2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Parkgondozás, fűnyírás mesterfokon – Dunapataj lehet az etalon

Zsiga Ferenc  |  2017. 05. 04., 09:00

Rögtön az elején a nagy költő, Ady Endre, Sem utódja sem boldog őse című versének egy részletét ide citálva szeretném leszögezni, „Sem rokona, sem ismerőse/ Nem vagyok senkinek…”, tehát a kalocsai járás településein tett körutunk tapasztalatait összegezve kizárólag esztétikai alapon állítjuk: a parkgondozást, fűnyírást leginkább Dunapatajon végzik mesterfokon. A járás három városát (Kalocsa, Solt, Hajós), de az összes községet messze megelőzve Patajon és Szeliden láttunk olyan szépen karbantartott közterületeket, amelyeket bármelyik parkgondozó cég feltehetne a honlapjára.

Szándékosan nem készítettünk fotókat Kalocsa és más települések egyes, nem ritkán frekventált közterületeinek inkább szégyellni, mintsem megörökíteni való, helyenként botrányosan elhanyagolt állapotairól. Nem az ellenétek, sokkal inkább a szép, követendő példa bemutatását tűztük célul.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Képsorainkkal azt szeretnénk érzékeltetni: úgyis lehet, ahogyan azt a település-szerkezetből adódóan hatalmas parkokkal, közterületekkel, kerékpár-utakkal rendelkező Dunapatajon és a hozzá tartozó Szeliden a náluk sem kevésbé hektikus időjárás ellenére megcsinálják.

Igaz, ott álldogáló vagy üldögélő közmunkásokkal sem találkoztunk. A parkgondozó teljesítmény Dunapatajon azért is szembetűnő, mert a nagyközség Szeliddel együtt a megye egyik legnagyobb zöld közterülettel rendelkező települése.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tények kedvéért azért érdemes elmondani, hogy május 2-án délelőtt és kora délután szinte valamennyi településen vágták a füvet, és ha egy jelképes rangsort felállítunk, annak második helyezettje fej-fej mellett Géderlak és Hajós.

Az élőmunka-igényes feladatot persze mindenhol kistraktorok, motoros kézi szerszámok is segítették.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dusnoki Csabát arról kérdeztük, milyen erőket tudnak mozgósítani annak érdekében, hogy évek óta szépen karbantartott közterületek, parkok díszítik Dunapatajt.

A polgármester elmondta: a nagyközségnek a Start mintaprogram keretében 85 közmunkása van, de azoknak nemcsak a parkok, közterületek gondozásában, hanem az önkormányzati mezőgazdasági földterületek megművelésében, a biomassza, azaz a fűtőanyag előállításában és más terülteken is feladatuk van. A munkálatokat az önkormányzat településgazdálkodási cége szervezi és irányítja.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az idei szezonban 6 darab traktor, 2 darab fűnyíró kistraktor, és minimum 6, úgynevezett damilos fűnyíró van munkában. Azt lehet mondani, hogy a parkok, közterületek gondozásával állandóan 8-10 fő foglalkozik Dunapatajon és Szeliden és természetesen az oda vezető kerékpárút mentén. Ám ahogy többlet munkaerőre van igény, azt átcsoportosításokkal biztosítják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK