2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Duna menti Rácok Találkozóját tartották Dusnokon - Érdről, Tökölről, Ercsiből, Bátyáról, Kalocsáról és a horvátországi Cernából érkeztek delegációk és tánccsoportok

Duna menti Rácok Találkozóját tartották Dusnokon - Érdről, Tökölről, Ercsiből, Bátyáról, Kalocsáról és a horvátországi Cernából érkeztek delegációk és tánccsoportok
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 28., 14:40

Az elmúlt hétvége tartalmas, programokban gazdag eseménysorozata parádés nemzetiségi folklórral ért véget Dusnokon. Mint beszámoltunk róla, a pénteki nap a megyei közgyűlés tanácskozásával, projekt átadóval, Iván-napi csónakos, fáklyás felvonulással, tűzijátékkal telt, és bállal zárult. A testvértelepülésről, Csíkszentgyörgyről érkezett vendégekkel közös programok záróeseményeként június 25-én, vasárnap a Művelődési Házban tartották a Duna menti Rácok Találkozóját. Az országos hagyománnyá vált találkozónak helyet adó Dusnokra Érdről, Tökölről, Ercsiből, Kalocsáról és a horvátországi Cernából érkeztek delegációk és tánccsoportok. A színes, színvonalas ének - és táncprodukciókból álló kulturális műsor után a Zabavna Industrija zenekar élőzenés táncháza a késő esti órákig tartott.

A Dunamenti Rácok Találkozójának főszervezője az elmúlt évben Örökség díj kitüntetésben részesített helyi horvát nemzetiségi Biser tánccsoport vezetője, az idei Rác Pünkösdön Dusnok Községért kitüntetésben részesített Tamaskó Péterné, Éva és a Zabavna Industrija Zenekar, úgyis, mint a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselői szervezték.

Mind a dusnokiak, mind a vendégek gazdag műsorral készültek. A színpadon ezúttal is a táncé és az éneké volt főszerep, amibe a Művelődési Házat zsúfolásig megtöltő közönség gyakran énekkel és ütemes tapssal is bekapcsolódott. A vérpezsdítő délszláv ritmusok és tánc igazán nagyot szólt, amit a szebbnél szebb, autentikus népviseletbe öltözött gyerekek és felnőttek látványa fokozott.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A közönség elsőként a dusnoki Mali Biser műsorát láthatta, utánuk a kalocsai Ruzice énekkar nagyon szép énekeit hallhatta.
A tököli Komsije tánccsoport fergeteges produkcióját követően a dusnoki Srednji Biser, majd a Biser felnőtt csoport adott szemet-lelket gyönyörködtető műsort, a helyi blokkot a dusnoki Hagyományőrző Énekkar zárta.

Az est második felében ismét a vendégek léptek színpadra: az ercsi Jorgovani Énekkar, a bátyai Rozmaring Együttes, majd az érdi Igroj Kolo parádés műsorát nagy tapssal ismerte el a közönség.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Szakértő szerint a horvátországi Cernáról érkezett KUD Tomislav Néptánc Együttes fellépése azt igazolta, hogy az anyaország táncosai különösen szívükön viselik az autentikus horvát megszólalást és megjelenést, ami példát, útmutatást ad a magyarországi horvátoknak(rácoknak).

A mintegy bő kétórás, színvonalas, jó hangulatú programot a dusnoki Biser Együttes műsora zárta.

A műsor záróakkordjának megható eseménye volt, amikor Tamaskó Péterné Éva a tánccsoport két táncpedagógusának, a párt alkotó Kertész Hangának és Jakab Tamásnak munkájuk elismeréseként ajándékot adott át, nem feledkezve meg születendő gyermekükről sem, aki kislány népi babakelengyét kapott.

A közösen elfogyasztott vacsora után a vendégek még nem siettek haza, hogy részesei legyenek a horvát nemzetiségi Zabavna Industrija Zenekar előzenés, késő estébe nyúló, fergeteges táncházának.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-08-04 18:27:00
A 61-es főúton, Pincehely belterületén ma, augusztus 4-én dél körül autó gázolt gyalogost. Az elgázolt nő a helyszínen életét vesztette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés