2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Nyárzáró harmonikakoncert és táncház Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2022. 09. 01., 10:05

A Mester és Tanítványai szerb-magyar koncertsorozat második helyszínén, a dusnoki művelődési házban augusztus 26-án mutatkozott be az újvidéki harmonika művész, Radovan Maric, az Újvidéki Rádió és Televízió zenekara koncertmestere és helyi tanítványa, Balog János. Az alkalomra Szerbiából további két Maric-tanítvány érkezett Dusnokra, a mester és tanítványai harmonika koncertje mellett a Dusnoki Dušenici Horvát Énekkar, a Sükösdi Danubia Tamburazenekar adott műsort, utóbbiak repertoárjukat cigány, délszláv és magyar zenei anyagból állították össze. A vidám hangulatban telt estet a Dusnoki Biser Tánccsoport fellépése, majd a közös táncház zárta.

Mint Bogárdi Eszter, a Dusnoki Művelődési Ház vezetője elmondta: a három részből álló eseménysorozat a szerb Radovan Marić kezdeményezésére jött létre. A hazájában és külföldön is elismerésnek örvendő mester szeretett volna egy olyan fórumot, ahol a tanítványai is bemutatkozhatnak, megmutathatják tudásukat és átélhetik az együtt zenélés örömét. Az első koncertre az előző héten került sor a szerbiai Moholon, ahol a közönség Branislav Gruborović-nek tapsolhatott, Dusnokon pedig a helyi, 8 éves kora óta harmonikázni tanuló Balog János csillantotta fel tudását és tehetségét. A koncert alkalom volt arra, hogy a nyár végéhez közeledve a helyi és a szomszédos település, Sükösd művészeti csoportjai is bemutatkozzanak.

A műsort a Dusnoki Általános Iskola 8. osztályos, valamint a középiskolás, horvát nyelvet tanuló diákokból álló Dušenici horvát énekkar baranyai dalokkal nyitotta meg. A Varga Szilvia által vezetett énekkar bemutatásakor elhangzott: az énekkar 2017-ben alakultak azzal a céllal, hogy a nyelvtanulás mellett a dusnoki rác, és a hazánkban élő különböző horvát népcsoportok dalait megismerjék, és azokat iskolai és iskolán kívüli rendezvényeken is bemutassák, népszerűsítsék. Az énekkart harmonikán Balog János kísérte.


Balog János harmonikaszólója előtt a közönség megtudta, hogy János 8 éves kora óta játszik harmonikán, két évvel ezelőtt, az online tanulás során talált rá Radovan Marićra, akitől azóta hetente egy alkalommal Skype-on keresztül tanul. Ha valakinek kétségei támadtak volna az online tanulás eredményességéről, akkor azt az előadó a produkciójával alaposan megcáfolta.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Dusnok Község / Facebook


Az est első külföldi vendége a 12 éves Lazar Đurović volt, aki Szerbiából, Lovćenac-ból érkezett, és már óvodás korában zenélt édesapja kis harmonikáján, majd 7 éves korában a topolyai zeneiskolába is felvették. Tehetségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Boszniában, Magyarországon, Óbecsén és Nišen is koncertezett, utóbbi városban a korcsoportjában első helyezést ért el.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Dusnok Község / Facebook


A mester következő tanítványa a 14 éves Branislav Gruborović volt, aki Szerbiából, Mohol községből érkezett. Branislavnővére is harmonikázik, az ő hatására kezdett el muzsikálni, már 4 évesen. A művészpalánta több versenyen is kimagasló eredményeket ért el, és mint elmondta, szeretne minél jobb zenész lenni, és a nagy harmonikás elődökhöz hasonlóan ő is szeretne egy saját kólót írni.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Dusnok Község / Facebook


A harmonikások fellépése után a Sükösdi Danubia Tamburazenekar adott műsort. A zenekar a sükösdi Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskola diákjaiból alakult 5 évvel ezelőtt. A sükösdi tagozat a bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskola keretén belül működik. Sükösdön hagyománya van a tambura muzsikának, amit a vidékünkön élő magyarok, délszlávok és a cigányok is a magukénak vallanak, ezért repertoárjukban cigány, délszláv és magyar zenei anyag egyaránt szerepelt. És ha már a szólisták nevét kiírtuk, tartozunk annyival, hogy a zenekar tagjait is név szerint említjük: Lakatos Jonatán – prímtamburán, Kárpáti Rómeó – tamburakontrán, Kárpáti Viktor- basszusgitáron muzsikált, felkészítő tanáruk, Nébl Zsolt pedig basszprímtamburán játszott. A sükösdi zenekar ezúttal bátmonostori bácskai magyar dalokat játszott, a közönség tetszésnyilvánítása közepette.

Az est fénypontjaként Radovan Maric, a három harmonikás diák tanára lépett fel. Mint a méltatásakor elhangzott: Radovan Maric 1979- ben született Szerbiában, a Vajdaságban, Bacska Topolyán. Gyerekkora óta zenével foglalkozik, jelenleg az Újvidéki Rádió és Televízió zenekarának a koncertmestere. Többször felkérték tagnak a legrangosabb nemzetközi versenyek zsűrijébe. Rengeteg szóló koncertje volt, jelenleg is lemeze készül, amelyen saját és kollégái művei lesznek hallhatók. Évek óta tagja a bajai „Bácska” tamburazenekarnak. Saját tudását igyekszik átadni a jövő nemzedékének, hogy minél sikeresebb szólistákat neveljen, akik a hagyományos népzene értékeit megőrzik és továbbviszik.
A fergeteges harmonikaszóló az első pillanattól az utolsóig magával ragadta a közönséget.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Dusnok Község / Facebook


Az esten a megyében és a magyarországi horvátok körében jól ismert dusnoki Biser tánccsoport is fellépett. A Biser jelenlegi felállásában 2016-ban alakult. Több koreográfiával, köztük szlavón, bunyevác, sokac és makedón táncokkal büszkélkedhetnek. Állandó fellépői a dusnoki rendezvényeknek, emellett pedig rendszeresen részt vesznek a hazai horvátság programjain. Különös figyelmet szentelnek az anyaországgal való kapcsolattartásnak: 2016-ban Đakovóban, 2019-ben Vinkovciban szerepeltek nemzetközi folklórfesztiválon. Az Országos Horvát Önkormányzat a dusnoki BISER tánccsoport munkáját a magyarországi horvát kultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységért 2020-ban Országos díjjal jutalmazta. Mint emlékezetes, és mi is beszámoltunk róla, legsikeresebb rendezvényük a hagyományos dusnoki rác lakodalom volt, a 2019-es Rác Pünkösdön. Az akkori 4 órás programnak több mint 170 népviseletbe öltözött részvevője volt. A lakodalmasból készült rövid koreográfiát több rendezvényen is bemutatták. A Biser táncosai a nyárzáró előadáson makedón táncokkal léptek fel.

A műsorfolyam utolsó produkciójaként a mester és tanítványai együtt muzsikáltak, majd a fellépők és a közönség jó hangulatú, vidám közös táncháza következett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK