2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnokon kívül-belül megújult a háziorvosi rendelő és szolgálati lakás - Településképi jelentőségű beruházás

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 21., 09:40

Dusnokon kívül-belül megújult a háziorvosi rendelőt és fogorvosi rendelőt befogadó épület. A Vajas-híd felől érkezőket immár egy korszerű, a településkép szempontjából is figyelemre méltó létesítmény fogadja. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 48,5 millió forintból a szolgálati lakás fejlesztése is megvalósult, de mentőbeálló, akadálymentes bejárat és parkoló, új műszerek is segítik a betegellátást. A beruházásról Palotai Péter polgármestert kérdeztük.

A településvezető elmondta: Dusnok Község Önkormányzata 2017-ben nyújtott be pályázatot a megyei önkormányzat TOP Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című felhívására. Az elnyert 48 500 000 forint, vissza nem térítendő uniós forrásból a háziorvosi és fogorvosi rendelő felújítása, a szolgálati lakás korszerűsítése valósult meg, alapvető cél az épület energiahatékonyságának növelése volt.

A dusnoki háziorvosi rendelő 2017-ben
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Palotai Péter arról is beszámolt, hogy belső átalakításokkal új elkülönítő és pihenőszoba, bővítéssel egy adminisztrátori szoba került kialakításra. A betegek igényeinek megfelelően a fogászati rendelő áthelyezésével külön fogászati váróterem jött létre. A változtatás lehetővé teszi, hogy a két betegcsoport ne találkozzon. A belső felújítások részeként teljes körűen megvalósult a villamoshálózat felújítása, burkolatok cseréje, a festések. Az épületben rendelő háziorvos részére defibrillátort is beszereztünk – mondta a polgármester.

Mint hangsúlyozta, a létesítmény külső homlokzati szigetelésében, fejlesztésében a szolgálati lakás is érintett. A fogászati új váróhelyiségben gyermekjátszó sarkot is kialakítottak. A rendelkezésre álló parkolók meghagyásával az épület előtt egy új mentőbeálló és egy akadálymentes parkolót is a betegeket szolgálja.

Az intézmény épülete a felújítást követően
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A polgármester szerint a beruházásban a gazdaságosabb működtetés érdekében tett korszerűsítési munkálatok a meghatározóak, hiszen jelentősen hozzájárulnak a működési költségek csökkentéséhez. Palotai Péter fontosnak tartotta, hogy a szakemberek a födém- és tetőszigetelést a padlástérben oldották meg. Az elvetemedett külső nyílászárókat korszerű, hőszigetelt nyílászárókra cserélték. Az épület komplex külső hőszigetelést kapott, a korszerűtlen kazánok helyett immár kondenzációs kazán, szabályozható termosztatikus szelepekkel ellátott rendszer van az épületben – fejtette ki Palotai Péter.

A polgármester aláhúzta: a beruházás a munkahelyteremtéshez is hozzájárul. A megújult létesítményben összesen öt fő dolgozik. Egy háziorvos, egy körzeti ápoló, egy fogorvos, egy fogorvosi asszisztens, valamint a takarító személyzet.

Dusnokon kívül-belül megújult a háziorvosi rendelőt és fogorvosi rendelőt befogadó épület
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A fejlesztés a TOP-4.1.1-15-BK1 - Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése– Háziorvosi és fogorvosi rendelők felújítása, energiahatékonyságuk növelése Dusnokon projekt keretében valósult meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK