2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Telt ház, örömzene a IV. Dusnoki Tamburafesztiválon

Telt ház, örömzene a IV. Dusnoki Tamburafesztiválon
Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 04., 16:50

A dusnoki József Attila Művelődési Házban december 2-án, telt házas nézőtér mellett, öt tamburazenekar közreműködésével rendezték meg a IV. Tamburafesztivált. Kevés olyan kifejezetten a népzenében használatos hangszer van, mint a tambura, amelynek művelői Dusnokon olyan hangszeres tudásról és virtuozitásról tettek tanúbizonyságot, hogy az még a kevésbé vájt fülűeket is elkápráztatta. Aki a koncert után maradt, az hajnalig táncolhatott a dusnoki Zabavna Industrija zenekar muzsikájára.

Nem véletlen persze, hogy immár negyedik alkalommal a horvát nemzetiségűek lakta település, Dusnok hívta meg az ország legjobbjai közé tartozó tamburazenekarokat, adott helyet a találkozónak. A nemzetiségi hagyományaikat példaértékűen ápoló dusnokiak jól tudják, hogy a helyben is népszerű hangszer, a tambura elsősorban a Balkánon terjedt el, ideértve Horvátországot, Szerbiát, Boszniát, Hercegovinát és Montenegrót. A dusnokiak, a koncerten fellépő magyarországi tamburások is elsősorban ezeknek a népeknek a dalait énekelték, muzsikálták, de mint kiderült, a több évszázados együttélés eredményeként sok magyar dal is bekerült a repertoárjukba. Ám hogy az eredetiséget illetően egy kis kétség merüljön fel, vagy csak kedvességből, a zenekarok magyarul és horvátul is elénekelték, előadták ugyan azt a dalt. Természetesen úgy, hogy mindkét változatnál a délszláv előadói stílus dominált. 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Még mielőtt az egyes zenekarok produkciójáról szólnánk, talán nem haszontalan, ha a témában járatlan külső szemlélőnek is betekintést adunk, milyen tamburák vannak. A kis, közepes és nagy tambura gyakorlatilag nem más, mint a prím, basszprím és brácstambura, bár a tamburazenekar a tambura bőgővel és a harmonikával teljes. Ez utóbbi hangszer nem feltétlen kelléke a tamburazenekarnak, ha az csak pengetős hangszerekből áll össze. Az elsőként színpadra lépő budapesti Babrazenekar muzsikáját a megfellebbezhetetlen profizmus uralta, háromnegyed órás fellépésük alatt a közönség több alkalommal merülhettünk alá tamburazene vérpezsdítő dallamainak világába.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A profizmust a Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomák mellett az is igazolta, hogy a zenekar tagjai immár a harmadik éve játszanak ugyan abban a formációban. Az autentikus népzene megszólaltatásában meghatározó szerep jutott az énekes és egyben tamburabőgős Varga Veronikának, de Kollár Dániel, Pozsonyi Dávid tamburások, Babcsán Bence tamburabrácsos, Réti Benedek harmonika játéka, a szóló kiállások is hozzájárultak a stílusos, kristályosan tiszta, többszólamú zenei megszólaláshoz, előadáshoz.

A IV. Dusnoki Tamburafesztivál nem versengésről, megmérettetésről szólt, de bátran kijelenthetjük, hogy a Babra produkciója minden tekintetben országra – világra szóló, bármelyik nagyszínpadon szívesen látják az ilyen kvalitású zenekart és előadóművészeket.

A tököli Prekovac zenekar, a szerbiai Adából érkezett Pendergő tamburazenekar, a drávasztárai Bideri Drave tamburazenekar és a mohácsi Poklade tamburásai a népi hangszeres örömzenének azt a hagyományőrzésre, szórakoztatásra alapított változatát mutatták be, amely nemcsak az egyes dalok lehetőleg autentikus formában történő előadására, de a közönség szórakoztatására, hangulati változására is figyel, a közös zenélés, az egy együtteshez tartozás örömét is közvetíteti. A hálás közönség gyakran ütemes tapssal jelezte, hogy ez a törekvés célba ért, nagyra értékeli az együtteseket.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tamburazenekarok fellépését a dusnoki Zabavna Industrija zenekar élőzenés táncháza követte, amelyen amellett hogy mindenki kitűnően szórakozhatott, a délszláv táncok alaplépéseit is elsajátíthatta. 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK