2023. 10. 02. hétfő
Petra
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Horvát passiójáték a dusnoki művelődési ház színpadán – Kninből érkezett az ünnepelt 35 tagú csoport

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 17., 10:50

Nemrégiben 35 tagú delegáció, köztük a színjátszó kör tagjai érkeztek a horvátországi Kninből Dusnokra, hogy a kapcsolatok elmélyítése mellett az általuk színpadra vitt Passiójátékkal szórakoztassák a helybélieket. A nagy sikerű előadás különösen húsvét közeledtével emlékezetes a zsúfolásig megtelt művelődési ház közönsége körében.

A március 9-én érkezett csoportot Palotai Péter, Dusnok község polgármestere köszöntötte, majd kezdetét vette a korhű jelmezekbe öltözött, természetesen anyanyelvükön, tehát horvátul megszólaló színészek produkciója.

Az már az első percekben kiderült, hogy nagyon összeszokott a társulat, ám arra senki nem gondolt, hogy a színészeknek ez a 108. előadása. A körültekintően kiválasztott karakterszínészek és mellékszereplők a Passiójáték hangulatában, drámaiságban mindazt hozták, amit a hivatásos színészektől megszokhattunk egy ilyen nagy jelentőségű alapmű bemutatásakor.

A magas színvonalú rendezés, színészi teljesítmények abban is megmutatkoztak, hogy az előadott, az egész európai kultúrkörben ismert történet nem csak a vallásos nézőközönség számára szolgált mondanivalóval.

A misztériumjáték, amely műfaját tekintve dráma, azok számára is élményt nyújtott, akik nem, vagy csak kevésbé beszélik a horvát irodalmi nyelvet. A kétezer éves történetben Jézus, Júdás, Péter, Mária, Kajafás, Pilátus alakja, szerepe mindenki számára ismerős volt, hiszen Jézus szenvedéstörténete annyira beleivódott a tudatunkba.

Az előadás során nagy hangsúlyt kaptak a jól ismert bibliai személyiségek egyéni tragédiái, az az emberi dráma, ami a ma emberének éppúgy példát állít, tartást ad, mint a felnövekvő generációknak. Az utolsó vacsora, mint az igaz és hamis elválasztója a horvát színészek előadásában is mélyen átélt, megformált drámai fordulópontnak bizonyult.

Az előadás végén felcsattanó, szűnni nem akaró taps önmagáért beszélt.

A csoporttal szintén Kninből érkezett két katolikus atya, Ivana Lukaca és Ivana Simunca másnap misét mutatott be a zsúfolásig megtelt dusnoki katolikus templomban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>
2023. 10. 01., 08:44
Mindketten italozó életmódot folytattak, ennek ellenére egyetértésben teltek a napjaik, konfliktusaik nem voltak. Még >>>
2023. 09. 29., 09:48
A két járás tűzoltóinak munkáját egy kalocsai vízszállító segítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK