2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Chippel megjelölt 5-10 kilogrammos pontyokat telepítettek a Szelidi-tóba

Chippel megjelölt 5-10 kilogrammos pontyokat telepítettek a Szelidi-tóba
Zsiga Ferenc  |  2023. 04. 06., 07:54

Összesen 380 kilogramm, darabonként 5-10 kilós, chippel megjelölt pontyot telepítettek március 29-én a Szelidi – tóba. A haltelepítés különlegessége, hogy az ország ötödik legnagyobb, 80 hektár vízfelületű, 105-200 méter széles, átlagosan 3-4 méter mély természetes tavába először kerültek olyan halak, amelyeket azonosításra alkalmas chippel, nyomkövetővel láttak el. A telepítéssel egy időben beszerzett chipolvasónak köszönhetően az egyes példányok jól nyomon követhetők lesznek a jövőben. Azt azért jó tudni a horgászoknak, hogy a kifogott öt kiló feletti pontyokat eddig is azonnal, a legkíméletesebb módon kellett visszaengedni a tóba, és ez a szabály idén sem változott.

Mint megtudtuk, a nagytestű halak telepítése és chippel való jelölése a Szelidi - tavi horgászversenyeket szervező Györgye László ötlete és kezdeményezése. A hatalmas pontyokat és a chipeket a horgászverseny bevételéből finanszírozták.

A közel négy mázsa összsúlyú méretes példányok a helyi horgászati szabály szerint is csak eszmei értéket képviselnek, viszont kifogásukkor kivételes horgászélményt nyújthatnak. Miután a chipolvasó révén a halak mozgása is jól nyomon követhető lesz, az adatok ismeretében egyesek bizonyosan nagyobb összefüggéseket is tudni vélnek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Lódriné Berényi Éva tájékoztatása szerint amint Györgye László előállt az ötlettel, a horgászok és a barátok azonnal beleegyeztek az újszerű telepítésbe, és tevékenyen részt vettek a szállításban, a telepítésben és a chippelésben. Név szerint Lódri Péter,Gyöngyösi Róbert,Szűcs Zoltán,Horváth László,Vajda Dénes végezte el a munkát. A chipolvasót a Dunapataji Horgász Egyesület vásárolta, Csókás András elnök magánemberként is támogatta a pontyok telepítését, chippelését, és a dokumentációt is ő végezte.  

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Amint azt Györgye László elmondta: a most telepített óriás példányok minden bizonnyal a horgászversenyek eredményét is felturbózzák, egy-egy hatalmas ponty partra emelése tovább öregbíti a Szelidi-tó sporthorgászati hírnevét. A Szelidi tóba április 16-ig telepített halak súlya eléri majd a 100 mázsát, tehát az idei horgászszezon a halak mennyiségét tekintve már a második negyedévtől sikeres lehet. Az első nagy próbatétel április 23-án, vasárnap lesz, a Dunapataji Horgász Egyesület 8-11:30 óráig ekkor rendezi meg a hagyományos tavaszi horgászversenyt. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK