2024. 07. 19. péntek
Emília
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Egy éve van új polgármestere Dunaszentbenedeknek – Pezseg a közösségi élet, mini bölcsőde épül a faluban

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 15., 18:40

Közel egy éve, tavaly június 26-án választottak új polgármestert Dunaszentbenedeken. A tragikus hirtelenséggel elhunyt Vargyas Mihály polgármester tisztségére 9 jelölt közül nagy fölénnyel fia, Vargyas László nyerte el a szavazók bizalmát és foglalhatta el a polgármesteri széket. Amikor Vargyas Lászlót korábban nyilatkozatra kértük, az volt a kívánsága: adjunk egy kis időt, míg feldolgozza a történteket, megismerkedik az új feladattal, hiszen korábban vonulós tűzoltóként dolgozott. Szerencsére az édesapjával közös családi gazdálkodásnak, a fogathajtásnak, a községi ünnepeknek, eseményeknek köszönhetően kicsit mélyebben is belelátott a falu életébe, így egy év elteltével bizonyosan többet tud majd mondani. A már nem is annyira új polgármestert szeptember 11-i látogatásunk alkalmával a megválasztása óta eltelt időszak értékelésére kértük fel.

- Örömmel tölt el, hogy a lakosság nagy többsége részéről bizalmat kaptam, nagyon vigyázok arra, hogy ehhez a megtisztelő bizalomhoz méltó maradjak. Minden erőmmel és energiámmal azon vagyok, hogy édesapám nyomdokaiba lépve helyt álljak, folytassam azt a munkát, amit polgármesterként a képviselő-testület tagjainak, a hivatal, az intézmények vezetőinek, munkatársainak segítségével folytatott a faluban a 2008 – ban történt megválasztása óta, tehát négy cikluson, 16 éven keresztül.
Édesapám magasra tette a lécet, de most már úgy érzem, „felvettem a fonalat”. Mégis, számomra mi sem természetesebb, hogy a komolyabb döntések meghozatala előtt tanácsot kérek. Bizonyosan édesapám kiterjedt kapcsolatrendszerének, beágyazottságának köszönhető, hogy akihez tanácsért, véleményért, segítségért fordulok, ott empatikus hozzáállással találkozom, mindenhol nyílnak az ajtók, segítenek. Még sokat kell tanulnom, de már átlátom az önkormányzati, hivatali működést, gazdálkodást, a fejlesztések menetét, amelyhez a szomszédos települések mellett Dunapataj és a járás több polgármesterétől sok segítséget kapok. Úgy érzem, jó irányba megyünk, még ha az energiaválság okozta gazdasági nehézségek lenyomata nálunk is jelentkezik; szűkülő források, emelkedő kiadások mellett kell megtartani az önkormányzati szolgáltatások színvonalat, és a fejlesztéseket is folytatni szükséges. Otthon gyermekkorom óta azt láttam, tapasztaltam, hogy beosztással, tartalékok képzésével éljünk, felkészülve az esetleges nehezebb időszakokra. Így a nehézségek közepette is mindenből a maximumot próbáljuk kihozni, amihez a képviselő-testület, jegyző úr mellett valamennyi Dunaszentbenedekért felelősen gondolkodó, tenni akaró vállalkozó, szervezet, egyesület, a lakosság is partner, és nem utolsó sorban a feleségemtől, családomtól is nagyon sok támogatást, segítséget kapok. – mondta Vargyas László, aki a folytatásban az idei év közösségi életéről és fejlesztéseiről számolt be.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)


Közösségi élet

A 2023. évi költségvetés összeállítása már az én fő feladataim közé tartozott, így abban minden egyes, már hagyománnyá érett ünnep, rendezvény a költségek oldaláról is helyet kapott. A Lángos ünnepen, amit idén június 8-án tartottunk meg, a névadó lángos kemencében sütése, kóstolása, a hagyományok felelevenítése mellett a gyermekprogramok voltak központban. A lakosságot büszkeséggel eltöltő, neves díjakat elnyert Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport, a helyi Nyaka Erika és Tóth László szólótánca, a Bátyai Rozmaring Népdalkör fellépése, Megyesi Terézia és Nyaka Attila Fülöp Ferenc díjas szólótáncosok produkciója, az ismert és országosan is elismert Szakmári Kobolya Néptánccsoport műsora a szakemberek szerint még egy komolyabb néptáncos találkozónak is beillett volna. Mindez egyértelműen megmutatta, milyen jó, mennyire fiatalos lendületű nálunk a közösségi élet, mindenki megélhette, miért jó dunaszentbenedekinek lenni. A napra - mások és persze a saját véleményemre hagyatkozva – az Alsó - Duna Dunaszentbenedeknél legszebb partján megrendezett retro buli tette fel a koronát.
Ugyan magánszervezésben, de az önkormányzat támogatásával rendezték még a Duna-parton az I. Dunaszentbenedeki Halászléfőző Versenyt, amely mind gasztronómiai, mind közösségi eseményként kitűnően debütált, erre még a Dunán-túlról is több tucatnyian érkeztek. Ez is megmutatta, például a helyi vadásztársaságon keresztül, milyen komoly civil szervező és közösségi erő működik nálunk; és bár nem vagyunk nagyok, mégis, a településünknek megvan a maga sajátosan egyedülálló vonzereje és kisugárzása. Aligha vannak jobb alkalmak, hogy az ilyen rendezvényeken keresztül az összefogás, az összetartozás, a barátság élményét mélyebben megéljük.
Ezt csak fokozta a hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén megtartott Falunap, amely Bedi Gyulának, a szomszédos Uszód község polgármesterének, jegyzett fotóművésznek köszönhetően a Nemzetközi Magyar Fotószalon képeinek kiállításával kezdődött. Természetesen a programban a gyermekek szórakoztatása, a hagyományőrzés ezúttal is központi helyet foglalt el, de a főzőverseny és az immár kilencedik alkalommal megrendezett Pálinka és Párlatmustra is emelte a végig jó hangulatú rendezvény látogatóinak számát. Örömmel töltött el bennünket, hogy Falunapunkra a vajdasági Óbecséről érkezett Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör is ellátogatott, táncosaik is színesítették a programot. A nagyrendezvénynek ezúttal is a rendkívül jó adottságokkal rendelkező futballpálya és környezete adott helyet, így Dunaszentbenedek legnagyobb vállalkozása, a Qualitrans - Cargo szponzorálásának köszönhetően az Irigy Hónaljmirigy koncertre a településünk lélekszámát sokszorosan meghaladó embert kulturált, biztonságos körülmények között tudtuk fogadni. A szombat délelőtti programon nem tudtam részt venni, mert a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnökétől ezen a napon vettem át édesanyámmal, a családdal együtt az édesapámnak posztomusz megítélt kitüntetést, a Bács-Kiskun Vármegye Közigazgatásáért Díjat .
Az ünnepélyes megnyitón magam is elismeréseket adtam át a községért hosszú időn át kitartóan és magas színvonalon dolgozóknak. 

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Dunaszentbenedek Község közösségi munkájáért díjat vett át: Felnagy Istvánné,  Esztergomi Ferenc, Városi Jánosné,Kovács Lajosné ésTóth László.
Dunaszentbenedek Község hagyományainak ápolásáért díjban részesült Romsics Antal Imréné. Dunaszentbenedek Község Egészségéért Díjat vehetett át Danizs Józsefné.
A Rendezett környezetért és a Virágos Dunaszentbenedekért 11-en részesültek elismerésben. Hogy a képviselő-testület jó döntést hozott, azt az átadási ceremónián kitörő taps és ováció igazolta.

E hétvégén, szeptember 16-án, szombaton 12:30 órakor indul a hagyományos Szüreti felvonulás a faluban, amelyen legalább kilenc fogat, köztük a sajátjaim, számos lovas, és persze a viseletbe öltözött lányok és fiúk vesznek majd részt. A szüreti felvonulás talpig autentikus dunaszentbenedeki népviseletbe öltözött fiataljaival zeneszó mellett átvonulunk majd Uszódra és Géderlakra, ott is megmutatjuk magunkat. Szívesen várunk mindenkit, a menet 12:30 órakor indul a Tájháztól!– invitált bennünket is a polgármester a szüreti felvonulásra és mulatságra.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)


Fejlesztések

- Megválasztásom után két fontos, a korábbi fejlesztésből kimaradt járdaszakasz térkő-burkolattal való felújítása valósult meg.
Van egy már megnyert TOP Pluszos pályázatunk, amit még az édesapám vezette önkormányzat hozott tető alá, de a támogatói okiratot már én írtam alá.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)


Ez pár álmatlan éjszakát azért okozott, mert ahhoz, hogy a mini bölcsőde az óvoda mellé kerüljön, helyszínmódosításra volt szükség, és saját erőből, illetve a Paksi Atomerőmű támogatásával egy az óvodával szomszédos ingatlant kellett megvásárolni. Ehhez igazítva megtörténik a Rendezési Terv módosítása, majd a megvásárolt ingatlan elbontása után, jövő tavasszal, már az engedélyes tervek birtokában kezdődhez a közbeszerzés. Így szerencsés esetben 2024 nyarán a 7 fős mini bölcsőde építése megkezdődhet a falu központjában.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)


Az új önkormányzati szolgáltatás az óvoda intézményünkhöz tartozik majd. Ez a beruházás 110 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, amennyiben tarthatóak lesznek az építőipari árak. Ezzel azoknak a kisgyermekes családoknak kívánunk segítő kezet nyújtani,.amelyekben az anyuka vissza akar térni a munkaerő piacra. Ugyanakkor azt sem titkoljuk, hogy a fiataljaink helyben maradását ezzel is ösztönözni, segíteni kívánjuk.

Tavaly a Béke utca egy szakaszának útfelújítása is megtörtént, idén a Petőfi Sándor utca egy elmaradt járdaszakaszának térkővel történő megújítására nyílt meg a lehetőség. Ez friss hír, ugyanis a napokban értesítettek arról, hogy a Leader program pályázaton több mint 7 millió forintot nyertünk a község egyik leghosszabb utcája térköves burkolatának teljes befejezéséhez. Az ezért tett erőfeszítéseket ezúton is megköszönöm a pályázat előkészítőinek és a döntéshozóknak!– mondta Vargyas László, Dunaszentbenedek egy éve megválasztott polgármestere, akitől jó erőt, egészséget és kitartást kívánva azzal búcsúztunk: találkozunk a szüreti felvonuláson!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK