2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges télűző Prelo – Fonó horvát bál Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2023. 01. 30., 08:29

Dusnokon a télűző, téltemető Fonó Napok az egyik legjobb dolog télben, a rangos és színes kulturális programjairól és horvát gyökereinek őrzéséről ismert községben január 28-án, szombaton fergeteges Prelo- Fonó horvát bállal vette kezdetét az egészen február 11-én, hajnalig tartó táncházi mulatsággal záruló programsorozat. Az elmúlt szombati bált a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Tamaskó Péterné Éva vezette, három korosztályos csoporttal működő Biser tánccsoport felnőtt tagjai szervezték, és mi sem természetesebb, hogy a talpalávalót ezúttal is a kitűnő helyi horvát nemzetiségi zenekar, a Zabavna Industrija pengette.

Az alkalomra kreatívan feldíszített művelődési ház bejárata már sejtette, hogy a szervezők idén is sok energiát fektettek a szombati prelo megszervezésébe, amely mintegy felütése a hagyományőrzés, népmese, népzene, néptánc, fánkkészítés, eszem-iszom, dínom -dánom jegyében telő, híres rendezvénysorozatnak.


Erről szólva Tamaskó Péterné Éva elmondta:

„Magyarországon Vízkereszt, január 6. a farsang kezdete, az ónaptárathasználó keleti keresztény egyházak a Gergely-naptár szerint január 19-én tartják. Dusnokon hagyományosan, immár 2006 óta megrendezésre kerülő prelot (fonót) a jelenlegi formájában 17 év óta rendezik meg. A települések lakóinak a fonóban való együttléte mindig is társasági alkalom volt. Egykor az idősebb férfiak beszélgettek, kártyáztak, az asszonyok a kendert fonták. A legényeknek, eladó sorban levő leányoknak alkalom volt a hajnalig tartó közös szórakozásra, táncra, dalolásra. Miután a fonás, szövés megszűnt, azért a bálokat megtartották. A feljegyzések szerint az első veliko prélót, tehát nagyprélót 1879. február 2-án tartották Szabadkán. Helyszíne a Putyko, azaz Kacsa Kaszinó volt. A nagy alkalomra egy kalocsai kispap növendék, Nikola Kujundzsity egy szép dalt írt. A dallamot, mely így kezdődik: Kolo igra, tamburica szvira (Járják a kólót, szól a tambura), a „bunyevácok himnuszának” nevezik. A dal ma is felcsendül a Felső-Bácskában megrendezett prélókban.

A prélót rendező horvát nemzetiségi önkormányzatok másokkal egyeztetve szervezik a saját báljukat, hogy azok időben ne ütköznek egymással. Ennek is köszönhető, hogy egy kisebbségi réteg folyamatos „vándor” résztvevője a különböző települések prélóinak. Az idei prelo egyik különlegessége, hogy arra a Kecskeméti Horvát Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is eljöttek. Dusnokon a művelődéi ház szervezésében február 10-én és 11-én egész napos, önálló tematikával összeállított programok segítik elűzni a telet. Az egyes rendezvények nyilvánosak és bárki számára elérhetők, tánctanítással és hajnalig tartó táncházi mulatsággal zárulnak.”- mondta Tamaskó Péterné.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Az egyes eseményekre a KALOhírek is ellátogat, de aki egybefüggően szeretné látni a programot, az a fotógalériában található Fonó Napok Dusnok című plakáton elolvashatja.

A szombaton este nyolc órakor kezdődő bál visszaigazolta azokat a véleményeket, hogy a horvát néptáncnak, a kólónak, amely alapvetően társastánc, egyfajta közösségteremtő ereje van. Ahogy megszólalt a vérpezsdítő muzsika, a bál közönsége szinte egy emberként állt fel, és töltötte be a művelődési ház nézőteréből kialakított nagy táncteret. Hogy a télűzésnek mekkora lesz a hatása az időjárásra, nem tudjuk, de azt igen, hogy a dusnokiak megint egy jól szervezett, fergeteges bállal tisztelegtek őseik és a régi hagyományok előtt.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK