2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ökörsütés, sárkányhajók – Bővülő programkínálat a Szelidi-tó Gasztro Fesztiválon

Illés György Cinó  |  2016. 08. 10., 11:01

A fesztivál pénteki nyitónapja után hajnalban megjött a hidegfront Szelidre is, ám ez nem szegte kedvét a több ezer embernek, akik szombaton is remekül mulattak. Aki eljött, nem bánta meg: a reggeli friss levegő után igazi fesztiválhoz való időben szórakozgatott a nép.

A rendezvény megnyitóját péntek délután öt órától tartották a Pataji Múzeumban. A fesztivált a múzeumban berendezett ’56-os kiállítással együtt Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármesterenyitotta meg, az érdeklődőket Suhajda Krisztián, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés képviselője köszöntötte. Mindketten hangsúlyozták, hogy a szervezők és az önkormányzat közti együttműködés felhőtlen, és a közös célok mentén tovább mélyül. Suhajda Krisztián később a tóparton is elmondta, hogy a fesztivál céljai közt első helyen a Szelidi-tó – és a térség – turizmusának fejlesztése, az ott folyó kulturális élet és programkínálat gazdagítása szerepel.

Sportversenyek

Ennek szellemében többféle testi erőpróba is várta az érdeklődőket. A közel nyolcszáz indulóval zajlott, a tavat megkerülő, immár hagyományosnak tekinthető futóverseny mellé új elemként hatcsapatos sárkányhajó kupa is kapcsolódott, erre most került sor itt első alkalommal. A Hornyák József szervezte regatta hatcsapatos mezőnyéből a Budamobil csapatának sikerült diadalmaskodnia.
Mindezek mellet kötélhúzásban is erőpróba várta a vállalkozó kedvűeket.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Változatos programok mindkét napon

A sportrendezvények mellett, folklórműsorok – köztük egy erdélyi csoport bemutatója –, kézműves vásár és főzőverseny gazdagította a programsort, amelyhez idén egy majd féltonnás magyar szürkemarha nyárson, egészben való megsütése is társult – ezt szombaton lehetett megkóstolni.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A gyerekeket ugrálóvár, arcfestés várta, valamint szombat délután Bartha Tóni bábszínháza, Paprika Jancsi visszatér című előadással.

A pénteki nap a ráhangolódás, készülődés, táborverés ideje volt, míg estére már szépen gyülekeztek a fesztiválozók. Nem csoda, hiszen az este nyolckor kezdődött koncerten a hazai rockzene egyik legendája, a Mini együttesben híressé vált Török Ádám lépett színpadra, aki a Blues Bell zenekarral együtt nyomták a bluest, mintegy két órán át.
A hangulatot aztán késő éjszakába nyúlóan a hartai New Generation együttes fokozta tovább.

Másnap a Bikini együttes volt a sztárvendég, akiknek koncertjére hatalmas tömeg gyűlt össze. Ha pedig már ilyen szépen összejöttek, nagyjából együtt is maradtak az emberek, hiszen a szombat esti programsort záró Zöldkereszt együttes koncertjén is zsúfolásig volt telve a nézőtér.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Érdekesség, hogy az utóbbi együttes dobosaként színpadra lépett a fesztivált életre hívó Suhajda Krisztián is. A rendezvény részben magánszemélyek támogatásából, részben vállalkozók hozzájárulásából valósulhatott meg. Suhajda Krisztián mellett a Bács-Kiskun megyei közgyűlés Jobbik frakciójának többi tagja, Hornyák József, Kollár László, Szűcs Imre, Oberna Zoltán is fölajánlotta tiszteletdíját a rendezvény sikere, mindenekelőtt a koncertek ingyenessége érdekében. A fesztiválon ugyanis a fogyasztásunkon túlmenően csak a strandbelépőt kellett – volna – kifizetni, de valójában, talán a csalóka időjárás miatt, nem szedték a jegyeket, így teljesen ingyenesen látogatható volt a rendezvény.

Gasztronómia: ökörsütés, főzőverseny, házi sütik versenye

Nehéz éjszakája lehetett Blaskó János mesterszakácsnak és segítőinek, akik egész éjjel sütötték az ökröt esőben, szélben, hogy másnap a fesztiváli sokaságnak finom ebédje lehessen a pompás pecsenyéből.
A jószág – egy 430 kilogrammos élősúlyú magyar szürkemarha ökör – Apajpusztáról érkezett. A pecsenyét két lépésben sütötték meg: a nyárson, parázs fölött egész éjszakán át tartott elősütés után a lefejtett, fölszeletelt húst a saját szaftjában, serpenyőben sütötték készre. Erre a trükkre azért volt szükség, mert e nélkül harmadnap sült volna készre – tudtuk meg. A finom sültet önköltség körüli áron lehetett megkóstolni, amíg jutott a mintegy hatszáz adagból.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Sokan persze a saját maguk, vagy ismerőseik, barátaik főztjét ették, hiszen e délelőttön zajlott a főzőverseny is, bár az előre bejelentettnél némileg szűkebb mezőnnyel, hiszen több csapat nem mert reggel kitelepülni a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Akik nem rezeltek be, nagyobb eséllyel főzögethettek tehát a tíz óra után már igaz fesztiválhoz való időben.

A Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács elnökölte zsűri végül az akasztói és a dunapataji tűzoltók csapatát rangsorolta az első helyre, akik túrós csuszával tálalt kakaspörköltet tettek az asztalra. Ezzel Rátkai István immár másodízben hódította el a fesztivál fődíját jelentő vándorfakanalat.
A házi sütemények közt Zakariás Józsefné almás pitéje vitte a pálmát. A zsűrizés feladatát e kategóriában a 2014-es „Év Fagylaltja” készítője, Erdélyi Balázs vállalta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK