2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fedett közösségi térrel gazdagodik Dunaszentbenedek – Megújult a buszmegálló és a kerékpárút, térburkolatból járdák épülnek

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 12., 09:24

Hónapok óta komoly munkálatok folynak Dunaszentbenedek belterületén, hogy pályázati forrásokból még barátságosabb kép fogadja a községbe látogatókat, kulturáltabb kerékpárút, járdák, közösségi terek szolgálják a községben élőket. A településen 13 év után újabb öt évre polgármesternek választott Vargyas Mihállyal a lassan végéhez közeledő fejlesztéseket jártuk körbe.

Vargyas Mihály március végi látogatásunk után szívesen fogadott bennünket. Annál is inkább, mert amit márciusban még csak vizionált, azt most portálunknak a végső stádiumához közeledve mutathatta be.

A jellegzetes tornyos középületeiről, térburkolatos nagy parkolóiról, hangulatos településképéről, gyönyörű ártéri erdejéről, Duna-partjáról ismert Dunaszentbenedeken most lezáruló fejlesztésekről szólva Vargyas Mihály elmondta:

Dunaszentbenedek nagyon sokat köszönhet a Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak (JETA), amely rajtunk kívül nagy segítséget jelent a térségben lévő további 47 településnek. Ez nagy és kivételes lehetőség arra, hogy évről évre jól átgondoltan egy-egy olyan komolyabb fejlesztés valósuljon meg, amelyre más pályázatok nem adnak lehetőséget. A másik ilyen, nagyságrendjét tekintve hasonló pályázati forrást a megyei önkormányzat Területi Operatív Program (TOP) pályázata biztosítja.”Mint elhangzott, ez utóbbi finanszírozásában, 55 millió forint ráfordítással valósult meg a tavasszal befejezett egészségház és az étkezde teljes körű felújítása. Fűtéskorszerűsítés, szigetelés, vizesblokkok modernizálása történt a két épületben. Az étkezdénél az eszközbeszerzés is megvalósult.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Az Dunaszentbenedeki nagy kanyart uraló volt termelőszövetkezeti székházhoz érve a polgármester szólt arról is, hogy az önkormányzat megvásárolta a volt tsz - székházat. TOP pályázatot nyújtottak be, hogy kialakítsák az új fogorvosi rendelőt. Erre a célra 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a megyei önkormányzattól.

A volt tsz-székház korábban kihasználatlanul állt, várták, hogy milyen tartalommal tudnák megtölteni. Végül a fogorvosi ellátás kapott helyet, korszerű műszerekkel, röntgennel, de mellette egy szolgálati lakást is kialakítottak-fejtette ki a polgármester.

Mindebből látszik, hogy Dunaszentbenedek talán aprónak tűnő, de folyamatos lépésekkel halad előre, hogy egy élhető, kulturált, mások számára is vonzó településsé váljon. Ahogy említettem, a fejlődés motorját az elnyert JETA és TOP pályázatok adják, a 2019. évi költségvetést tekintve összesen 210 millió forintból gazdálkodó Dunaszentbenedeken – hangsúlyozta Vargyas Mihály.

A megújult kerékpárúthoz érve Vargyas Mihály a COOP áruház előtt folyamatban lévő munkálatokról szólva emlékeztetett: idén az egyik leglátványosabb fejlesztés valósul meg az áruház, a buszmegálló és a piactér környezetében.

A falu földrajzi közepének tekinthető területen 36 millió forint TOP pályázati forrást fordítanak ennek a területnek a megújítására. A hamarosan befejeződő fejlesztés része a régi járdaszakaszok térburkolatra cserélése, a kerékpárút felújítása, a buszmegálló és környezete újjáépítése.

A POLGÁRMESTER SZERINT A FEJLESZTÉSEK SORÁBAN IGAZI KÜLÖNLEGESSÉG, HOGY A COOP ÁRUHÁZ ELŐTTI BUSZMEGÁLLÓT ÉS ANNAK KÖRNYÉKÉT LEFEDIK, HOGY OTT EGY OLYAN KÖZÖSSÉGI TÉR ALAKULJON KI, AMELY ROSSZ IDŐ ESETÉN IS HELYET BIZTOSÍT A VÁSÁRLÁS, VAGY UTAZÁS ELŐTT, VÉGÉN ÖSSZEFUTÓ EMBEREKNEK EGY KIS TALÁLKOZÁSRA, BESZÉLGETÉSRE.

Vargyas Mihály azt is megosztotta velünk, hogy a régi járdák térburkolatból készült járdára való cserélése nem áll meg, az a Faluház irányába folytatódik.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A településvezető szólt arról is, hogy a mintegy 820 lelket számláló Dunaszentbenedeken megállt a lakosság számának csökkenése. Ez annak is köszönhető, hogy megnőtt az érdeklődés a falu iránt. Ebben szerepe van annak, hogy a középületek szinte kivétel nélkül rendben vannak, rendezett közterületek fogadják az ide érkezőket és a Duna-part is egyre népszerűbb.

A benedeki Duna-part idén nyáron is szinte mágnesként vonzotta a vízitúrázókat, kempingezőket, biciklis turistákat, de még Paksról is sokan átcsónakáztak egy kis sülthalra, sörre, dunai fürdőzésre – mondta Vargyas Mihály.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés