2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A magánorvosok vizsgálatai, beavatkozásai is ismertek lesznek a háziorvosok előtt – Mindenkinek kötelező központi adattárba feltölteni az adatokat

A magánorvosok vizsgálatai, beavatkozásai is ismertek lesznek a háziorvosok előtt – Mindenkinek kötelező központi adattárba feltölteni az adatokat
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 07., 08:50

Júniustól a magánorvosok is az Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) kötelesek feltölteni a hozzájuk forduló betegek egészségügyi adatait. Így immár a háziorvosok is minden olyan vizsgálatot, beavatkozást, vizsgálati eredményt figyelemmel tudnak kísérni, amit nem az állami egészségügyi rendszerben rögzítettek. Minderről az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatott, kiemelve, hogy minden egészségügyi szolgáltató érdeke a minél hatékonyabb és jobb ellátás.

Amit különösen a koronavírus- járvány óta megtapasztaltunk, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nagy előnyökkel jár a lakosság számára, hiszen akár otthonunkból, az ügyfélkapun belépve nyomon követhetjük leleteinket és az orvos által elrendelt kezeléseket. Minderről, ugyan ebből a rendszerből a háziorvosunk is tájékoztatást adhat számunkra.

A minisztérium közleménye szerint június 1-től a közfinanszírozott szolgáltatók után már a magánegészségügyi szolgáltatóknál keletkezett adatok is megjelennek az EESZT rendszerében.

Ennek értelmében júniustól a magánorvosok által felírt e-receptek és az elvégzett ellátások, beavatkozások adatai is elérhetővé válnak az EESZT-ben. A kezelőorvosoknak pedig hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményekben meglévő vizsgálati eredményei, gyógykezelési, gyógyszerelési és betegadatai.

A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlennek nevezték, hogy

A BETEGADATOK EGY HELYRŐL ELÉRHETŐEK LEGYENEK MINDEN KEZELŐORVOSNAK, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A SZOLGÁLTATÁSOKAT ÁLLAMILAG FINANSZÍROZOTT VAGY MAGÁNSZOLGÁLTATÓI RENDSZERBEN VETTÉK IGÉNYBE A PÁCIENSEK.

Azt írták: a magánszolgáltató orvosok EESZT-hez csatlakozásával a kezelőorvosoknak több információ áll majd rendelkezésükre a betegekről.

LEKÉRDEZHETIK BETEGÜK GYÓGYKEZELÉSI, GYÓGYSZERELÉSI ÉS VIZSGÁLATI ADATAIT, ÉS LÁTHATJÁK A SZÁMÁRA FELÍRT ÉS KI NEM VÁLTOTT GYÓGYSZEREKET.

A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, vagyis szükségtelenné válik az ellátási dokumentumok „utaztatása”.

Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok pedig sokkal pontosabb képet kapnak pácienseikről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást. Az állampolgárok egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel az EESZT lakossági portál felületén (eeszt.gov.hu) – közölték.

Ezen az állampolgároknak kialakított felületen bárki megtekintheti a saját, EESZT-be került egészségügyi információit. A portálon minden egészségügyi adat megtalálható, amelyeket az EESZT-hez csatlakozott intézmények 2017. november 1-jét követően feltöltöttek.

Megtekinthetők például a zárójelentések, laborleletek, e-receptek, és értesítés is kérhető, ha valamilyen dokumentumot – beutalót, vényt, egyéb egészségügyi dokumentációt –rögzítenek a pácienssel kapcsolatban az EESZT-be –írták.

Egy neve elhallgatását kérő orvos portálunknak arról számolt be: a magánorvosok, magánszolgáltatók adatfeltöltésének egyik gátja lehet, hogy joggal félnek attól, hogy a NAV e rendszeren keresztül ellenőrizheti a forgalmukat és a bevételüket. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK