2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Tovább szépül Dunaszentbenedek központja – Megújul a buszmegálló és a kerékpárút, díszburkolatból járdát építenek

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 29., 10:32

„A község szerencsés településszerkezete is hozzájárul ahhoz, hogy amit a Dunaszentbenedeken áthaladók csak részben látnak: a községháza, egészségház, étkezde, óvoda, művelődési ház energetikai korszerűsítése, kívül-belül történő modernizálása után igazi kisvárosias kép fogadja a községbe látogatókat”- fogalmazott március 25-i látogatásunk alkalmával Dunaszentbenedek község polgármestere. Vargyas Mihály 13 éve vezetője a községnek, előtte nyolc éven át alpolgármesterként szolgálta a falut. A jellegzetes tornyos középületeiről, díszburkolatos nagy parkolóiról, hangulatos településképéről, gyönyörű ártéri erdejéről, Duna-partjáról ismert Dunaszentbenedek most lezáruló és idén induló fejlesztéseiről Vargyas Mihállyal beszélgettünk.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

- Polgármester úr! Talán nem túlzás, hogy a művelődési ház sarkánál lévő nagy kanyaron innen és túl lévő középületeket látva nagyon sok város megirigyelhetné azt a településképet, rendezettséget és kulturált környezetet, amivel Dunaszentbenedeken találkozunk. Ez a jelen, de a pályázati értesítőket, terveket látva, a folyamat újabb lendületet kap a 2019. évben. Ön miként látja saját települése helyzetét, fejlődését?

- Dunaszentbenedek nagyon sokat köszönhet a Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak (JETA), amely rajtunk kívül nagy segítséget jelent a térségben lévő további 47 településnek. Ez nagy és kivételes lehetőség arra, hogy évről évre jól átgondoltan egy-egy olyan komolyabb fejlesztés valósuljon meg, amelyre más pályázatok nem adnak lehetőséget. A másik ilyen, nagyságrendjét tekintve hasonló pályázati forrást a megyei önkormányzat Területi Operatív Program (TOP) pályázata biztosít.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ez utóbbi finanszírozásában, 55 millió forint ráfordítással valósult meg a most befejezett egészségház és az étkezde teljes körű felújítása. Fűtéskorszerűsítés, szigetelés, vizesblokkok modernizálása történt a két épületben. Az étkezdénél jelenleg az eszközbeszerzés van folyamatban, miután már ott is lezajlott a közbeszerzés.

Azt érezzük, hogy az étkezde nagyon fontos létesítménye a településnek, mert a családok előszeretettel tartank ott keresztelőt, eljegyzést, névnapot, születésnapot. Szerencsés döntés volt, hogy a felújítás során a teret bővítettük, így már nagyobb rendezvényeknek is helyet tudunk adni az épületben- fejtette ki Vargyas Mihály.

A polgármester kiemelte: az egészségház is fontos létesítménye a községnek, amely az előző évben kapott akadálymentes bejáratot, most pedig teljes körű energetikai korszerűsítés valósult meg az épületen. Itt működik az orvosi rendelő, védőnői szolgálat és ideiglenesen itt kapott helyet a fogorvosi rendelő. Mint köztudott, négy település fogorvosi ellátásának Dunaszentbenedek a gesztora.

Ide tartozik, hogy az önkormányzat megvásárolta a volt téesz székházat. TOP pályázatot nyújtottunk be, hogy kialakítsunk egy új fogorvosi rendelőt. Erre a célra 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk a megyei önkormányzattól. A volt téesz székház eddig kihasználatlanul állt, vártuk, hogy milyen tartalommal tudnánk megtölteni. Végül a fogorvosi ellátás kap ott helyet, korszerű műszerekkel, röntgennel - mondta a polgármester.

- Mindebből látszik, hogy Dunaszentbenedek talán aprónak tűnő, de folyamatos lépésekkel halad előre, hogy egy élhető, kulturált, mások számára is vonzó településsé váljon. Ahogy említettem, a fejlődés motorját az elnyert JETA és TOP pályázatok adják az idei költségvetés szerint összesen 210 millió forintból gazdálkodó Dunaszentbenedeken – hangsúlyozta Vargyas Mihály.

Mint elhangzott: ettől vélhetően látványosabb fejlesztés valósul meg idén a COOP áruház, buszmegálló és piactér környezetében.

A falu földrajzi közepének tekinthető területen 36 millió forint TOP pályázati forrást fordítunk a faluközpont megújítására. A hamarosan induló fejlesztésnek része lesz a régi járdaszakaszok díszburkolatra cserélése, a kerékpárút felújítása, a két buszmegálló újjáépítése.

Amennyiben ez a fejlesztés megvalósul, a község ezen része is kulturáltabb képet mutat majd a jövőben – fejtette ki a polgármester.

Vargyas Mihály videofelvételen is összefoglalta az idei év  feladatait.

A településvezető azt is elmondta: a 820 lelket számláló Dunaszenbenedeken megállt a lakosság számának csökkenése. Ez annak is köszönhető, hogy megnőtt az érdeklődés a falu iránt. Ebben szerepe van annak, hogy a középületek szinte kivétel nélkül rendben vannak, rendezett közterületek fogadják az ide érkezőket és a Duna-part is egyre népszerűbb.

Szinte mágnesként vonzza a vízitúrázókat, kempingezőket, biciklis turistákat, de Paksról is sokan áteveznek egy kis sült halra, sörre, dunai fürdőzésre.

- Természetesen a tervezett Paks II beruházásnak éppúgy jelentkezik a pozitív hatása, mint a Kalocsa-Paks Duna-hídnak. Azok a régi lakóházak, amelyek két-három éve még hárommillió forint körüli áron keltek el, most hatmillióért, vagy nagyobb összegért cserélnek gazdát, és szinte azonnal megkezdik a felújításukat. Az önkormányzat támogatja a Paks II beruházást, nem tagadva, hogy kitörési pontot lát abban, hogy a Duna-híd révén a község is bekapcsolódjon a megaberuházásba, a Dunán-túl fejlesztésébe.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A helyhatóság nem régen vásárolt egy központi fekvésű, felújításra szoruló épületet, amelyet JETA forrásból kifejezetten a Paks II-n dolgozó szakemberek elhelyezésére, illetve idegenforgalmi célra szeretne hasznosítani – tájékoztatta portálunkat Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK