2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ökörsütés, sárkányhajók – Bővülő programkínálat a Szelidi-tó Gasztro Fesztiválon

Illés György Cinó  |  2016. 08. 10., 11:01

A fesztivál pénteki nyitónapja után hajnalban megjött a hidegfront Szelidre is, ám ez nem szegte kedvét a több ezer embernek, akik szombaton is remekül mulattak. Aki eljött, nem bánta meg: a reggeli friss levegő után igazi fesztiválhoz való időben szórakozgatott a nép.

A rendezvény megnyitóját péntek délután öt órától tartották a Pataji Múzeumban. A fesztivált a múzeumban berendezett ’56-os kiállítással együtt Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármesterenyitotta meg, az érdeklődőket Suhajda Krisztián, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés képviselője köszöntötte. Mindketten hangsúlyozták, hogy a szervezők és az önkormányzat közti együttműködés felhőtlen, és a közös célok mentén tovább mélyül. Suhajda Krisztián később a tóparton is elmondta, hogy a fesztivál céljai közt első helyen a Szelidi-tó – és a térség – turizmusának fejlesztése, az ott folyó kulturális élet és programkínálat gazdagítása szerepel.

Sportversenyek

Ennek szellemében többféle testi erőpróba is várta az érdeklődőket. A közel nyolcszáz indulóval zajlott, a tavat megkerülő, immár hagyományosnak tekinthető futóverseny mellé új elemként hatcsapatos sárkányhajó kupa is kapcsolódott, erre most került sor itt első alkalommal. A Hornyák József szervezte regatta hatcsapatos mezőnyéből a Budamobil csapatának sikerült diadalmaskodnia.
Mindezek mellet kötélhúzásban is erőpróba várta a vállalkozó kedvűeket.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Változatos programok mindkét napon

A sportrendezvények mellett, folklórműsorok – köztük egy erdélyi csoport bemutatója –, kézműves vásár és főzőverseny gazdagította a programsort, amelyhez idén egy majd féltonnás magyar szürkemarha nyárson, egészben való megsütése is társult – ezt szombaton lehetett megkóstolni.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A gyerekeket ugrálóvár, arcfestés várta, valamint szombat délután Bartha Tóni bábszínháza, Paprika Jancsi visszatér című előadással.

A pénteki nap a ráhangolódás, készülődés, táborverés ideje volt, míg estére már szépen gyülekeztek a fesztiválozók. Nem csoda, hiszen az este nyolckor kezdődött koncerten a hazai rockzene egyik legendája, a Mini együttesben híressé vált Török Ádám lépett színpadra, aki a Blues Bell zenekarral együtt nyomták a bluest, mintegy két órán át.
A hangulatot aztán késő éjszakába nyúlóan a hartai New Generation együttes fokozta tovább.

Másnap a Bikini együttes volt a sztárvendég, akiknek koncertjére hatalmas tömeg gyűlt össze. Ha pedig már ilyen szépen összejöttek, nagyjából együtt is maradtak az emberek, hiszen a szombat esti programsort záró Zöldkereszt együttes koncertjén is zsúfolásig volt telve a nézőtér.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Érdekesség, hogy az utóbbi együttes dobosaként színpadra lépett a fesztivált életre hívó Suhajda Krisztián is. A rendezvény részben magánszemélyek támogatásából, részben vállalkozók hozzájárulásából valósulhatott meg. Suhajda Krisztián mellett a Bács-Kiskun megyei közgyűlés Jobbik frakciójának többi tagja, Hornyák József, Kollár László, Szűcs Imre, Oberna Zoltán is fölajánlotta tiszteletdíját a rendezvény sikere, mindenekelőtt a koncertek ingyenessége érdekében. A fesztiválon ugyanis a fogyasztásunkon túlmenően csak a strandbelépőt kellett – volna – kifizetni, de valójában, talán a csalóka időjárás miatt, nem szedték a jegyeket, így teljesen ingyenesen látogatható volt a rendezvény.

Gasztronómia: ökörsütés, főzőverseny, házi sütik versenye

Nehéz éjszakája lehetett Blaskó János mesterszakácsnak és segítőinek, akik egész éjjel sütötték az ökröt esőben, szélben, hogy másnap a fesztiváli sokaságnak finom ebédje lehessen a pompás pecsenyéből.
A jószág – egy 430 kilogrammos élősúlyú magyar szürkemarha ökör – Apajpusztáról érkezett. A pecsenyét két lépésben sütötték meg: a nyárson, parázs fölött egész éjszakán át tartott elősütés után a lefejtett, fölszeletelt húst a saját szaftjában, serpenyőben sütötték készre. Erre a trükkre azért volt szükség, mert e nélkül harmadnap sült volna készre – tudtuk meg. A finom sültet önköltség körüli áron lehetett megkóstolni, amíg jutott a mintegy hatszáz adagból.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Sokan persze a saját maguk, vagy ismerőseik, barátaik főztjét ették, hiszen e délelőttön zajlott a főzőverseny is, bár az előre bejelentettnél némileg szűkebb mezőnnyel, hiszen több csapat nem mert reggel kitelepülni a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Akik nem rezeltek be, nagyobb eséllyel főzögethettek tehát a tíz óra után már igaz fesztiválhoz való időben.

A Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács elnökölte zsűri végül az akasztói és a dunapataji tűzoltók csapatát rangsorolta az első helyre, akik túrós csuszával tálalt kakaspörköltet tettek az asztalra. Ezzel Rátkai István immár másodízben hódította el a fesztivál fődíját jelentő vándorfakanalat.
A házi sütemények közt Zakariás Józsefné almás pitéje vitte a pálmát. A zsűrizés feladatát e kategóriában a 2014-es „Év Fagylaltja” készítője, Erdélyi Balázs vállalta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK