2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

TOP – Bevált a megyei elosztási rendszer

Illés György Cinó  |  2017. 10. 31., 16:53

A kalocsai járás polgármesterei találkoztak múlt csütörtök délelőtt, hogy megvitassák a térség települései együttműködésének aktuális kérdéseit, illetve a polgármesterek munkáját segítő tájékoztatókat hallgassanak meg. A rendezvény vendége volt Font Sándor országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is, aki szólt a térség lehetőségeiről a paksi bővítéssel összefüggő, úgynevezett „kerítésen kívüli infrastrukturális beruházások” kapcsán, köztük a Duna-híd és a hozzá vezető utak megvalósításának lépéseiről, pillanatnyi helyzetéről, illetve a kórház további fejlesztésének terveiről tájékoztatva. Emellett Font Sándor beszámolt a TOP-pályázatok lebonyolításának tapasztalatairól és a nyertesek előtt álló feladatokról, köztük az idő előrehaladtával megnövekedett költségigényekről és az erre adható megoldásokról.

A Kalocsai Járás polgármesterei tanácskoztak múlt csütörtökön Dunaszentbenedeken a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltségének szervezésében. Ez már a második hasonló egyeztetés volt a járás települési elöljárói közt, az első alkalmat idén tavasszal tartották Hajóson.

Az akkori alkalomhoz hasonlóan a rendezvényt most is megtisztelő Font Sándor a térség polgármesterei előtt a TOP pályázatokkal kapcsolatban elmondta: beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Bács-Kiskun megyében választott pályázat-elbírálási, illetve forráselosztási módszer.

E szerint több tárgyalásos körben mérték föl előzetesen az igényeket, egyeztetve a települések közt a túligénylések elkerülésére. Ezáltal a szakmailag megfelelően előkészített projektek szinte biztosra vehetik a támogatás elnyerését.

Ugyanakkor Font Sándor arról is őszinte szavakkal szólt, hogy számos projekt kapcsán érkeztek visszajelzések, hogy időközben megemelkedtek a várható költségek.

AZ ILYEN, EXTRA KÖLTSÉGEK FEDEZETÉRE A RENDSZERBEN NINCSEN TÖBBLETFORRÁS, EZÉRT AZOKAT VAGY ÖNRÉSZBŐL, VAGY HITELBŐL, VAGY A SZÜKSÉGES KERETET A TELEPÜLÉS MÁS PROJEKTJÉRŐL VALÓ LEMONDÁSSAL FÖLSZABADÍTVA KELL ELŐTEREMTENI.

Végső megoldásként a hitelfölvétel lehetősége is szóba kerülhet, ami függ a település hitelképességétől, és kormányzati engedélyhez kötött. Amennyiben valamely település mégis ezt választja a képviselő vállalja a közvetítői szerepet a kormányzat felé.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Mint Font fogalmazott, a Területfejlesztési Operatív Program terén sok újdonság nincs, időbeli előrehaladásról tudott csak egyelőre beszámolni. Ám amint hozzátette:

BIZTOSAN ELUTASÍTOTT PÁLYÁZATRÓL EGYELŐRE NINCS HÍR.

Amint városunk pályázatai kapcsán is értesülhettünk róla, zajlik a második körös pályáztatás. A kétkörös pályáztatás célja az volt, hogy minden település valamely számára fontos nagy beruházást megvalósíthasson. Máshol a források lehatárolása után kiírták a pályázatokat, és így mostanára kemény harcok alakultak ki a pályázók közt.

Nem ragadhat bent EU-s pénz

Font elismerte, hogy a megyénkben lefolytatott, igen szoros egyeztetések nem voltak feszültségektől mentesek, mivel voltak népszerűbb és kevésbé kedvelt pályázati jogcímek.

De nekem mint fejlesztési biztosnak kötelességem, hogy az összes pénzt lefedjük a megyében, és nehogy visszaadjunk bármennyi pénzt is az EU asztalára – mondta Font Sándor, hozzátéve, hogy kormányzati feltétel, hogy az EU által fejlesztésre fölkínált pénzt vissza nem adunk.

A fejlesztési biztos úgy vélte, hogy aki súlyos szakmai, technikai, alaki hibát nem vétett, annak zöld utat kapott az igénylése. A második körben azonban izgalmas fordulat következett be. Időközben ugyanis az első körben elnyert pályázatokkal kapcsolatban számos visszajelzés érkezett, hogy az elnyert összegből – főként a költségek emelkedése miatt – a tervezett projektet nem tudják megvalósítani.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Sok a többletforrás-igény

Oláh Gábor helyettes államtitkár, a TOP pályázatok első számú felelőse kiadott egy körlevelet a megyei közgyűlésvezetőknek, hogy mérjék föl az ilyen okból hiányzó források mértékét. Ezt követően elvi döntést kellett hozni arról, hogy milyen módon lehet kompenzálni a többletigényeket – ismertette a képviselő a legújabb fejleményeket a többletforrások tekintetében.

Font elmondta: fölmerült, hogy a második pályázati körre elkülönített forrásmaradványból kipótolják a hiányzó összegeket, ez esetben viszont azok, akik a második körben tudtak pályázatot benyújtani – így városunk is –, hátrányba kerültek volna a forrás elosztásánál.
Font Sándor ezzel kapcsolatban végleges döntésről egyelőre nem tudott beszámolni, de ismertette saját fölterjesztett javaslatát.
E szerint:

Amelyik településnek többletforrás igénye van, az oldja meg a „településen belül”. Ez azt jelentené, hogy ha van más pályázatuk, amelyről, vagy amelynek egy részéről az adott értékben le tudnak mondani, akkor annak a pályázatnak a visszavonásával, illetőleg módosításával fölszabadított forrást a prioritást élvező projekt többletforrás-igényére fordíthatják.

Gyakori azonban, hogy kistelepülések csak egy-egy pályázatot tudtak beadni. Az ő részükről az önerő mellé tételét javasolta Font Sándor, hozzátéve, hogy az, hogy ennek fedezete mi lesz, az egyelőre nem látható. Szóba jöhető forrásnak mondta a hitelfelvételt, emlékeztetve azonban, hogy ahhoz a település adóerő-képességének függvényében elnyerhető belügyminisztériumi jóváhagyásra is szükség volna.

Más megyékben drasztikusabb a helyzet: ott

a második körös pályázatnál húznak egy vonalat, és ezek nyertek, ezek nem nyertek. Főleg azon megyék járnak el így, ahol nem volt előzetes egyeztetéssorozat. Font Sándor azonban ezt a megoldást igyekszik elkerülni, mert úgy véli, azzal a kis települések teljesen kiesnének az eséllyel pályázók közül, esetleg egyáltalán nem nyernének.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Még nem ismertek a tényleges számok

Az első körös, nyertes pályázatok most kerülnek a közbeszereztetési szakaszba, ezért – amint Font rámutatott – nem is tudtak pontos választ adni Oláh Gábornak, hiszen egyelőre csak a tervezett költségek ismertek, a vállalkozók ajánlatai nem.

Az olvasóink számára az óvodaépítési pályázatunk kalandos előélete kapcsán is már megismert azon információ is elhangzott, hogy

A PROJEKTEK KÖLTSÉGVONZATÁNAK EMELKEDÉSÉT ELSŐSORBAN AZ ÉPÍTŐIPAR ÁRSZÍNVONALÁNAK AZ INFLÁCIÓT MEGHALADÓ ÉRTÉKŰ EMELKEDÉSE OKOZZA.

Mivel a beruházások nagy többsége valamilyen mértékű építési munkát is tartalmaz, így ennek hatása alól a pályázók nem tudják kivonni magukat.

Font rámutatott, hogy a többletforrás-igény fedezésére a nagyobb települések, nagy városok előnyösebb helyzetben vannak, főképp a nagyobb súly- és iparűzési adóbevétel miatt. Ezért leszögezte:

HA NAGY PÉNZSZŰKE LESZ, AKKOR A KIS TELEPÜLÉSEKET FOGJA VÉDENI FONT SÁNDOR.

A képviselő úgy vélte, hogy egyelőre nem látható, hogy a következő időszakban a jelenlegihez hasonló mértékű fejlesztési forrás megnyílik-e. A nagyobb városok, mint Baja, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza valószínűleg a néhány év múlva rendelkezésre álló forrásokból is meg tudják majd valósítani a most esetleg elmaradó fejlesztéseket.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Nem lesz pluszpénz

A kormány azt jelezte forrás ráemelést nem tervez – mondta Font Sándor, ezért arra szólította föl a polgármestereket, hogy

Készüljünk úgy, hogy nincs további forrásigény-bejelentés! A fejlesztési biztos azonban csöndben azt is megjegyezte, hogy a tapasztalatok szerint az objektív okokból forráshiánnyal küzdő beruházásokat eddig a kormányzat kisegítette a bajból, amit a gazdaság jó teljesítőképessége tett lehetővé.

Ennek lehetőségét most sem zárhatjuk ki, amennyiben tartjuk a 4% körüli GDP-növekedést, azonban a kormányzat minden tárgyaló felet feszes tárgyalások lefolytatására kért, mivel ezúttal tömeges többletigény jelentkezése várható a korábbi egyedi esetekkel ellentétben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 11. 15., 21:36
A reformáció 500 éves évfordulójának ünnepségei szolgáltattak apropót a mezőbergenyei Kálvin-szobor felállításához. A fölavatott szobor a kalocsai Farkas Tibort alkotása. Nemrégiben a fővárosban is kiállítása volt Farkas Tibor szobrászművésznek, méghozzá az egész eddigi életművét felölelő válogatással. Mindezek kapcsán készült vele interjú.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>
2017. 11. 16., 17:46
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalocsai Mikulásfutás és bringázás esemény a Futóbarátok által. Még >>>
2017. 11. 15., 19:40
Szent Asztrik érsek liturgikus ünnepén, november 12-én délelőtt tíz órakor tartották a főszékesegyházban azt az istentiszteletet, amire az államfő is ellátogatott. Még >>>
2017. 11. 14., 22:11
Dani úton volt a forradalom 61. – és a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulóján. A hosszú vonatozás alkalmat adott neki egy mély és őszinte elmélkedésre, s arra, hogy visszatekintsen a forradalomra, az azóta eltelt időre, benne saját életére, és a mienkre is. Nagyon mai tükörből… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.