2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Télutó a Vadkerti - és a Szelidi tavon egy kis korcsolyázással, csúszkálással – Vigyázz a jégen!

Télutó a Vadkerti - és a Szelidi tavon egy kis korcsolyázással, csúszkálással – Vigyázz a jégen!
Zsiga Ferenc  |  2021. 02. 20., 08:37

A február 13-tól beköszöntött tartósan kemény hideg legelőször az alacsony vízállású Vadkerti-tó felszínét változtatta jégtükörré. Amikor a jég megfelelő vastagságúra hízott, a tavat szülői felügyelet mellett elsősorban csúszkáló, korcsolyázó gyerekek lepték el, hogy élvezzék az elmúlt télen nélkülözött kedvtelésüket.

E cikk írásakor, február 19-én, pénteken a két napja tartó felmelegedés ellenére a kisebb súlyú gyerekeket még mindig biztonsággal megtartja a jég, de a parttól pár tíz méterrel beljebb menni aligha szabad, mert ha a jég esetleg beszakadna, ott a víz mélysége akár veszélyes is lehet.

Gyorsan hozzátesszük, a Vadkerti-tó főbejáratánál tábla tiltja, hogy bárki is a befagyott tó jegére lépjen! A kínálkozó lehetőséget azonban a tiltás ellenére sokan figyelmen kívül hagyják, esetükben nagyobb a csábítás, mint a veszélyérzet.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Amint azt tapasztaltuk, a Vadkerti üdülőövezetet és a tó partját érintő fejlesztések téli időszakban is éreztetik a hatásukat, a kisgyermekes családok ilyenkor is felkeresik a játszótereket, kipróbálják a szabadtéri eszközöket.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Február 14-én, vasárnap virradóra a Szelidi-tó széle a tó egész hosszában befagyott, ám ott a parttól néhány méterrel távolabb menni a nagyobb vízmélység miatt aligha érdemes , kár próbálkoznia azzal, hogy a jég biztonsággal megtart-e bennünket.

Szeliden nem is találkoztunk csúszkáló vagy korcsolyázó emberekkel, viszont a part menti sétány, a kerékpárút, a játszótér mágnesként vonzotta a kisgyermekes családokat,gyalogosan túrázókat, akik a dunapatajiak mellett elsősorban Kalocsáról és a környező településekről érkeztek.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ugyan nagy valószínűséggel már csak pár napig tart a télutó csúszkálásra alkalmas időszaka, felhívjuk a figyelmet: aszabad vizek felületén képződött jégrétegen tartózkodás életveszélyes lehet!

Jeges vízbe esve 1-2 perc alatt megkezdődik a kihűlés és 10 percen belül az eszméletünket is elveszítjük. Összefoglaltunk ezért számos fontos tanácsot, mely megtartása a jégen tartózkodást valóban örömmé teheti.

Mint Vadkerti-tónál tapasztaltuk, a jég látványa csábítóan hat a természetben tartózkodókra, ugyanakkor az eddig képződött jégréteg nem biztos, hogy mindenhol alkalmas a biztonságos sétára, vagy sportolásra.

Korcsolyázás tavakon:

 • Mindig tudjon rólunk valaki: hová megyünk, kivel, mikor, meddig.
 • Mindig legyen nálunk mobiltelefon, feltöltött akkumulátorral, lehetőleg vízhatlan tokban.
 • A jég felülete legyen összefüggő, sima felület, ne legyenek benne repedések, törések. A jég vastagsága legalább 12 cm legyen. A jég alatti vízmélység lehetőleg ne haladja meg a 120 cm-t.
 • Jelentős veszélyforrások a víz alatti áramlatok, ugyanis a jégen beszakadt és vízbe merült személyt a jégtábla alá sodorhatja.
 • Változó vízszintű vízterületeknél figyelembe kell venni, hogy a vízszint csökkenése esetén légréteg alakulhat ki a jég alatt, így az saját súlyától is meghajlik, kisebb terhelés hatására is könnyebben berepedhet, beszakadhat.
 • Nagyobb jégfelületen veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni.
 • Ha korcsolyázási szándékkal megyünk a jégre, vegyük figyelembe, hogy a korcsolya éle rendkívül kis felületre koncentrálja a viselője testsúlyát. A jeget így akár 30x nagyobb felületi nyomással terheljük, mintha cipőben lennénk.
 • Jégre egyedül ne menjünk, javasolt csoportosan, de lehetőleg a csoport tagjai se egymáshoz közeli helyen tartózkodjanak.
 • Ne távolodjunk el túlságosan a parttól, maradjunk partközelben. Köd esetén tájékozódni is nehezebb, mely nagy kiterjedésű tavak jegén jelenthet komoly problémát.


Kihűlés jeges vízben

Jeges vízben a kihűlés drasztikus gyorsasággal zajlik le, ezért a túlélési idő jelentősen lecsökken, mindössze néhány perc!

 • Kihűlés kezdete: 1-2 perc
 • Eszméletvesztés: 10 percen belül
 • Halál: 15 perctől


Jégről mentés eseténfokozott óvatossággal közelítsük meg a beszakadás helyszínét. A további beszakadás megelőzése érdekében

IGYEKEZZÜNK MINÉL NAGYOBB FELÜLETEN ELOSZTANI A JÉG TERHELÉSÉT A BESZAKADÁS KÖRNYEZETÉBEN: FEKÜDJÜNK HASRA A JÉGEN ÉS KÚSZVA KÖZELÍTSÜK MEG A BESZAKADT RÉSZT, VAGY HASZNÁLJUNK PALLÓT, SZÉLESEBB DESZKÁT.

Próbáljunk meg a bajba jutottnak biztonságos távolságból, kötéllel vagy hosszú faággal segíteni.

VESZÉLY ESETÉN A HASON KÚSZÁSSAL A PARTI BIZTONSÁGOS RÉSZEKRE IS ELJUTHATUNK, MEGELŐZVE BESZAKADÁSUNKAT.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A jég felülete legyen összefüggő, sima felület, ne legyenek benne repedések, törések!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A JÉGEN TARTÓZKODÁS ALAPVETŐ FELTÉTELE, HOGY MIELŐTT JÉGRE LÉPÜNK, GYŐZŐDJÜNK MEG ARRÓL, HOGY BIZTONSÁGOS-E A TERÜLET.


A hazai jogrendben a jégen tartózkodás is szabályozott tevékenység, amelyet ismerni kell és melynek rendelkezéseit a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. (XII. 27.) BM rendeletben találjuk meg, az alábbiak szerint:

„5. § (1) A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK