2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Pünkösd, ahogy a dusnoki rácoktól megszoktuk – minden korábbinál színesebb programkínálat

Zsiga Ferenc  |  2018. 05. 23., 10:16

Dusnok egy olyan döntően katolikusok, magukat rácnak vallók által lakott település, ahol az egyházi ünnephez köthető világi eseményeket évtizedek óta a nemzetiségi hagyományok, az egy közösséghez tatozás élménye hatja át. Ezért találó a Rác Pünkösd elnevezés, amelyre idén is a járás számos településéről érkeztek a szórakozni és kikapcsolódni vágyók. A 2018-as Rác Pünkösdöt mások mellett azért őrizi majd a kollektív emlékezet, mert a szombati műsorfolyamba a régen vágyott műfüves pálya felavatását is beleillesztették.

A dusnoki Barai szabadidőpark kitűnő adottságait ezúttal sem lehetett elvitatni, a szombati és vasárnapi rendezvények helyszíneként mind a főzőversenynek, mind a sport és kulturális eseményeknek méltó helyet biztosított.

Forrás: Dusnok KSE / Facebook

Az első nap a műfüves pálya felavatásával kezdődött, hogy aztán 9 órakor a különböző korosztályokhoz tartozó bátyai és dusnoki futballisták az új pályán mérjék össze tudásukat. Már delet harangozták, amikor a kellően megéhezett vendégek a főzőverseny résztvevőinek bográcsaiból, vagy a kitelepült pecsenyések kínálatából választhattak.

Forrás: Kopri / snassz.hu

A 17 órai ünnepi szentmiséről egyenesen a nagyszínpadhoz vezetett az út, hogy a hagyományoknak megfelelően az általános iskola horvát tanulóinak néptánccsoportjai és énekkarai, a helyi Hagyományőrző Népdalkör, a Felsőszentiváni Asszonykórus, a Versendi Tánccsoport, az Igazgyöngy kórus, a Biser Ének- és Tánccsoport egészen este negyed nyolcig, a Zabavna Idustria zenekar közreműködésével megtartott táncházáig szórakoztassa a közönséget. A táncház után elfogyasztott kitűnő vacsorát a Trakto-rock zenekar hajnalig tartó koncertje követte.

Forrás: Kopri / snassz.hu

A vasárnapra tervezett programok zavarba ejtő sokasága többeket elgondolkodtatott azon, hogy egyáltalán érdemes-e hazamenni a Barai szabadidőparkból. A horgászversennyel, kirakodóvásárral, falunéző kisvonattal, a paprikás ételek főzőversenyével színesített eseményeket a 14 órakor kezdődő fiatal borászok (Nemesnádudvar, Hajós, Fajsz) találkozója tette emlékezetessé. Ugyan az erőnléti verseny kicsit kevesebb látogatót vonzott, de a 16 órakor kezdődő Paks-Dusnok öregfiúk focimérkőzés kezdőrúgásakor már a pálya szélén szorongott a község apraja-nagyja.

Forrás: Kopri / snassz.hu

Fél hattól a nagyszínpadon a helyi tehetségek, köztük a Dusnoki Fiúk Roma Zenekar, a Dusnoki Aprók Tánccsoport, a Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Tánccsoport lépett fel, hogy a műsor végén már ők is aktív részesei legyenek a Zabavna Idustria zenekar közreműködésével immár másodszor megtartott táncháznak.

Forrás: Kopri / snassz.hu

A 22 órakor kezdődő P-Box koncert közönsége olyannyira megtöltötte a szabadidőparkot, hogy a résztvevőkből még a kerítésen kívülre is jutott. A tömeg a koncert végén sem tágított. Bizony jól tette, aki maradt, mert a hírek szerint a 23.30-ra időzített parádés tűzijátékban még a Duna túl oldalán is gyönyörködtek.

Forrás: Kopri / snassz.hu

A 2018. évi Dusnoki Rác Pünkösd a látványosság után kezdődő, hajnalig tartó, fergeteges Barabállal zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK