2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges télűző Prelo – Fonó horvát bál Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2023. 01. 30., 08:29

Dusnokon a télűző, téltemető Fonó Napok az egyik legjobb dolog télben, a rangos és színes kulturális programjairól és horvát gyökereinek őrzéséről ismert községben január 28-án, szombaton fergeteges Prelo- Fonó horvát bállal vette kezdetét az egészen február 11-én, hajnalig tartó táncházi mulatsággal záruló programsorozat. Az elmúlt szombati bált a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Tamaskó Péterné Éva vezette, három korosztályos csoporttal működő Biser tánccsoport felnőtt tagjai szervezték, és mi sem természetesebb, hogy a talpalávalót ezúttal is a kitűnő helyi horvát nemzetiségi zenekar, a Zabavna Industrija pengette.

Az alkalomra kreatívan feldíszített művelődési ház bejárata már sejtette, hogy a szervezők idén is sok energiát fektettek a szombati prelo megszervezésébe, amely mintegy felütése a hagyományőrzés, népmese, népzene, néptánc, fánkkészítés, eszem-iszom, dínom -dánom jegyében telő, híres rendezvénysorozatnak.


Erről szólva Tamaskó Péterné Éva elmondta:

„Magyarországon Vízkereszt, január 6. a farsang kezdete, az ónaptárathasználó keleti keresztény egyházak a Gergely-naptár szerint január 19-én tartják. Dusnokon hagyományosan, immár 2006 óta megrendezésre kerülő prelot (fonót) a jelenlegi formájában 17 év óta rendezik meg. A települések lakóinak a fonóban való együttléte mindig is társasági alkalom volt. Egykor az idősebb férfiak beszélgettek, kártyáztak, az asszonyok a kendert fonták. A legényeknek, eladó sorban levő leányoknak alkalom volt a hajnalig tartó közös szórakozásra, táncra, dalolásra. Miután a fonás, szövés megszűnt, azért a bálokat megtartották. A feljegyzések szerint az első veliko prélót, tehát nagyprélót 1879. február 2-án tartották Szabadkán. Helyszíne a Putyko, azaz Kacsa Kaszinó volt. A nagy alkalomra egy kalocsai kispap növendék, Nikola Kujundzsity egy szép dalt írt. A dallamot, mely így kezdődik: Kolo igra, tamburica szvira (Járják a kólót, szól a tambura), a „bunyevácok himnuszának” nevezik. A dal ma is felcsendül a Felső-Bácskában megrendezett prélókban.

A prélót rendező horvát nemzetiségi önkormányzatok másokkal egyeztetve szervezik a saját báljukat, hogy azok időben ne ütköznek egymással. Ennek is köszönhető, hogy egy kisebbségi réteg folyamatos „vándor” résztvevője a különböző települések prélóinak. Az idei prelo egyik különlegessége, hogy arra a Kecskeméti Horvát Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is eljöttek. Dusnokon a művelődéi ház szervezésében február 10-én és 11-én egész napos, önálló tematikával összeállított programok segítik elűzni a telet. Az egyes rendezvények nyilvánosak és bárki számára elérhetők, tánctanítással és hajnalig tartó táncházi mulatsággal zárulnak.”- mondta Tamaskó Péterné.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Az egyes eseményekre a KALOhírek is ellátogat, de aki egybefüggően szeretné látni a programot, az a fotógalériában található Fonó Napok Dusnok című plakáton elolvashatja.

A szombaton este nyolc órakor kezdődő bál visszaigazolta azokat a véleményeket, hogy a horvát néptáncnak, a kólónak, amely alapvetően társastánc, egyfajta közösségteremtő ereje van. Ahogy megszólalt a vérpezsdítő muzsika, a bál közönsége szinte egy emberként állt fel, és töltötte be a művelődési ház nézőteréből kialakított nagy táncteret. Hogy a télűzésnek mekkora lesz a hatása az időjárásra, nem tudjuk, de azt igen, hogy a dusnokiak megint egy jól szervezett, fergeteges bállal tisztelegtek őseik és a régi hagyományok előtt.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024-05-18 10:25:00
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK