2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Pünkösd, ahogy a dusnoki rácoktól megszoktuk – minden korábbinál színesebb programkínálat

Zsiga Ferenc  |  2018. 05. 23., 10:16

Dusnok egy olyan döntően katolikusok, magukat rácnak vallók által lakott település, ahol az egyházi ünnephez köthető világi eseményeket évtizedek óta a nemzetiségi hagyományok, az egy közösséghez tatozás élménye hatja át. Ezért találó a Rác Pünkösd elnevezés, amelyre idén is a járás számos településéről érkeztek a szórakozni és kikapcsolódni vágyók. A 2018-as Rác Pünkösdöt mások mellett azért őrizi majd a kollektív emlékezet, mert a szombati műsorfolyamba a régen vágyott műfüves pálya felavatását is beleillesztették.

A dusnoki Barai szabadidőpark kitűnő adottságait ezúttal sem lehetett elvitatni, a szombati és vasárnapi rendezvények helyszíneként mind a főzőversenynek, mind a sport és kulturális eseményeknek méltó helyet biztosított.

Forrás: Dusnok KSE / Facebook

Az első nap a műfüves pálya felavatásával kezdődött, hogy aztán 9 órakor a különböző korosztályokhoz tartozó bátyai és dusnoki futballisták az új pályán mérjék össze tudásukat. Már delet harangozták, amikor a kellően megéhezett vendégek a főzőverseny résztvevőinek bográcsaiból, vagy a kitelepült pecsenyések kínálatából választhattak.

Forrás: Kopri / snassz.hu

A 17 órai ünnepi szentmiséről egyenesen a nagyszínpadhoz vezetett az út, hogy a hagyományoknak megfelelően az általános iskola horvát tanulóinak néptánccsoportjai és énekkarai, a helyi Hagyományőrző Népdalkör, a Felsőszentiváni Asszonykórus, a Versendi Tánccsoport, az Igazgyöngy kórus, a Biser Ének- és Tánccsoport egészen este negyed nyolcig, a Zabavna Idustria zenekar közreműködésével megtartott táncházáig szórakoztassa a közönséget. A táncház után elfogyasztott kitűnő vacsorát a Trakto-rock zenekar hajnalig tartó koncertje követte.

Forrás: Kopri / snassz.hu

A vasárnapra tervezett programok zavarba ejtő sokasága többeket elgondolkodtatott azon, hogy egyáltalán érdemes-e hazamenni a Barai szabadidőparkból. A horgászversennyel, kirakodóvásárral, falunéző kisvonattal, a paprikás ételek főzőversenyével színesített eseményeket a 14 órakor kezdődő fiatal borászok (Nemesnádudvar, Hajós, Fajsz) találkozója tette emlékezetessé. Ugyan az erőnléti verseny kicsit kevesebb látogatót vonzott, de a 16 órakor kezdődő Paks-Dusnok öregfiúk focimérkőzés kezdőrúgásakor már a pálya szélén szorongott a község apraja-nagyja.

Forrás: Kopri / snassz.hu

Fél hattól a nagyszínpadon a helyi tehetségek, köztük a Dusnoki Fiúk Roma Zenekar, a Dusnoki Aprók Tánccsoport, a Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Tánccsoport lépett fel, hogy a műsor végén már ők is aktív részesei legyenek a Zabavna Idustria zenekar közreműködésével immár másodszor megtartott táncháznak.

Forrás: Kopri / snassz.hu

A 22 órakor kezdődő P-Box koncert közönsége olyannyira megtöltötte a szabadidőparkot, hogy a résztvevőkből még a kerítésen kívülre is jutott. A tömeg a koncert végén sem tágított. Bizony jól tette, aki maradt, mert a hírek szerint a 23.30-ra időzített parádés tűzijátékban még a Duna túl oldalán is gyönyörködtek.

Forrás: Kopri / snassz.hu

A 2018. évi Dusnoki Rác Pünkösd a látványosság után kezdődő, hajnalig tartó, fergeteges Barabállal zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK