2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 371 Ft   : 346 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A magánorvosok vizsgálatai, beavatkozásai is ismertek lesznek a háziorvosok előtt – Mindenkinek kötelező központi adattárba feltölteni az adatokat

A magánorvosok vizsgálatai, beavatkozásai is ismertek lesznek a háziorvosok előtt – Mindenkinek kötelező központi adattárba feltölteni az adatokat
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 07., 08:50

Júniustól a magánorvosok is az Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) kötelesek feltölteni a hozzájuk forduló betegek egészségügyi adatait. Így immár a háziorvosok is minden olyan vizsgálatot, beavatkozást, vizsgálati eredményt figyelemmel tudnak kísérni, amit nem az állami egészségügyi rendszerben rögzítettek. Minderről az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatott, kiemelve, hogy minden egészségügyi szolgáltató érdeke a minél hatékonyabb és jobb ellátás.

Amit különösen a koronavírus- járvány óta megtapasztaltunk, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nagy előnyökkel jár a lakosság számára, hiszen akár otthonunkból, az ügyfélkapun belépve nyomon követhetjük leleteinket és az orvos által elrendelt kezeléseket. Minderről, ugyan ebből a rendszerből a háziorvosunk is tájékoztatást adhat számunkra.

A minisztérium közleménye szerint június 1-től a közfinanszírozott szolgáltatók után már a magánegészségügyi szolgáltatóknál keletkezett adatok is megjelennek az EESZT rendszerében.

Ennek értelmében júniustól a magánorvosok által felírt e-receptek és az elvégzett ellátások, beavatkozások adatai is elérhetővé válnak az EESZT-ben. A kezelőorvosoknak pedig hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményekben meglévő vizsgálati eredményei, gyógykezelési, gyógyszerelési és betegadatai.

A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlennek nevezték, hogy

A BETEGADATOK EGY HELYRŐL ELÉRHETŐEK LEGYENEK MINDEN KEZELŐORVOSNAK, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A SZOLGÁLTATÁSOKAT ÁLLAMILAG FINANSZÍROZOTT VAGY MAGÁNSZOLGÁLTATÓI RENDSZERBEN VETTÉK IGÉNYBE A PÁCIENSEK.

Azt írták: a magánszolgáltató orvosok EESZT-hez csatlakozásával a kezelőorvosoknak több információ áll majd rendelkezésükre a betegekről.

LEKÉRDEZHETIK BETEGÜK GYÓGYKEZELÉSI, GYÓGYSZERELÉSI ÉS VIZSGÁLATI ADATAIT, ÉS LÁTHATJÁK A SZÁMÁRA FELÍRT ÉS KI NEM VÁLTOTT GYÓGYSZEREKET.

A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, vagyis szükségtelenné válik az ellátási dokumentumok „utaztatása”.

Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok pedig sokkal pontosabb képet kapnak pácienseikről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást. Az állampolgárok egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel az EESZT lakossági portál felületén (eeszt.gov.hu) – közölték.

Ezen az állampolgároknak kialakított felületen bárki megtekintheti a saját, EESZT-be került egészségügyi információit. A portálon minden egészségügyi adat megtalálható, amelyeket az EESZT-hez csatlakozott intézmények 2017. november 1-jét követően feltöltöttek.

Megtekinthetők például a zárójelentések, laborleletek, e-receptek, és értesítés is kérhető, ha valamilyen dokumentumot – beutalót, vényt, egyéb egészségügyi dokumentációt –rögzítenek a pácienssel kapcsolatban az EESZT-be –írták.

Egy neve elhallgatását kérő orvos portálunknak arról számolt be: a magánorvosok, magánszolgáltatók adatfeltöltésének egyik gátja lehet, hogy joggal félnek attól, hogy a NAV e rendszeren keresztül ellenőrizheti a forgalmukat és a bevételüket. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 27., 14:54
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 05. 29., 07:28
A héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Még >>>
2023. 05. 28., 14:22
A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Még >>>
2023. 05. 27., 09:17
A köpönyeg.hu szerint a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, és főleg délen zápor, zivatar is előfordul. Még >>>
2023. 05. 26., 13:42
Az elmúlt egy évben közel egy százalékkal növekedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az elmúlt hónapokban azonban újra csökkenésnek indult a mutató. Még >>>
2023. 05. 26., 10:44
Május utolsó vasárnapján a gyermekeké a főszerep - Gyermeknapi programokkal és vidámparkkal várja a kisebbeket és nagyobbakat is a KIKK és a KJE az Érsekkertben! Még >>>
2023. 05. 26., 10:35
Irány a friss levegő - a várható hőmérséklet 21-27 fok körül alakul. Még >>>