2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Telt ház, örömzene a IV. Dusnoki Tamburafesztiválon

Telt ház, örömzene a IV. Dusnoki Tamburafesztiválon
Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 04., 16:50

A dusnoki József Attila Művelődési Házban december 2-án, telt házas nézőtér mellett, öt tamburazenekar közreműködésével rendezték meg a IV. Tamburafesztivált. Kevés olyan kifejezetten a népzenében használatos hangszer van, mint a tambura, amelynek művelői Dusnokon olyan hangszeres tudásról és virtuozitásról tettek tanúbizonyságot, hogy az még a kevésbé vájt fülűeket is elkápráztatta. Aki a koncert után maradt, az hajnalig táncolhatott a dusnoki Zabavna Industrija zenekar muzsikájára.

Nem véletlen persze, hogy immár negyedik alkalommal a horvát nemzetiségűek lakta település, Dusnok hívta meg az ország legjobbjai közé tartozó tamburazenekarokat, adott helyet a találkozónak. A nemzetiségi hagyományaikat példaértékűen ápoló dusnokiak jól tudják, hogy a helyben is népszerű hangszer, a tambura elsősorban a Balkánon terjedt el, ideértve Horvátországot, Szerbiát, Boszniát, Hercegovinát és Montenegrót. A dusnokiak, a koncerten fellépő magyarországi tamburások is elsősorban ezeknek a népeknek a dalait énekelték, muzsikálták, de mint kiderült, a több évszázados együttélés eredményeként sok magyar dal is bekerült a repertoárjukba. Ám hogy az eredetiséget illetően egy kis kétség merüljön fel, vagy csak kedvességből, a zenekarok magyarul és horvátul is elénekelték, előadták ugyan azt a dalt. Természetesen úgy, hogy mindkét változatnál a délszláv előadói stílus dominált. 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Még mielőtt az egyes zenekarok produkciójáról szólnánk, talán nem haszontalan, ha a témában járatlan külső szemlélőnek is betekintést adunk, milyen tamburák vannak. A kis, közepes és nagy tambura gyakorlatilag nem más, mint a prím, basszprím és brácstambura, bár a tamburazenekar a tambura bőgővel és a harmonikával teljes. Ez utóbbi hangszer nem feltétlen kelléke a tamburazenekarnak, ha az csak pengetős hangszerekből áll össze. Az elsőként színpadra lépő budapesti Babrazenekar muzsikáját a megfellebbezhetetlen profizmus uralta, háromnegyed órás fellépésük alatt a közönség több alkalommal merülhettünk alá tamburazene vérpezsdítő dallamainak világába.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A profizmust a Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomák mellett az is igazolta, hogy a zenekar tagjai immár a harmadik éve játszanak ugyan abban a formációban. Az autentikus népzene megszólaltatásában meghatározó szerep jutott az énekes és egyben tamburabőgős Varga Veronikának, de Kollár Dániel, Pozsonyi Dávid tamburások, Babcsán Bence tamburabrácsos, Réti Benedek harmonika játéka, a szóló kiállások is hozzájárultak a stílusos, kristályosan tiszta, többszólamú zenei megszólaláshoz, előadáshoz.

A IV. Dusnoki Tamburafesztivál nem versengésről, megmérettetésről szólt, de bátran kijelenthetjük, hogy a Babra produkciója minden tekintetben országra – világra szóló, bármelyik nagyszínpadon szívesen látják az ilyen kvalitású zenekart és előadóművészeket.

A tököli Prekovac zenekar, a szerbiai Adából érkezett Pendergő tamburazenekar, a drávasztárai Bideri Drave tamburazenekar és a mohácsi Poklade tamburásai a népi hangszeres örömzenének azt a hagyományőrzésre, szórakoztatásra alapított változatát mutatták be, amely nemcsak az egyes dalok lehetőleg autentikus formában történő előadására, de a közönség szórakoztatására, hangulati változására is figyel, a közös zenélés, az egy együtteshez tartozás örömét is közvetíteti. A hálás közönség gyakran ütemes tapssal jelezte, hogy ez a törekvés célba ért, nagyra értékeli az együtteseket.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tamburazenekarok fellépését a dusnoki Zabavna Industrija zenekar élőzenés táncháza követte, amelyen amellett hogy mindenki kitűnően szórakozhatott, a délszláv táncok alaplépéseit is elsajátíthatta. 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK