2018. 01. 18. csütörtök
Piroska
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

TOP – Bevált a megyei elosztási rendszer

Illés György Cinó  |  2017. 10. 31., 16:53

A kalocsai járás polgármesterei találkoztak múlt csütörtök délelőtt, hogy megvitassák a térség települései együttműködésének aktuális kérdéseit, illetve a polgármesterek munkáját segítő tájékoztatókat hallgassanak meg. A rendezvény vendége volt Font Sándor országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is, aki szólt a térség lehetőségeiről a paksi bővítéssel összefüggő, úgynevezett „kerítésen kívüli infrastrukturális beruházások” kapcsán, köztük a Duna-híd és a hozzá vezető utak megvalósításának lépéseiről, pillanatnyi helyzetéről, illetve a kórház további fejlesztésének terveiről tájékoztatva. Emellett Font Sándor beszámolt a TOP-pályázatok lebonyolításának tapasztalatairól és a nyertesek előtt álló feladatokról, köztük az idő előrehaladtával megnövekedett költségigényekről és az erre adható megoldásokról.

A Kalocsai Járás polgármesterei tanácskoztak múlt csütörtökön Dunaszentbenedeken a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltségének szervezésében. Ez már a második hasonló egyeztetés volt a járás települési elöljárói közt, az első alkalmat idén tavasszal tartották Hajóson.

Az akkori alkalomhoz hasonlóan a rendezvényt most is megtisztelő Font Sándor a térség polgármesterei előtt a TOP pályázatokkal kapcsolatban elmondta: beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Bács-Kiskun megyében választott pályázat-elbírálási, illetve forráselosztási módszer.

E szerint több tárgyalásos körben mérték föl előzetesen az igényeket, egyeztetve a települések közt a túligénylések elkerülésére. Ezáltal a szakmailag megfelelően előkészített projektek szinte biztosra vehetik a támogatás elnyerését.

Ugyanakkor Font Sándor arról is őszinte szavakkal szólt, hogy számos projekt kapcsán érkeztek visszajelzések, hogy időközben megemelkedtek a várható költségek.

AZ ILYEN, EXTRA KÖLTSÉGEK FEDEZETÉRE A RENDSZERBEN NINCSEN TÖBBLETFORRÁS, EZÉRT AZOKAT VAGY ÖNRÉSZBŐL, VAGY HITELBŐL, VAGY A SZÜKSÉGES KERETET A TELEPÜLÉS MÁS PROJEKTJÉRŐL VALÓ LEMONDÁSSAL FÖLSZABADÍTVA KELL ELŐTEREMTENI.

Végső megoldásként a hitelfölvétel lehetősége is szóba kerülhet, ami függ a település hitelképességétől, és kormányzati engedélyhez kötött. Amennyiben valamely település mégis ezt választja a képviselő vállalja a közvetítői szerepet a kormányzat felé.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Mint Font fogalmazott, a Területfejlesztési Operatív Program terén sok újdonság nincs, időbeli előrehaladásról tudott csak egyelőre beszámolni. Ám amint hozzátette:

BIZTOSAN ELUTASÍTOTT PÁLYÁZATRÓL EGYELŐRE NINCS HÍR.

Amint városunk pályázatai kapcsán is értesülhettünk róla, zajlik a második körös pályáztatás. A kétkörös pályáztatás célja az volt, hogy minden település valamely számára fontos nagy beruházást megvalósíthasson. Máshol a források lehatárolása után kiírták a pályázatokat, és így mostanára kemény harcok alakultak ki a pályázók közt.

Nem ragadhat bent EU-s pénz

Font elismerte, hogy a megyénkben lefolytatott, igen szoros egyeztetések nem voltak feszültségektől mentesek, mivel voltak népszerűbb és kevésbé kedvelt pályázati jogcímek.

De nekem mint fejlesztési biztosnak kötelességem, hogy az összes pénzt lefedjük a megyében, és nehogy visszaadjunk bármennyi pénzt is az EU asztalára – mondta Font Sándor, hozzátéve, hogy kormányzati feltétel, hogy az EU által fejlesztésre fölkínált pénzt vissza nem adunk.

A fejlesztési biztos úgy vélte, hogy aki súlyos szakmai, technikai, alaki hibát nem vétett, annak zöld utat kapott az igénylése. A második körben azonban izgalmas fordulat következett be. Időközben ugyanis az első körben elnyert pályázatokkal kapcsolatban számos visszajelzés érkezett, hogy az elnyert összegből – főként a költségek emelkedése miatt – a tervezett projektet nem tudják megvalósítani.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Sok a többletforrás-igény

Oláh Gábor helyettes államtitkár, a TOP pályázatok első számú felelőse kiadott egy körlevelet a megyei közgyűlésvezetőknek, hogy mérjék föl az ilyen okból hiányzó források mértékét. Ezt követően elvi döntést kellett hozni arról, hogy milyen módon lehet kompenzálni a többletigényeket – ismertette a képviselő a legújabb fejleményeket a többletforrások tekintetében.

Font elmondta: fölmerült, hogy a második pályázati körre elkülönített forrásmaradványból kipótolják a hiányzó összegeket, ez esetben viszont azok, akik a második körben tudtak pályázatot benyújtani – így városunk is –, hátrányba kerültek volna a forrás elosztásánál.
Font Sándor ezzel kapcsolatban végleges döntésről egyelőre nem tudott beszámolni, de ismertette saját fölterjesztett javaslatát.
E szerint:

Amelyik településnek többletforrás igénye van, az oldja meg a „településen belül”. Ez azt jelentené, hogy ha van más pályázatuk, amelyről, vagy amelynek egy részéről az adott értékben le tudnak mondani, akkor annak a pályázatnak a visszavonásával, illetőleg módosításával fölszabadított forrást a prioritást élvező projekt többletforrás-igényére fordíthatják.

Gyakori azonban, hogy kistelepülések csak egy-egy pályázatot tudtak beadni. Az ő részükről az önerő mellé tételét javasolta Font Sándor, hozzátéve, hogy az, hogy ennek fedezete mi lesz, az egyelőre nem látható. Szóba jöhető forrásnak mondta a hitelfelvételt, emlékeztetve azonban, hogy ahhoz a település adóerő-képességének függvényében elnyerhető belügyminisztériumi jóváhagyásra is szükség volna.

Más megyékben drasztikusabb a helyzet: ott

a második körös pályázatnál húznak egy vonalat, és ezek nyertek, ezek nem nyertek. Főleg azon megyék járnak el így, ahol nem volt előzetes egyeztetéssorozat. Font Sándor azonban ezt a megoldást igyekszik elkerülni, mert úgy véli, azzal a kis települések teljesen kiesnének az eséllyel pályázók közül, esetleg egyáltalán nem nyernének.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Még nem ismertek a tényleges számok

Az első körös, nyertes pályázatok most kerülnek a közbeszereztetési szakaszba, ezért – amint Font rámutatott – nem is tudtak pontos választ adni Oláh Gábornak, hiszen egyelőre csak a tervezett költségek ismertek, a vállalkozók ajánlatai nem.

Az olvasóink számára az óvodaépítési pályázatunk kalandos előélete kapcsán is már megismert azon információ is elhangzott, hogy

A PROJEKTEK KÖLTSÉGVONZATÁNAK EMELKEDÉSÉT ELSŐSORBAN AZ ÉPÍTŐIPAR ÁRSZÍNVONALÁNAK AZ INFLÁCIÓT MEGHALADÓ ÉRTÉKŰ EMELKEDÉSE OKOZZA.

Mivel a beruházások nagy többsége valamilyen mértékű építési munkát is tartalmaz, így ennek hatása alól a pályázók nem tudják kivonni magukat.

Font rámutatott, hogy a többletforrás-igény fedezésére a nagyobb települések, nagy városok előnyösebb helyzetben vannak, főképp a nagyobb súly- és iparűzési adóbevétel miatt. Ezért leszögezte:

HA NAGY PÉNZSZŰKE LESZ, AKKOR A KIS TELEPÜLÉSEKET FOGJA VÉDENI FONT SÁNDOR.

A képviselő úgy vélte, hogy egyelőre nem látható, hogy a következő időszakban a jelenlegihez hasonló mértékű fejlesztési forrás megnyílik-e. A nagyobb városok, mint Baja, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza valószínűleg a néhány év múlva rendelkezésre álló forrásokból is meg tudják majd valósítani a most esetleg elmaradó fejlesztéseket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Nem lesz pluszpénz

A kormány azt jelezte forrás ráemelést nem tervez – mondta Font Sándor, ezért arra szólította föl a polgármestereket, hogy

Készüljünk úgy, hogy nincs további forrásigény-bejelentés! A fejlesztési biztos azonban csöndben azt is megjegyezte, hogy a tapasztalatok szerint az objektív okokból forráshiánnyal küzdő beruházásokat eddig a kormányzat kisegítette a bajból, amit a gazdaság jó teljesítőképessége tett lehetővé.

Ennek lehetőségét most sem zárhatjuk ki, amennyiben tartjuk a 4% körüli GDP-növekedést, azonban a kormányzat minden tárgyaló felet feszes tárgyalások lefolytatására kért, mivel ezúttal tömeges többletigény jelentkezése várható a korábbi egyedi esetekkel ellentétben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018. 01. 15., 08:28
A II. Magyar Hadsereg doni katasztrófájának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést január 14-én vasárnap délelőtt Benedek György szobrászművész 2000-ben emelt emlékművénél Kalocsa Város Önkormányzatának szervezésében.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>
2018. 01. 16., 20:54
Beszélik, hogy még ma is messzire elér a keze a Parkgondozó Kft. ügyvezetőjének, aki korábban alpolgármesterként a város második embere volt, No, de azt senki sem gondolta volna, hogy még ezt is el tudja intézni! Még >>>
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Közel 25 évnyi szolgálat után, 2018. január 13-án ünnepélyes keretek között búcsúztatták a Portugál Légierő Dassault/Dornier Alpha Jet flottáját. A kiképző repülőgépek ceremóniájának a Beja légibázis (Base Aérea N.º 11) adott otthont.
Több dél-koreai hírportál a napokban arról számolt be, hogy 2018. január 10-én a Dél-koreai Tengerészgyalogság átvehette az első 2 MUH-1 Marineon típusú többcélú helikopterét.
2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendel az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.