2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött a dusnoki vízi turisztikai központ építése – A nagyközség kajak, kenu kikötővel várja a turistákat

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 14., 11:06

Amint arról korábban beszámoltunk, Fajsz-Dusnok-Sükösd települések alkotta konzorcium közös turisztikai fejlesztést valósít meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében az elkövetkezendő két évben. A településeket népszerűsítő, az idegenforgalom fejlesztését szolgáló projektet a három település hagyományaira és adottságaira alapozzák. Fajszon több épületből álló mini halászfalu, ladikok, vizes attrakciók, Dusnokon, a Vajas-parton kajak, kenu kikötő és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló létesítmény épül, szolgálja majd a vízi turizmust és a helybélieket. Dusnokon az elmúlt napokban földmunkákkal kezdődött meg a beruházás megvalósítása.

Mint emlékezetes, Fajsz és Dusnok a megyében, de országosan is ritkaságszámba menő közös pályázatot valósít meg. Az egykor halászatáról, komp-és hajókikötőjéről ismert Fajsz a 172 millió forint felosztásából így részesül, hogy a „Fajsz-Dusnok-Sükösd turisztikai célú fejlesztései a Duna menti kulturális és természeti örökség tükrében” című projekt költségvetéséből 70 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a legmagasabb összeget használhatja fel a konzorcium tagjai közül.


Forrás: Zsiga Ferenc

Fajsz esetében a turisztikai látogatóközponttal kapcsolatos elképzelések nemrégiben még a tervező asztalon voltak, de annyi már bizonyos, hogy az összességében több ezer négyzetméteren egy több funkciós központi épület, skanzen jellegű látogatói udvar, egy 4-5 kis építményből, halászkunyhóból álló mini halászfalu, halászati eszközök bemutatója, halászladikok, vizes attrakciók várják majd a turistákat, köztük a diák látogatókat.

A központi épületben egy vetítőszoba is rendelkezésre áll majd a dunai halászat, mint ősi mesterség kisfilmes, videós bemutatására. Továbbá büfé és a hozzá tartozó 40 négyzetméteres kiadó tér is elsősorban a belföldi turistákat szolgálja.

A fajszi beruházás  fizikai megvalósítás idén nyáron, vagy ősszel kezdődhetnek. A projekt fajszi elemének befejezését 2020-ra tervezik.

Palotai Péter, Dusnok polgármestere már a téli hónapokban kész terveket, köztük a látványtervet terítette az asztalra, amikor a három község alkotta konzorcium közös, ugyanakkor mégis önálló, de egymást erősítő turisztikai célú beruházásáról kérdeztük.

Azóta a beruházás Dusnokon a kivitelezés stádiumába lépett, a fölmunkák már elkezdődtek.

Mint a településvezető felelevenítette, az önkormányzat két éve kereste a pályázati lehetőséget, tárgyalt mások mellett a megyei önkormányzattal, hogy Dusnokon, a Vajas-part két híd közötti szakaszán eleinte spontán, majd szervezetten megjelenő kajakosoknak, kenusoknak kulturált kikötési lehetőséget és szolgáltatásokat tudjanak biztosítani. Eddig a közeli sportpálya vizesblokkját nyitották meg a kajakosok, kenusok számára.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ám a rendelkezésükre álló TOP-os, 62 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásból egy a kajak, kenu szövetség népszerűsítése révén országosan is ismert kikötőt és pihenőhelyet létesítenek a Vajas jobb partja és az 51-es számú főútról induló bekötőút közötti területen.

Az egykori sertés átvevő helyén, részben a használaton kívüli épületet is felhasználva, egy csónak, kajak, kenu tárolót alakítanak ki. A fejlesztés eredményeként a Vajas-parti kikötőhöz közel, egy kiszolgáló létesítményt építenek. Ebben közös hálóteremnek is alkalmas helyiség, vizes blokk, büfé szolgálja majd a vendégeket. Az épület környékén bográcsozó helyek, esőbeállók is segítik a vízi túrázókat.

Mint megtudtuk, Dusnokon a turisztikai fejlesztés várhatóan már az idei év végére megvalósulhat.

A bajai járáshoz tartozó Sükösdön, mintegy 34 millió forintból megvalósuló fejlesztésről annyit tudunk, hogy a Dusnokkal határos községben egy tájházat építenek és több kilométer hosszú túraútvonalat alakítanak ki. A három, egymáshoz közeli településen megvalósuló fejlesztés célja, hogy az ide érkező turistákat lehetőleg több napra a térségben tudják tartani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK