2018. 03. 25.
Irén, Írisz
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Telt ház, örömzene a IV. Dusnoki Tamburafesztiválon

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 04., 16:50

A dusnoki József Attila Művelődési Házban december 2-án, telt házas nézőtér mellett, öt tamburazenekar közreműködésével rendezték meg a IV. Tamburafesztivált. Kevés olyan kifejezetten a népzenében használatos hangszer van, mint a tambura, amelynek művelői Dusnokon olyan hangszeres tudásról és virtuozitásról tettek tanúbizonyságot, hogy az még a kevésbé vájt fülűeket is elkápráztatta. Aki a koncert után maradt, az hajnalig táncolhatott a dusnoki Zabavna Industrija zenekar muzsikájára.

Nem véletlen persze, hogy immár negyedik alkalommal a horvát nemzetiségűek lakta település, Dusnok hívta meg az ország legjobbjai közé tartozó tamburazenekarokat, adott helyet a találkozónak. A nemzetiségi hagyományaikat példaértékűen ápoló dusnokiak jól tudják, hogy a helyben is népszerű hangszer, a tambura elsősorban a Balkánon terjedt el, ideértve Horvátországot, Szerbiát, Boszniát, Hercegovinát és Montenegrót. A dusnokiak, a koncerten fellépő magyarországi tamburások is elsősorban ezeknek a népeknek a dalait énekelték, muzsikálták, de mint kiderült, a több évszázados együttélés eredményeként sok magyar dal is bekerült a repertoárjukba. Ám hogy az eredetiséget illetően egy kis kétség merüljön fel, vagy csak kedvességből, a zenekarok magyarul és horvátul is elénekelték, előadták ugyan azt a dalt. Természetesen úgy, hogy mindkét változatnál a délszláv előadói stílus dominált. 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Még mielőtt az egyes zenekarok produkciójáról szólnánk, talán nem haszontalan, ha a témában járatlan külső szemlélőnek is betekintést adunk, milyen tamburák vannak. A kis, közepes és nagy tambura gyakorlatilag nem más, mint a prím, basszprím és brácstambura, bár a tamburazenekar a tambura bőgővel és a harmonikával teljes. Ez utóbbi hangszer nem feltétlen kelléke a tamburazenekarnak, ha az csak pengetős hangszerekből áll össze. Az elsőként színpadra lépő budapesti Babrazenekar muzsikáját a megfellebbezhetetlen profizmus uralta, háromnegyed órás fellépésük alatt a közönség több alkalommal merülhettünk alá tamburazene vérpezsdítő dallamainak világába.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A profizmust a Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomák mellett az is igazolta, hogy a zenekar tagjai immár a harmadik éve játszanak ugyan abban a formációban. Az autentikus népzene megszólaltatásában meghatározó szerep jutott az énekes és egyben tamburabőgős Varga Veronikának, de Kollár Dániel, Pozsonyi Dávid tamburások, Babcsán Bence tamburabrácsos, Réti Benedek harmonika játéka, a szóló kiállások is hozzájárultak a stílusos, kristályosan tiszta, többszólamú zenei megszólaláshoz, előadáshoz.

A IV. Dusnoki Tamburafesztivál nem versengésről, megmérettetésről szólt, de bátran kijelenthetjük, hogy a Babra produkciója minden tekintetben országra – világra szóló, bármelyik nagyszínpadon szívesen látják az ilyen kvalitású zenekart és előadóművészeket.

A tököli Prekovac zenekar, a szerbiai Adából érkezett Pendergő tamburazenekar, a drávasztárai Bideri Drave tamburazenekar és a mohácsi Poklade tamburásai a népi hangszeres örömzenének azt a hagyományőrzésre, szórakoztatásra alapított változatát mutatták be, amely nemcsak az egyes dalok lehetőleg autentikus formában történő előadására, de a közönség szórakoztatására, hangulati változására is figyel, a közös zenélés, az egy együtteshez tartozás örömét is közvetíteti. A hálás közönség gyakran ütemes tapssal jelezte, hogy ez a törekvés célba ért, nagyra értékeli az együtteseket.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tamburazenekarok fellépését a dusnoki Zabavna Industrija zenekar élőzenés táncháza követte, amelyen amellett hogy mindenki kitűnően szórakozhatott, a délszláv táncok alaplépéseit is elsajátíthatta. 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 23., 10:29
Most ragyogó alkalom kínálkozik, hogy lecseréld az elavult, vagy csak megunt csillárokat, más lámpákat és új világító-berendezésekkel dobd fel a lakást! Egy hónapon át a megszokott, széles kínálattal, egyedi lámpákkal, köztük trendi és energiatakarékos darabokkal, valamint most, tavaszi kedvezménnyel várja vevőit Kalocsán a D-Vill! Kattints kupon akciónkért!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 24., 12:15
Február hatodikától két hónapon át tartott a nagy népszerűségnek örvendő programsorozat, ahol a városból és a környékből jól ismert, de közelről talán csak kevesebbek által ismert nők mutatkoztak be. Az orvosok, intézményvezetők, pedagógusok, hivatali dolgozók, népművészek között, bár első ránézésre az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek, valami közös: a siker. Megtudhattuk, hogy ők hogyan élik meg a sikert, mit jelent számukra sikeresnek lenni. Még >>>
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.