2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 407 Ft   : 400 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Élményekben, ismeretekben gazdag horvát nemzetiségi nyelv és néptánc tábor Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 04., 09:15

Július 31-én, szombattól öt napon át idén is vidám kacagástól, gyermek zsivajtól, horvát ének és zeneszótól hangos a dusnoki Víziturisztikai Központ és a község központjában lévő zarándokszállás. A két helyszínen a Bethlen Gábor Alap és a Dusnoki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megrendezett horvát nemzetiségi nyelv és néptánc tábor délelőtti, délutáni és esti programjait tartják. A bent alvós táborba közel 35, zömében dusnoki gyerek jelentkezett, hogy játékos formában ismerkedjenek horvát nemzetiségi gyökereikkel, azzal a kultúrával, amelyre méltán lehetnek büszkék a dusnokiak, hiszen közel 300 éve, generációkon átívelően őrzik hagyományaikat és nyelvüket.

A táborozókat augusztus 3-án, kedden éppen akkor látogattuk meg, amikor a horvát nyelv - és a horvát énektanulásé volt a főszerep.

A kisebb, alsó tagozatos gyerekek horvát nyelvórán ismerkedtek az állatok horvát nevével, az eredendően dusnoki, de férjével Zágrábban élő Baričević-Tamaskó Eszter, a Rijekai Egyetemen is oktató horvát nyelvtanár empatikus irányítása mellett.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ez idő alatt a tábor felső tagozatos lakói a dusnokiak horvát eredetével, rác identitásával ismerkedtek, majd a horvát néptánc alaplépéseit tanulták az igencsak fülbemászó délszláv dallamok bejátszása közben.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tábor szervezője,Tamaskó Péterné Hodován Éva arról tájékoztatta portálunkat:

a dusnoki gyerekek eddig mindig az ország más településein táboroztak, de a koronavírus-járvány miatt, no’ és persze az új lehetőséggel, a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult Víziturisztikai Központ kínálta lehetőséggel élve már a tavalyi tábort is a községbe szervezték. A gyerekek örömmel jelentkeztek a táborba, de első kérdésük az volt: ugye idén sem otthon alszunk?

A valódi tábori élethez az esti, éjszakai közös programok is hozzá tartoznak, az igazi összetartozást erősíti, hogy a gyerekek a nap 24 órájában együtt vannak, egy időben kelnek és fekszenek. Ehhez a dusnoki Víziturisztikai Központ és a zarándokszállás adja meg a kiváló, kulturált és komfortos lehetőséget – mondta a főszervező.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Éva kitért arra is, a nyelvi - és táncfoglalkozások, kézműves foglalkozások mellett nagy élményt jelentett a gyerekeknek, hogy vasárnap az új lelátóval büszkélkedő Dusnoki Sportcentrumban megrendezett Dusnok - FTC meccsen a helyi együttesnek szurkolhattak. Mi sem természetesebb, hogy ők voltak a leghangosabbak és a leglelkesebbek.

Hétfőn a megújult dávodi fürdőben szereztek további élményeket. Az egész napos fürdőzés után a keddi nap már újra az ismeretek játékos bővítésével telik: nyelvi és tánc foglalkozás, közös lángos sütés, kézműves foglalkozás, este meseerdő a faluban alkotja a program gerincét. Idén újdonságként egy a vártnál is népszerűbb játékot találtunk ki a kisebb gyerekeknek. Az „aranymosáskor” mindenki valamilyen meglepetésre számíthat, miközben az „aranyat” a Vajas vizével mossa ki a homokból.

A szerdai napról szólva Tamaskó Péterné örömmel újságolta, hogy a délelőtt az esti záróműsorra való felkészülés jegyében telik, ugyanis a tábor lakói 18 órától a művelődési házban adnak táborzáró műsort a szüleiknek, rokonaiknak és az érdeklődőknek.


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>
2022. 08. 16., 16:35
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Még >>>
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés