a halak állnak nyerőre. Mint az egyik horgász elmondja: az idén tizenegyedszer jött ki horgászni a feleségével, de egy alkalommal sem volt eredményes. A tőle 200 méterre horgászó, hasonló korú, ugyancsak nyugdíjas horgász viszont arra a kérdésre, hogy „kapnak-e ?”, szó nélkül indul a szákhoz és mutatja az úgy másfél-két kilós pontyot, amit az imént emelt ki. Még vízbe sem teszi a halat, amikor a fenekező készség kapásjelzője finoman felfelé indul, majd megereszkedik, jelezve, hogy ez nagy valószínűséggel keszeg vagy kárász lehet.

Nincs időnk megvárni, mire fut ki az éberség fenntartására mindenképpen alkalmas játszma hal és horgász között, de annyit azért megállapítunk, hogy ahogy Szeliden, a Vadkert-tónál is a gyönyörű szomorúfűzek bontogatják elsőként leveleiket. A télen levágott nád is sarjad, jelezve, május végére már a most kialakított új horgászhelyeket is megszépíti majd a természet.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK