2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Élményekben, ismeretekben gazdag horvát nemzetiségi nyelv és néptánc tábor Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 04., 09:15

Július 31-én, szombattól öt napon át idén is vidám kacagástól, gyermek zsivajtól, horvát ének és zeneszótól hangos a dusnoki Víziturisztikai Központ és a község központjában lévő zarándokszállás. A két helyszínen a Bethlen Gábor Alap és a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megrendezett horvát nemzetiségi nyelv és néptánc tábor délelőtti, délutáni és esti programjait tartják. A bent alvós táborba közel 35, zömében dusnoki gyerek jelentkezett, hogy játékos formában ismerkedjenek horvát nemzetiségi gyökereikkel, azzal a kultúrával, amelyre méltán lehetnek büszkék a dusnokiak, hiszen közel 300 éve, generációkon átívelően őrzik hagyományaikat és nyelvüket.

A táborozókat augusztus 3-án, kedden éppen akkor látogattuk meg, amikor a horvát nyelv - és a horvát énektanulásé volt a főszerep.

A kisebb, alsó tagozatos gyerekek horvát nyelvórán ismerkedtek az állatok horvát nevével, az eredendően dusnoki, de férjével Zágrábban élő Baričević-Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetemen is oktató horvát nyelvtanár empatikus irányítása mellett.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ez idő alatt a tábor felső tagozatos lakói a dusnokiak horvát eredetével, rác identitásával ismerkedtek, majd a horvát néptánc alaplépéseit tanulták az igencsak fülbemászó délszláv dallamok bejátszása közben.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tábor szervezője,Tamaskó Péterné Hodován Éva arról tájékoztatta portálunkat:

a dusnoki gyerekek eddig mindig az ország más településein táboroztak, de a koronavírus-járvány miatt, no’ és persze az új lehetőséggel, a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult Víziturisztikai Központ kínálta lehetőséggel élve már a tavalyi tábort is a községbe szervezték. A gyerekek örömmel jelentkeztek a táborba, de első kérdésük az volt: ugye idén sem otthon alszunk?

A valódi tábori élethez az esti, éjszakai közös programok is hozzá tartoznak, az igazi összetartozást erősíti, hogy a gyerekek a nap 24 órájában együtt vannak, egy időben kelnek és fekszenek. Ehhez a dusnoki Víziturisztikai Központ és a zarándokszállás adja meg a kiváló, kulturált és komfortos lehetőséget – mondta a főszervező.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Éva kitért arra is, a nyelvi - és táncfoglalkozások, kézműves foglalkozások mellett nagy élményt jelentett a gyerekeknek, hogy vasárnap az új lelátóval büszkélkedő Dusnoki Sportcentrumban megrendezett Dusnok - FTC meccsen a helyi együttesnek szurkolhattak. Mi sem természetesebb, hogy ők voltak a leghangosabbak és a leglelkesebbek.

Hétfőn a megújult dávodi fürdőben szereztek további élményeket. Az egész napos fürdőzés után a keddi nap már újra az ismeretek játékos bővítésével telik: nyelvi és tánc foglalkozás, közös lángos sütés, kézműves foglalkozás, este meseerdő a faluban alkotja a program gerincét. Idén újdonságként egy a vártnál is népszerűbb játékot találtunk ki a kisebb gyerekeknek. Az „aranymosáskor” mindenki valamilyen meglepetésre számíthat, miközben az „aranyat” a Vajas vizével mossa ki a homokból.

A szerdai napról szólva Tamaskó Péterné örömmel újságolta, hogy a délelőtt az esti záróműsorra való felkészülés jegyében telik, ugyanis a tábor lakói 18 órától a művelődési házban adnak táborzáró műsort a szüleiknek, rokonaiknak és az érdeklődőknek.


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés