2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Parkgondozás, fűnyírás mesterfokon – Dunapataj lehet az etalon

Zsiga Ferenc  |  2017. 05. 04., 09:00

Rögtön az elején a nagy költő, Ady Endre, Sem utódja sem boldog őse című versének egy részletét ide citálva szeretném leszögezni, „Sem rokona, sem ismerőse/ Nem vagyok senkinek…”, tehát a kalocsai járás településein tett körutunk tapasztalatait összegezve kizárólag esztétikai alapon állítjuk: a parkgondozást, fűnyírást leginkább Dunapatajon végzik mesterfokon. A járás három városát (Kalocsa, Solt, Hajós), de az összes községet messze megelőzve Patajon és Szeliden láttunk olyan szépen karbantartott közterületeket, amelyeket bármelyik parkgondozó cég feltehetne a honlapjára.

Szándékosan nem készítettünk fotókat Kalocsa és más települések egyes, nem ritkán frekventált közterületeinek inkább szégyellni, mintsem megörökíteni való, helyenként botrányosan elhanyagolt állapotairól. Nem az ellenétek, sokkal inkább a szép, követendő példa bemutatását tűztük célul.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Képsorainkkal azt szeretnénk érzékeltetni: úgyis lehet, ahogyan azt a település-szerkezetből adódóan hatalmas parkokkal, közterületekkel, kerékpár-utakkal rendelkező Dunapatajon és a hozzá tartozó Szeliden a náluk sem kevésbé hektikus időjárás ellenére megcsinálják.

Igaz, ott álldogáló vagy üldögélő közmunkásokkal sem találkoztunk. A parkgondozó teljesítmény Dunapatajon azért is szembetűnő, mert a nagyközség Szeliddel együtt a megye egyik legnagyobb zöld közterülettel rendelkező települése.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tények kedvéért azért érdemes elmondani, hogy május 2-án délelőtt és kora délután szinte valamennyi településen vágták a füvet, és ha egy jelképes rangsort felállítunk, annak második helyezettje fej-fej mellett Géderlak és Hajós.

Az élőmunka-igényes feladatot persze mindenhol kistraktorok, motoros kézi szerszámok is segítették.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dusnoki Csabát arról kérdeztük, milyen erőket tudnak mozgósítani annak érdekében, hogy évek óta szépen karbantartott közterületek, parkok díszítik Dunapatajt.

A polgármester elmondta: a nagyközségnek a Start mintaprogram keretében 85 közmunkása van, de azoknak nemcsak a parkok, közterületek gondozásában, hanem az önkormányzati mezőgazdasági földterületek megművelésében, a biomassza, azaz a fűtőanyag előállításában és más terülteken is feladatuk van. A munkálatokat az önkormányzat településgazdálkodási cége szervezi és irányítja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az idei szezonban 6 darab traktor, 2 darab fűnyíró kistraktor, és minimum 6, úgynevezett damilos fűnyíró van munkában. Azt lehet mondani, hogy a parkok, közterületek gondozásával állandóan 8-10 fő foglalkozik Dunapatajon és Szeliden és természetesen az oda vezető kerékpárút mentén. Ám ahogy többlet munkaerőre van igény, azt átcsoportosításokkal biztosítják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.
2017-09-20 22:45:31
A Paks II. beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, teljes összhangban az európai uniós követelményekkel – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerdán a leendő ötös és hatos blokk helyszínén, Pakson.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.