2018. 03. 21. szerda
Benedek
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

TOP – Bevált a megyei elosztási rendszer

Illés György Cinó  |  2017. 10. 31., 16:53

A kalocsai járás polgármesterei találkoztak múlt csütörtök délelőtt, hogy megvitassák a térség települései együttműködésének aktuális kérdéseit, illetve a polgármesterek munkáját segítő tájékoztatókat hallgassanak meg. A rendezvény vendége volt Font Sándor országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is, aki szólt a térség lehetőségeiről a paksi bővítéssel összefüggő, úgynevezett „kerítésen kívüli infrastrukturális beruházások” kapcsán, köztük a Duna-híd és a hozzá vezető utak megvalósításának lépéseiről, pillanatnyi helyzetéről, illetve a kórház további fejlesztésének terveiről tájékoztatva. Emellett Font Sándor beszámolt a TOP-pályázatok lebonyolításának tapasztalatairól és a nyertesek előtt álló feladatokról, köztük az idő előrehaladtával megnövekedett költségigényekről és az erre adható megoldásokról.

A Kalocsai Járás polgármesterei tanácskoztak múlt csütörtökön Dunaszentbenedeken a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltségének szervezésében. Ez már a második hasonló egyeztetés volt a járás települési elöljárói közt, az első alkalmat idén tavasszal tartották Hajóson.

Az akkori alkalomhoz hasonlóan a rendezvényt most is megtisztelő Font Sándor a térség polgármesterei előtt a TOP pályázatokkal kapcsolatban elmondta: beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Bács-Kiskun megyében választott pályázat-elbírálási, illetve forráselosztási módszer.

E szerint több tárgyalásos körben mérték föl előzetesen az igényeket, egyeztetve a települések közt a túligénylések elkerülésére. Ezáltal a szakmailag megfelelően előkészített projektek szinte biztosra vehetik a támogatás elnyerését.

Ugyanakkor Font Sándor arról is őszinte szavakkal szólt, hogy számos projekt kapcsán érkeztek visszajelzések, hogy időközben megemelkedtek a várható költségek.

AZ ILYEN, EXTRA KÖLTSÉGEK FEDEZETÉRE A RENDSZERBEN NINCSEN TÖBBLETFORRÁS, EZÉRT AZOKAT VAGY ÖNRÉSZBŐL, VAGY HITELBŐL, VAGY A SZÜKSÉGES KERETET A TELEPÜLÉS MÁS PROJEKTJÉRŐL VALÓ LEMONDÁSSAL FÖLSZABADÍTVA KELL ELŐTEREMTENI.

Végső megoldásként a hitelfölvétel lehetősége is szóba kerülhet, ami függ a település hitelképességétől, és kormányzati engedélyhez kötött. Amennyiben valamely település mégis ezt választja a képviselő vállalja a közvetítői szerepet a kormányzat felé.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Mint Font fogalmazott, a Területfejlesztési Operatív Program terén sok újdonság nincs, időbeli előrehaladásról tudott csak egyelőre beszámolni. Ám amint hozzátette:

BIZTOSAN ELUTASÍTOTT PÁLYÁZATRÓL EGYELŐRE NINCS HÍR.

Amint városunk pályázatai kapcsán is értesülhettünk róla, zajlik a második körös pályáztatás. A kétkörös pályáztatás célja az volt, hogy minden település valamely számára fontos nagy beruházást megvalósíthasson. Máshol a források lehatárolása után kiírták a pályázatokat, és így mostanára kemény harcok alakultak ki a pályázók közt.

Nem ragadhat bent EU-s pénz

Font elismerte, hogy a megyénkben lefolytatott, igen szoros egyeztetések nem voltak feszültségektől mentesek, mivel voltak népszerűbb és kevésbé kedvelt pályázati jogcímek.

De nekem mint fejlesztési biztosnak kötelességem, hogy az összes pénzt lefedjük a megyében, és nehogy visszaadjunk bármennyi pénzt is az EU asztalára – mondta Font Sándor, hozzátéve, hogy kormányzati feltétel, hogy az EU által fejlesztésre fölkínált pénzt vissza nem adunk.

A fejlesztési biztos úgy vélte, hogy aki súlyos szakmai, technikai, alaki hibát nem vétett, annak zöld utat kapott az igénylése. A második körben azonban izgalmas fordulat következett be. Időközben ugyanis az első körben elnyert pályázatokkal kapcsolatban számos visszajelzés érkezett, hogy az elnyert összegből – főként a költségek emelkedése miatt – a tervezett projektet nem tudják megvalósítani.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Sok a többletforrás-igény

Oláh Gábor helyettes államtitkár, a TOP pályázatok első számú felelőse kiadott egy körlevelet a megyei közgyűlésvezetőknek, hogy mérjék föl az ilyen okból hiányzó források mértékét. Ezt követően elvi döntést kellett hozni arról, hogy milyen módon lehet kompenzálni a többletigényeket – ismertette a képviselő a legújabb fejleményeket a többletforrások tekintetében.

Font elmondta: fölmerült, hogy a második pályázati körre elkülönített forrásmaradványból kipótolják a hiányzó összegeket, ez esetben viszont azok, akik a második körben tudtak pályázatot benyújtani – így városunk is –, hátrányba kerültek volna a forrás elosztásánál.
Font Sándor ezzel kapcsolatban végleges döntésről egyelőre nem tudott beszámolni, de ismertette saját fölterjesztett javaslatát.
E szerint:

Amelyik településnek többletforrás igénye van, az oldja meg a „településen belül”. Ez azt jelentené, hogy ha van más pályázatuk, amelyről, vagy amelynek egy részéről az adott értékben le tudnak mondani, akkor annak a pályázatnak a visszavonásával, illetőleg módosításával fölszabadított forrást a prioritást élvező projekt többletforrás-igényére fordíthatják.

Gyakori azonban, hogy kistelepülések csak egy-egy pályázatot tudtak beadni. Az ő részükről az önerő mellé tételét javasolta Font Sándor, hozzátéve, hogy az, hogy ennek fedezete mi lesz, az egyelőre nem látható. Szóba jöhető forrásnak mondta a hitelfelvételt, emlékeztetve azonban, hogy ahhoz a település adóerő-képességének függvényében elnyerhető belügyminisztériumi jóváhagyásra is szükség volna.

Más megyékben drasztikusabb a helyzet: ott

a második körös pályázatnál húznak egy vonalat, és ezek nyertek, ezek nem nyertek. Főleg azon megyék járnak el így, ahol nem volt előzetes egyeztetéssorozat. Font Sándor azonban ezt a megoldást igyekszik elkerülni, mert úgy véli, azzal a kis települések teljesen kiesnének az eséllyel pályázók közül, esetleg egyáltalán nem nyernének.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Még nem ismertek a tényleges számok

Az első körös, nyertes pályázatok most kerülnek a közbeszereztetési szakaszba, ezért – amint Font rámutatott – nem is tudtak pontos választ adni Oláh Gábornak, hiszen egyelőre csak a tervezett költségek ismertek, a vállalkozók ajánlatai nem.

Az olvasóink számára az óvodaépítési pályázatunk kalandos előélete kapcsán is már megismert azon információ is elhangzott, hogy

A PROJEKTEK KÖLTSÉGVONZATÁNAK EMELKEDÉSÉT ELSŐSORBAN AZ ÉPÍTŐIPAR ÁRSZÍNVONALÁNAK AZ INFLÁCIÓT MEGHALADÓ ÉRTÉKŰ EMELKEDÉSE OKOZZA.

Mivel a beruházások nagy többsége valamilyen mértékű építési munkát is tartalmaz, így ennek hatása alól a pályázók nem tudják kivonni magukat.

Font rámutatott, hogy a többletforrás-igény fedezésére a nagyobb települések, nagy városok előnyösebb helyzetben vannak, főképp a nagyobb súly- és iparűzési adóbevétel miatt. Ezért leszögezte:

HA NAGY PÉNZSZŰKE LESZ, AKKOR A KIS TELEPÜLÉSEKET FOGJA VÉDENI FONT SÁNDOR.

A képviselő úgy vélte, hogy egyelőre nem látható, hogy a következő időszakban a jelenlegihez hasonló mértékű fejlesztési forrás megnyílik-e. A nagyobb városok, mint Baja, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza valószínűleg a néhány év múlva rendelkezésre álló forrásokból is meg tudják majd valósítani a most esetleg elmaradó fejlesztéseket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Nem lesz pluszpénz

A kormány azt jelezte forrás ráemelést nem tervez – mondta Font Sándor, ezért arra szólította föl a polgármestereket, hogy

Készüljünk úgy, hogy nincs további forrásigény-bejelentés! A fejlesztési biztos azonban csöndben azt is megjegyezte, hogy a tapasztalatok szerint az objektív okokból forráshiánnyal küzdő beruházásokat eddig a kormányzat kisegítette a bajból, amit a gazdaság jó teljesítőképessége tett lehetővé.

Ennek lehetőségét most sem zárhatjuk ki, amennyiben tartjuk a 4% körüli GDP-növekedést, azonban a kormányzat minden tárgyaló felet feszes tárgyalások lefolytatására kért, mivel ezúttal tömeges többletigény jelentkezése várható a korábbi egyedi esetekkel ellentétben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-19 10:10:38
Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók 2018. március 19-én kérhetik utoljára a szja-bevallás tervezet postázását levélben, sms-ben vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, telefonon, valamint az ügyfélszolgálatokon – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.