2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Palotai Péter dusnoki polgármester Horvát Társadalmi Közéletért kitüntetést kapott – A pécsi ünnepségen valamennyi régió horvátsága képviseltette magát

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 19., 16:29

Az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége november 17-én, szombaton a pécsi Kodály Központban dr. Áder János Magyarország köztársasági elnöke és Kolinda Grabar Kitarivic, Horvátország köztársasági elnöke védnöksége mellett tartott Horvát Napot Baranya megye fővárosában. A magas presztízsű, a két ország kormányát államtitkári szinten képviselő eseményen Palotai Péter, Dusnok község polgármestere Horvát Társadalmi Közéletért kitüntetést kapott.

Dusnokon november 19-én, hétfőn jártunk, hogy személyesen is gratuláljunk a horvátságára büszke, horvát állampolgársággal is rendelkező Palotai Péternek, aki

Dusnokon egyik fő motorja a helyi horvát nemzetiségi hagyományok és kultúra ápolásának.

Palotai Péter Dusnok község polgármestere
Forrás: Zsiga Ferenc

Palotai Péter arról tájékoztatta portálunkat, hogy a pécsi Horvát Napon Magyarország valamennyi régiójának horvátsága képviseltette magát, a közönség létszáma elérhette az 500 főt. Az ünnepség nyitányaként mons. dr. Frango Komerica banjalukai püspök celebrált misét a pécsi főszékesegyházban, majd a közönség a Kodály Központba vonult át, ahol 16.45-kor kezdődött a Coroatice e-archívum bemutató.

Az ünnepi köszöntők után adták át az idei esztendőben oda ítélt díjakat. Az öt egyéni kitüntetett között hangzott el a neve. A díjátadón természetesen a felesége is ott volt, hogy az örömben osztozzanak. Az elhangzott méltatás szerint a díjat a horvát társadalmi közéletért kifejtett munkásságáért kapta.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az öt  személynek és két csoportnak átadott díj odaítéléséről az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége grémiuma döntött. Ugyan a kitüntetéssel együtt átadott oklevelet Palotai Péter névre állították ki, de az valamennyi, a horvát nemzetiségi hagyományokat ápoló dusnokinak szól-mondta a polgármester.

Palotai Péter szerint a Horvát Napra összeállított, „Farsangtól karácsonyig” című, a Baranya megyei horvát népszokásokat felvonultató műsorban fellépő horvát kulturális egyesületek, kórusok és tamburazenekarok jól reprezentálták, hogy a horvát kultúrának milyen mélyen gyökerező, nemes, generációkon átívelő hagyományai vannak Magyarországon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés