2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött a dusnoki vízi turisztikai központ építése – A nagyközség kajak, kenu kikötővel várja a turistákat

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 14., 11:06

Amint arról korábban beszámoltunk, Fajsz-Dusnok-Sükösd települések alkotta konzorcium közös turisztikai fejlesztést valósít meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében az elkövetkezendő két évben. A településeket népszerűsítő, az idegenforgalom fejlesztését szolgáló projektet a három település hagyományaira és adottságaira alapozzák. Fajszon több épületből álló mini halászfalu, ladikok, vizes attrakciók, Dusnokon, a Vajas-parton kajak, kenu kikötő és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló létesítmény épül, szolgálja majd a vízi turizmust és a helybélieket. Dusnokon az elmúlt napokban földmunkákkal kezdődött meg a beruházás megvalósítása.

Mint emlékezetes, Fajsz és Dusnok a megyében, de országosan is ritkaságszámba menő közös pályázatot valósít meg. Az egykor halászatáról, komp-és hajókikötőjéről ismert Fajsz a 172 millió forint felosztásából így részesül, hogy a „Fajsz-Dusnok-Sükösd turisztikai célú fejlesztései a Duna menti kulturális és természeti örökség tükrében” című projekt költségvetéséből 70 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a legmagasabb összeget használhatja fel a konzorcium tagjai közül.


Forrás: Zsiga Ferenc

Fajsz esetében a turisztikai látogatóközponttal kapcsolatos elképzelések nemrégiben még a tervező asztalon voltak, de annyi már bizonyos, hogy az összességében több ezer négyzetméteren egy több funkciós központi épület, skanzen jellegű látogatói udvar, egy 4-5 kis építményből, halászkunyhóból álló mini halászfalu, halászati eszközök bemutatója, halászladikok, vizes attrakciók várják majd a turistákat, köztük a diák látogatókat.

A központi épületben egy vetítőszoba is rendelkezésre áll majd a dunai halászat, mint ősi mesterség kisfilmes, videós bemutatására. Továbbá büfé és a hozzá tartozó 40 négyzetméteres kiadó tér is elsősorban a belföldi turistákat szolgálja.

A fajszi beruházás  fizikai megvalósítás idén nyáron, vagy ősszel kezdődhetnek. A projekt fajszi elemének befejezését 2020-ra tervezik.

Palotai Péter, Dusnok polgármestere már a téli hónapokban kész terveket, köztük a látványtervet terítette az asztalra, amikor a három község alkotta konzorcium közös, ugyanakkor mégis önálló, de egymást erősítő turisztikai célú beruházásáról kérdeztük.

Azóta a beruházás Dusnokon a kivitelezés stádiumába lépett, a fölmunkák már elkezdődtek.

Mint a településvezető felelevenítette, az önkormányzat két éve kereste a pályázati lehetőséget, tárgyalt mások mellett a megyei önkormányzattal, hogy Dusnokon, a Vajas-part két híd közötti szakaszán eleinte spontán, majd szervezetten megjelenő kajakosoknak, kenusoknak kulturált kikötési lehetőséget és szolgáltatásokat tudjanak biztosítani. Eddig a közeli sportpálya vizesblokkját nyitották meg a kajakosok, kenusok számára.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ám a rendelkezésükre álló TOP-os, 62 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásból egy a kajak, kenu szövetség népszerűsítése révén országosan is ismert kikötőt és pihenőhelyet létesítenek a Vajas jobb partja és az 51-es számú főútról induló bekötőút közötti területen.

Az egykori sertés átvevő helyén, részben a használaton kívüli épületet is felhasználva, egy csónak, kajak, kenu tárolót alakítanak ki. A fejlesztés eredményeként a Vajas-parti kikötőhöz közel, egy kiszolgáló létesítményt építenek. Ebben közös hálóteremnek is alkalmas helyiség, vizes blokk, büfé szolgálja majd a vendégeket. Az épület környékén bográcsozó helyek, esőbeállók is segítik a vízi túrázókat.

Mint megtudtuk, Dusnokon a turisztikai fejlesztés várhatóan már az idei év végére megvalósulhat.

A bajai járáshoz tartozó Sükösdön, mintegy 34 millió forintból megvalósuló fejlesztésről annyit tudunk, hogy a Dusnokkal határos községben egy tájházat építenek és több kilométer hosszú túraútvonalat alakítanak ki. A három, egymáshoz közeli településen megvalósuló fejlesztés célja, hogy az ide érkező turistákat lehetőleg több napra a térségben tudják tartani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK