2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Örömünnep parádés szüreti felvonulással, mulatsággal Dusnokon - Egy napra a falu apraja nagyja népviseletbe öltözött

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 07., 16:00

Jó dusnokinak lenni! – hangzott el a helyi szlogen többször is Dusnokon október 5-én, a szüreti felvonuláson, amihez azonnal hozzátehetjük, vendégként is jó Dusnokon lenni! A délszláv identitását évszázadok óta őrző településen szombaton a falu apraja - nagyja, a polgármestertől az óvodásokig szó szerint, szinte mindenki népviseletbe öltözött, hogy úgy ünnepeljék meg ezt a napot, ahogy az 100 évvel ezelőtt sem lehetett másként. A dusnoki szüret régen is olyan társas eseménynek számított, amelyre egy egész éven át emlékeztek. Annyi bizonyos, a kitűnő szervezésnek, hangulatnak köszönhetően az ideire is még sokáig emlékezni fognak, hiszen volt ott szőlőből font szüreti koszorú, amit legények vittek a vállukon, szépen feldíszített kiskocsin húzott boroshordó, és a régi – új idők főszereplői, a bíró és bíróné, illetve a családjuk, az önkormányzat is kitett magáért.

A találkozó a bíró őszi színekbe öltöztetett Diófa u. 14. szám alatti házánál volt, hogy aztán a pazar vendéglátás után mindenki a helyi Zabavna Industrija tamburazenekar szaxofonnal kiegészített zenéje és énekszó mellett induljon a bíróné portájához.

Aki addig nem hallotta volna a zeneszót, kurjantásokat, hát az most meghallhatta, mert a több száz főből álló, a legifjabbaktól az idősebb generációkig talpig népviseltbe öltözött menet énekszóval ért a bíróné ugyancsak gyönyörűen feldíszített, akkor még zárt kapujú házához.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A kisbíró ékes szólására, majd a Nyisd ki babám az ajtót című dalra aztán szélesre tárult a kapu, és megjelent a szó se róla, csodaszép bíróné, és szüleivel együtt betessékelte a menetet a gyönyörűen felterített, ételtől - italtól roskadozó asztalokkal teli, botanikai szempontból is figyelemre méltó udvarba.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Az eszem-iszom ideje alatt a zenekar tagjai is megpihenhettek, de csak rövid időre, mert a csőszlegények csak nem hagytak nekik nyugtot. A hol magyar, hol délszláv nóták jól tükrözték, amit a viselet is, Dusnokon a horvát és a magyar identitás jól megfér egymással, ha mulatozásról van szó, akkor különösen jól kiegészíti egyik a másikat.

Ha már a bíró házánál nem részleteztük, a bíróné portájánál mindenképp említést teszünk róla, hogy az önkormányzat Karasziné Zsuzsa vezette kitűnő konyhájának, a háziak, a község asszonyainak köszönhetően finomabbnál finomabb pogácsák, kétféle fasírt, megszámlálhatatlanul sok sütemény, pálinkák, borok és üdítők várták a szüreti felvonulókat.

Nem is tágított a társaság egy jó ideig, hiszen régen nem látott barátok, ismerősök találkoztak, de ahogy közeledett a 17 óra, a Víziturisztikai Központ ünnepélyes átadásának időpontja,a menet végül csak összeállt. Élen a vállukon a szüreti jelképet, a szőlőfonatot vivő csőszökkel, bíróval és bírónévál, hogy a Vajas-parton zeneszóval végig vonulva érjenek a Víziturisztikai Központtal szemben kikötött csónakokhoz. Onnan Tálas Szabolcs bírót és Szabadi Viktória bírónét, Palotai Péter polgármestert és feleségét szépen feldíszített csónakon vitték át a túloldalon felépült szép létesítmény avatására.

Képgaléria megtekintése (17 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A többiek a Chili Trade kisvonatára szálltak, a szüreti társaságot az szállította az avató ünnepségre, amelyről jelentősége miatt külön cikkben írunk. A nap a 20 órakor kezdődő szüreti bállal zárult, a talpalávalót hajnalig pengette a Zabavna Industria.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés