2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Palotai Péter dusnoki polgármester Horvát Társadalmi Közéletért kitüntetést kapott – A pécsi ünnepségen valamennyi régió horvátsága képviseltette magát

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 19., 16:29

Az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége november 17-én, szombaton a pécsi Kodály Központban dr. Áder János Magyarország köztársasági elnöke és Kolinda Grabar Kitarivic, Horvátország köztársasági elnöke védnöksége mellett tartott Horvát Napot Baranya megye fővárosában. A magas presztízsű, a két ország kormányát államtitkári szinten képviselő eseményen Palotai Péter, Dusnok község polgármestere Horvát Társadalmi Közéletért kitüntetést kapott.

Dusnokon november 19-én, hétfőn jártunk, hogy személyesen is gratuláljunk a horvátságára büszke, horvát állampolgársággal is rendelkező Palotai Péternek, aki

Dusnokon egyik fő motorja a helyi horvát nemzetiségi hagyományok és kultúra ápolásának.

Palotai Péter Dusnok község polgármestere
Forrás: Zsiga Ferenc

Palotai Péter arról tájékoztatta portálunkat, hogy a pécsi Horvát Napon Magyarország valamennyi régiójának horvátsága képviseltette magát, a közönség létszáma elérhette az 500 főt. Az ünnepség nyitányaként mons. dr. Frango Komerica banjalukai püspök celebrált misét a pécsi főszékesegyházban, majd a közönség a Kodály Központba vonult át, ahol 16.45-kor kezdődött a Coroatice e-archívum bemutató.

Az ünnepi köszöntők után adták át az idei esztendőben oda ítélt díjakat. Az öt egyéni kitüntetett között hangzott el a neve. A díjátadón természetesen a felesége is ott volt, hogy az örömben osztozzanak. Az elhangzott méltatás szerint a díjat a horvát társadalmi közéletért kifejtett munkásságáért kapta.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az öt  személynek és két csoportnak átadott díj odaítéléséről az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége grémiuma döntött. Ugyan a kitüntetéssel együtt átadott oklevelet Palotai Péter névre állították ki, de az valamennyi, a horvát nemzetiségi hagyományokat ápoló dusnokinak szól-mondta a polgármester.

Palotai Péter szerint a Horvát Napra összeállított, „Farsangtól karácsonyig” című, a Baranya megyei horvát népszokásokat felvonultató műsorban fellépő horvát kulturális egyesületek, kórusok és tamburazenekarok jól reprezentálták, hogy a horvát kultúrának milyen mélyen gyökerező, nemes, generációkon átívelő hagyományai vannak Magyarországon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>