2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Élményekben, ismeretekben gazdag horvát nemzetiségi nyelv és néptánc tábor Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 04., 09:15

Július 31-én, szombattól öt napon át idén is vidám kacagástól, gyermek zsivajtól, horvát ének és zeneszótól hangos a dusnoki Víziturisztikai Központ és a község központjában lévő zarándokszállás. A két helyszínen a Bethlen Gábor Alap és a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megrendezett horvát nemzetiségi nyelv és néptánc tábor délelőtti, délutáni és esti programjait tartják. A bent alvós táborba közel 35, zömében dusnoki gyerek jelentkezett, hogy játékos formában ismerkedjenek horvát nemzetiségi gyökereikkel, azzal a kultúrával, amelyre méltán lehetnek büszkék a dusnokiak, hiszen közel 300 éve, generációkon átívelően őrzik hagyományaikat és nyelvüket.

A táborozókat augusztus 3-án, kedden éppen akkor látogattuk meg, amikor a horvát nyelv - és a horvát énektanulásé volt a főszerep.

A kisebb, alsó tagozatos gyerekek horvát nyelvórán ismerkedtek az állatok horvát nevével, az eredendően dusnoki, de férjével Zágrábban élő Baričević-Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetemen is oktató horvát nyelvtanár empatikus irányítása mellett.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ez idő alatt a tábor felső tagozatos lakói a dusnokiak horvát eredetével, rác identitásával ismerkedtek, majd a horvát néptánc alaplépéseit tanulták az igencsak fülbemászó délszláv dallamok bejátszása közben.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tábor szervezője,Tamaskó Péterné Hodován Éva arról tájékoztatta portálunkat:

a dusnoki gyerekek eddig mindig az ország más településein táboroztak, de a koronavírus-járvány miatt, no’ és persze az új lehetőséggel, a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult Víziturisztikai Központ kínálta lehetőséggel élve már a tavalyi tábort is a községbe szervezték. A gyerekek örömmel jelentkeztek a táborba, de első kérdésük az volt: ugye idén sem otthon alszunk?

A valódi tábori élethez az esti, éjszakai közös programok is hozzá tartoznak, az igazi összetartozást erősíti, hogy a gyerekek a nap 24 órájában együtt vannak, egy időben kelnek és fekszenek. Ehhez a dusnoki Víziturisztikai Központ és a zarándokszállás adja meg a kiváló, kulturált és komfortos lehetőséget – mondta a főszervező.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Éva kitért arra is, a nyelvi - és táncfoglalkozások, kézműves foglalkozások mellett nagy élményt jelentett a gyerekeknek, hogy vasárnap az új lelátóval büszkélkedő Dusnoki Sportcentrumban megrendezett Dusnok - FTC meccsen a helyi együttesnek szurkolhattak. Mi sem természetesebb, hogy ők voltak a leghangosabbak és a leglelkesebbek.

Hétfőn a megújult dávodi fürdőben szereztek további élményeket. Az egész napos fürdőzés után a keddi nap már újra az ismeretek játékos bővítésével telik: nyelvi és tánc foglalkozás, közös lángos sütés, kézműves foglalkozás, este meseerdő a faluban alkotja a program gerincét. Idén újdonságként egy a vártnál is népszerűbb játékot találtunk ki a kisebb gyerekeknek. Az „aranymosáskor” mindenki valamilyen meglepetésre számíthat, miközben az „aranyat” a Vajas vizével mossa ki a homokból.

A szerdai napról szólva Tamaskó Péterné örömmel újságolta, hogy a délelőtt az esti záróműsorra való felkészülés jegyében telik, ugyanis a tábor lakói 18 órától a művelődési házban adnak táborzáró műsort a szüleiknek, rokonaiknak és az érdeklődőknek.


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK